Η ζεστή σοκολάτα είναι υπέροχη. Ειδικά, η σπιτική. Και ειδικότερα, όταν μπορούν να την πιούν όλοι: και αυτοί στους οποίους …
Γάλα με ή χωρίς λακτόζη;
Η δυσανεξία στην λακτόζη είναι ένας παράγοντας που αποκλείει πολλούς ανθρώπους από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να τρώτε γαλακτοκομικά άφοβα.
Ο ανθρώπινος οργανισμός και το γονιδίωμά του εξελίσσονται συνεχώς μέσα στα χρόνια. Όσο προχωράει η ζωή του ανθρώπου οι διατροφικές του επιλογές διαφοροποιούνται, αλλά μεταβάλλεται και ο τρόπος με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός μεταβολίζει αρκετές από τις τροφές τις οποίες δέχεται. Μια από αυτές είναι η λακτόζη, που αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του γάλακτος και για την οποία έχουν διατυπωθεί ποικίλες θεωρίες.
Τι είναι η λακτόζη;
Η λακτόζη είναι ένα από τα βασικά σάκχαρα του γάλακτος. Συγκεκριμένα, αποτελείται από γλυκόζη και γαλακτόζη και καταβολίζεται από το λεπτό έντερο προς την παραγωγή ενέργειας. Επίσης, αποτελεί δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και συμβάλλει στην δομή των κυττάρων. Στον οργανισμό η λακτόζη εποικοδομείται από την λακτάση, η οποία είναι ένα ένζυμο το οποίο την διασπά στα δύο πιο απλά σάκχαρα που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Διαβάστε επίσης: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για την κατανάλωση γάλακτος
Δυσανεξία στην λακτόζη
Υπάρχουν δύο τρόποι να αποικοδομηθεί το συγκεκριμένο σάκχαρο. Στο λεπτό έντερο και στο παχύ έντερο. Ο πιο σωστός και ανώδυνος τρόπος να γίνει αυτό, είναι στο λεπτό έντερο από το ένζυμο λακτάση. Αν δεν συμβεί αυτό, μπορεί να αποικοδομηθεί από το παχύ έντερο αλλά έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μονοσακχαριτών και αερίων, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την διάρροια.
Η δυσανεξία όμως έχει να κάνει με την αδυναμία του οργανισμού να παράξει το συγκεκριμένο ένζυμο και άρα ως εκ τούτου δεν δύναται να καταβολιστεί καιτο συγκεκριμένο σάκχαρο. Αυτό είναι κυρίως γενετικό πρόβλημα και συνήθως εμφανίζεται από πολύ νωρίς, από την βρεφική ηλικία. Ωστόσο είναι πιθανό να εμφανιστεί και αργότερα στην ζωή του ανθρώπου, προκαλώντας πρόβληματα πέψης.
Όσον αφορά τη θρεπτική αξία
Η θρεπτική αξία της λακτόζης είναι σημαντική ως πηγή ενέργειας αλλά τα υπόλοιπα συστατικά των τροφών που την περιέχουν, είναι σημαντικά. Το γάλα για παράδειγμα το οποίο είναι σημαντική πηγή λακτόζης περιέχει και αρκετές πρωτεΐνες, νερό και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο και ασβέστιο. Το πρόβλημα λοιπόν με την δυσανεξία στην λακτόζη είναι ότι μας αποκλείει από την κατανάλωση τροφίμων τα οποία την περιέχουν.
Όμως υπάρχουν και τρόφιμα τα οποία αν και έχουν λακτόζη μπορούν να καταναλωθούν χωρίς πρόβλημα ακόμα και από ανθρώπους με δυσανεξία. Ένα από αυτά είναι το γιαούρτι και το τυρί στο οποίο η περιεκτικότητα σε λακτόζη μειώνεται όσο περνάει ο χρόνος. Μάλιστα, κατά την τυροκόμηση περίπου 90% της λακτόζης του γάλακτος, η λακτόζη διαχωρίζεται από το υπόλοιπο γάλα. Στο γιαούρτι μάλιστα, τα προβιοτικά συστατικά βοηθούν στον καταβολισμό της και περιέχουν την λακτάση, η οποία είναι απαραίτητη.
Διαβάστε επίσης:“Περιέχουν όλα τα γαλακτοκομικά λακτόζη;” και άλλες 3 ερωτήσεις για τη λακτόζη
Επίσης πλέον κυκλοφορούν στο εμπόριο γάλατα χωρίς λακτόζη, τα οποία περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος εκτός από την λακτόζη.
Συμπερασματικά λοιπόν, παρόλο που η λακτόζη είναι χρήσιμη ως πηγή ενέργειας, δεν είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τον οργανισμό. Συνεπώς αν η δυσανεξία μας δημιουργεί πρόβλημα μπορούμε να καταναλώνουμε προϊόντα χωρίς λακτόζη ή με ελάχιστη ποσότητα λακτόζης, λαμβάνοντας όλα τα άλλα απαραίτητα συστατικά.