Γάλα, σύμμαχος όλων των ηλικιών!

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Γάλα, σύμμαχος όλων των ηλικιών!Είναι εγκεφαλικά συνώνυμο ως τροφή των παιδιών, ανήκει στα πλήρη και θρεπτικά τρόφιμα ενώ η κατανάλωση του δεν είναι ευεργετική μόνο για τα παιδιά αλλά και για τον άνθρωπο πάσης ηλικίας. Σας συστήνουμε το γάλα και τα είδη του! Και να θυμάστε… πως όταν πιέζετε το παιδί σας να το πιει με το επιχείρημα ότι είναι σημαντικό για την υγεία του, το ίδιο να λέτε και στον εαυτό σας! Το γάλα δεν ξεχωρίζει ηλικίες!

Είδη γάλακτος:

Αγελαδινό γάλα

Το αγελαδινό γάλα περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεινών σε μια ποσότητα των 250ml, 3,5-5% υδατάνθρακες, 3,3-4% κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ οι βασικές βιταμίνες του είναι η Α, Β2, Β6 ΚΑΙ Β12. Σε μικρή ποσότητα περιέχει και φολικό οξύ E, C και D. Παρολ’ αυτά η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, για παράδειγμα όταν γίνεται πλήρης αποβουτύρωση οι λιποδιαλύτες χάνονται. Ένα ποτήρι αγελαδινό γάλα περιέχει κατά μέσο όρο 300mg ασβέστιο.

Κατσικίσιο γάλα

Για τα άτομα που έχουν γαστρεντερικά προβλήματα ή ακόμα και δυσανεξία στη λακτόζη, το κατσικίσιο γάλα είναι πιο εύπεπτο από το αγελαδινό και λιγότερο αλλεργιογόνο.

Δεν υστερεί θρεπτικά συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα, ενώ διαθέτει καλύτερης ποιότητας λιπαρά. Το κατσικίσιο γάλα θεωρείται γενικά πιο ποιοτικό, και είναι πιο καθαρό από χημικά υπολείμματα.

Βουβαλίσιο γάλα

Το βουβαλίσιο γάλα είναι πιο εύγευστο και πολύ πιο εύπεπτο. Είναι ένα γάλα καθαρό από χημικά κατάλοιπα. Το πλήρες σε λιπαρά βουβαλίσιο γάλα αλλά και το ημιαποβουτυρωμένο, έχουν διπλάσια περιεκτικότητα σε λίπος από το αγελαδινό. Περιέχει λιγότερη χοληστερίνη, παρόμοια περιεκτικότητα με το αγελαδινό στην λακτόζη ενώ είναι πιο πλούσιο σε πρωτείνες, ασβέστιο και βιταμίνες Β.

Γάλα γαϊδούρας

Το γάλα αυτό, μπορεί να έχει φτωχή περιεκτικότητα σε πρωτείνες και λιπαρά αλλά εμπεριέχει άφθονους υδατάνθρακες.

Γίδινο γάλα

Το γίδινο γάλα, θεωρείται πλούσιο σε θρεπτική αξία αλλά φτωχότερο σε ασβέστιο.

Πρόβειο γάλα

Το πρόβειο έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτείνες, συζευγμένο λινολεικό οξύ και ασβέστιο.

Πως καταλαβαίνω πως το γάλα χάλασε και δεν μπορώ να το πιω;

Σίγουρα από την οσμή του! Όταν στα ρουθούνια σας φτάνει μια μυρωδιά ψαριού, τότε η αλλοίωσή του είναι αδιαμφισβήτητη. Επίσης αν η υφή του είναι αμμώδης και η γεύση του πικρή ή αλμυρή και αυτό είναι σημάδι πως δεν είναι για κατανάλωση. Τέλος αν δείτε αλλαγή στη ρευστότητά του σε καμία περίπτωση μην το πιείτε!

Η δυσανεξία στη λακτόζη με δυο λόγια

Για να πραγματοποιηθεί η διάσπαση της λακτόζης από τον ανθρώπινο οργανισμό χρειάζεται η παρουσία ενός ειδικού ενζύμου, της λακτάσης. Αν αυτό το ένζυμο εκλείπει μερικώς ή ολικώς από τον οργανισμό, τότε ενοχλητικά συμπτώματα προκύπτουν μετά την κατανάλωση γάλακτος. Τότε θεωρείται ότι υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη.

Λατρεύετε το γάλα, αλλά η δυσανεξία στη λακτόζη δεν σας αφήνει να το γευτείτε;

Για εσάς που υποφέρετε από δυσανεξία στη λακτόζη, καλό θα ήταν να πίνετε γάλα πλήρες σε λιπαρά, γιατί είναι πιο ανεκτό. Να συνδυάζετε το γάλα με άλλα τρόφιμα χωρίς όμως να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες. Ιδανικό είναι μισό ποτήρι τη φορά. Το κατσικίσιο ή βουβαλίσιο γάλα είναι προτιμότερο στην περίπτωση σας από το αγελαδινό. Προτιμήστε τα γάλατα χωρίς λακτόζη. Καλό επίσης θα ήταν να μην πίνετε το γάλα κρύο, αλλά ζεστό ή έστω χλιαρό.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…