Γάλα καρύδας: Τα “εξωτικά” οφέλη του… για καλύτερη υγεία!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Θρεπτικό, υγιεινό και με γεύση που θυμίζει Ασιατική κουζίνα και φοινικόδεντρα στην Μαλαισία. Το γάλα καρύδας θεωρείται η top «εναλλακτική» του αγελαδινού γάλακτος που ταιριάζει απόλυτα με καυτερά πιάτα, σούπες ή ψητό κοτόπουλο. «Όχι» δεν θεωρείται μόνο μια τάση των vegans, αλλά προτιμάται από λάτρεις της υγιεινής διατροφής που ψάχνουν τροφές με μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι εξάγεται, συμπιέζοντας την τριμμένη σάρκα της ώριμης καρύδας, με αποτέλεσμα να προσφέρει μια εξωτική γεύση στον ουρανίσκο…

Πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα

Σε αντίθεση με το «κλασσικό» γάλα, το γάλα καρύδας δεν περιέχει λακτόζη, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται στην κορυφαία τροφή για όσους έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Οι καρύδες είναι γεμάτες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες (C, Ε, Β1, Β3, Β5 και Β6), ενώ παράλληλα διαθέτουν μέταλλα, όπως είναι ο σίδηρος, το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο. Το μαγνήσιο κρατά την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και ο συνδυασμός του με το ασβέστιο εξισορροπεί την «ένταση» των μυών και των νεύρων.

Διαθέτει υγιή λίπη και «ενδυναμώνει» το ανοσοποιητικό

«Ναι» συχνά το γάλα καρύδας ταλαντεύεται ανάμεσα στις «κακές» και «καλές» τροφές, καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες λιπαρών. Ωστόσο, περιέχει κυρίως κορεσμένα λιπαρά οξέα (MCFAs) που μετατρέπονται σε μονολαυρίνη, μια ουσία με αντι-ιική και αντιβακτηριακή δράση που προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις και ιούς. Τα MCFAs γρήγορα μετατρέπονται σε ενέργεια στο ήπαρ και σε αντίθεση με άλλα κορεσμένα λίπη, χρησιμοποιούνται ταχέως από το σώμα και χαρίζει δύναμη στο ανοσοποιητικό. Έτσι, είναι λιγότερο πιθανό να αποθηκευτούν ως λίπος.

Ενισχύει τα κόκκαλα και ρυθμίζει την χοληστερόλη

Μπορεί το γάλα καρύδας να μην περιέχει τόσο ασβέστιο όσο το αγελαδινό γάλα, αλλά έχει υψηλές ποσότητες φωσφόρου που βοηθούν στην ενίσχυση των οστών. Παράλληλα, το μαγγάνιο προλαμβάνει την οστεοπόρωση και μεταβολίζει τη γλυκόζη στο σώμα, έτσι ώστε να σας οδηγήσει προς τον καλό μεταβολισμό και τη ρύθμιση του θυροειδή. Την ίδια στιγμή, το γάλα καρύδας αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) και «όχι» της κακής (LDL), όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να μειώνει συνολικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Οδηγεί προς την απώλεια βάρους

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι όσοι δεν τρώνε αρκετό λίπος… οδηγούνται προς την έξτρα κατανάλωση φαγητού! Σύμφωνα με τον δρ. Bruce Fife, διευθυντή του Coconut Research Center, όσοι επιλέγουν μια διατροφή με υγιή λίπη, όπως είναι τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας, τρώνε λιγότερο από όσο εκείνοι που αποφεύγουν εντελώς το λίπος. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λιπαρά βοηθούν το σώμα να αισθανθεί χορτάτο, με τους υποδοχείς του εγκεφάλου να μεταδίδουν το μήνυμα της πληρότητας. Εάν το γάλα καρύδας συνδυαστεί με δίαιτα μειωμένων θερμίδων, είναι ικανό να σας οδηγήσει προς την απώλεια βάρους. Ωστόσο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς 80ml περιέχουν 150 θερμίδες και 15 g συνολικό λίπος (Κορεσμένα λιπαρά: 13g).

Προσφέρει υγιές δέρμα και υγιή μαλλιά

Οι θρεπτικές ουσίες του γάλακτος καρύδας εμπλουτίζουν το δέρμα και τα μαλλιά, καθώς τα λιπαρά οξέα του θεραπεύουν την πιτυρίδα, τις λοιμώξεις του δέρματος, τη φαγούρα ή τις πληγές και την ξηρότητα της επιδερμίδας. Επιπλέον, η πλειοψηφία των γυναικών ενσωματώνουν το γάλα καρύδας στη διατροφή τους, αφού χρησιμεύει ως ένα φυσικό ενυδατικό που κινείται κατά των ρυτίδων, της χαλάρωσης και της γήρανσης του δέρματος. Το τελευταίο συμβαίνει κυρίως εξαιτίας της βιταμίνης C και του χαλκού που βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.