Κάποια ζώα θα τα λυπόμασταν ενώ άλλα τα χλευάζουμε. Για κάποια διδάσκουμε ότι είναι οι καλύτεροί μας φίλοι, ενώ για …
Γάλα αμυγδάλου: ποια οφέλη κρύβει και πώς να το παρασκευάσετε στο σπίτι
Τα τελευταία χρόνια, το συγκεκριμένο ρόφημα έχει αποκτήσει εξέχουσα θέση στο τραπέζι όχι μόνο των vegan ατόμων, αλλά και αυτών που έχουν πρόβλημα με την λακτόζη, προσέχουν τη διατροφή τους ή απλά τρελαίνονται για την ωραία του γεύση και την ελαφριά του σύσταση.
Αναμφισβήτητα, το γάλα αμυγδάλου κρύβει πολλά οφέλη για την υγεία μας και πραγματικά αξίζει να ενταχθεί στη διατροφή μας. Ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά, αλλά και τον τρόπο για να παρασκευάσετε το δικό σας φρέσκο και υγιεινό γάλα αμυγδάλου.
Χαμηλό σε θερμίδες
Το γάλα αμυγδάλου είναι πολύ χαμηλότερο σε θερμίδες, από ότι το αντίστοιχο αγελαδινό. Έτσι λοιπόν, αυτό είναι μία καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να μειώσουν τις θερμίδες και να χάσουν βάρος. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε, ότι ένα ποτήρι (240ml) γάλα αμυγδάλου (χωρίς ζάχαρη), περιέχει περίπου 30-35 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα ενός πλήρους αγελαδινού γάλακτος, περιέχει 146 θερμίδες. Αυτό σημαίνει, ότι το γάλα αμυγδάλου περιέχει 65-80% λιγότερες θερμίδες. Έτσι, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, αντικαθιστώντας απλά δύο με τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με γάλα αμυγδάλου, μπορεί να καταλήξει σε κατανάλωση έως και 348 λιγότερων θερμίδων.
Χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης
Εκτός και αν υπάρχει προσθήκη ζάχαρης, το γάλα αμυγδάλου, είναι πολύ χαμηλό σε περιεκτικότητα γλυκόζης. Ένα φλιτζάνι (240ml) γάλα αμυγδάλου, περιέχει μόνο 1-2gr υδατανθράκων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι φυτικές ίνες. Συγκριτικά, ένα φλιτζάνι (240ml) αγελαδινού γάλακτος, περιέχει 13gr υδατανθράκων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σάκχαρα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι αρκετές εμπορικές ποικιλίες γάλακτος αμυγδάλου περιέχουν προσθήκη ζάχαρης. Αυτές οι ποικιλίες μπορεί να περιέχουν περίπου 5-17gr ζάχαρης ανά φλιτζάνι (240ml). Γι’ αυτό είναι απαραίτητο, να ελέγχετε πάντα την ετικέτα και τα διατροφικά στοιχεία για προσθήκη ζάχαρης, ειδικά σε περίπτωση που θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη σακχάρων.
Υψηλό σε βιταμίνη Ε
Τα αμύγδαλα είναι από τη φύση τους υψηλά σε βιταμίνη Ε, παρέχοντάς σας το 37% των ημερήσιων απαιτήσεων στη βιταμίνη αυτή, με μόνο 28gr. Επομένως, το γάλα αμυγδάλου είναι επίσης μία φυσική πηγή βιταμίνης Ε, παρόλο που οι πλείστες εμπορικές ποικιλίες προσθέτουν έξτρα βιταμίνη Ε, κατά την επεξεργασία.
Ένα φλιτζάνι (240ml) γάλα αμυγδάλου παρέχει το 20-50% των καθημερινών σας αναγκών σε βιταμίνη Ε, αναλόγως με την εταιρεία. Το βιταμινούχο αυτό ρόφημα, έρχεται σε αντίθεση με το αγελαδινό, το οποίο δεν περιέχει καθόλου βιταμίνη Ε.
Καλή πηγή ασβεστίου
Όπως γνωρίζουμε, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντικές πηγές ασβεστίου στη διατροφή πολλών ατόμων. Ένα φλιτζάνι (240ml) πλήρες γάλακτος, παρέχει το 28% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Συγκριτικά, τα αμύγδαλα περιέχουν μόνο ένα μικρό ποσοστό ασβεστίου, μόλις 7% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, σε 28gr.
Επειδή όμως το γάλα αμυγδάλου χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος, οι παρασκευαστές το εμπλουτίζουν με ασβέστιο, επιβεβαιώνοντας ότι θα παρέχει το ίδιο όφελος. Εάν φτιάχνετε το δικό σας γάλα αμυγδάλου στο σπίτι, μπορεί να χρειαστεί να βρείτε άλλες πηγές ασβεστίου για να συμπληρώσετε τη διατροφική σας ανάγκη, όπως τυρί, γιαούρτι, ψάρια, σπόρους, όσπρια και φυλλώδη λαχανικά.
Συχνά είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την καλή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας της καρδιάς, της υγείας των οστών και της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Το σώμα μας μπορεί να την παράγει, όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Ωστόσο, 30-50% των ανθρώπων, δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D, λόγω του χρώματος του δέρματος, του τρόπου ζωής ή απλά για τον λόγο ότι ζουν σε περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια. H έλλειψη βιταμίνης D συσχετίζεται με ένα αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, οστεοπόρωσης, μυϊκής αδυναμίας, προβλήματα γονιμότητας και αυτοάνοσων ασθενειών.
Πολύ λίγα φαγητά περιέχουν βιταμίνη D, έτσι οι παρασκευαστές συχνά τα εμπλουτίζουν με αυτή. Τέτοια προϊόντα αποτελούν το γάλα, οι χυμοί, τα δημητριακά, το τυρί, η μαργαρίνη και το γιαούρτι.
Τα περισσότερα γάλατα αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D2. Κατά μέσο όρο, 1 φλιτζάνι (240ml) εμπλουτισμένου γάλακτος αμυγδάλου, παρέχει το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D.
Δεν περιέχει λακτόζη
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν τη λακτόζη που περιέχεται στο γάλα. Προκαλείται από μια ανεπάρκεια της λακτάσης, ενός ενζύμου το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης σε μια πιο εύπεπτη μορφή. Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται στη γενετική, στη γήρανση ή σε ορισμένες ιατρικές παθήσεις.
Ωστόσο, το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει λακτόζη, έτσι είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν δυσανεξία.
Χαμηλό σε φώσφορο, με ένα μέτριο ποσό καλίου
Άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, συχνά αποφεύγουν το γάλα, λόγω των υψηλών επιπέδων σε φώσφορο και κάλιο. Επειδή τα νεφρά των ασθενών αυτών αδυνατούν να αποβάλουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά σωστά, υπάρχει ο κίνδυνος συσσώρευσής τους στο αίμα. Η υπερβολική ποσότητα φωσφόρου στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, υπερπαραθυρεοειδισμού και οστικής πάθησης. Από την άλλη πλευρά, το υπερβολικό κάλιο αυξάνει τον κίνδυνο ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού, καρδιακής προσβολής και θανάτου.
Το αγελαδινό γάλα περιέχει 233mg φωσφόρου και 366mg καλίου ανά φλιτζάνι (240ml), ενώ η ίδια ποσότητα γάλακτος αμυγδάλου περιέχει μόνο 20mg φωσφόρου και 160mg καλίου.
Παρασκευάστε γάλα αμυγδάλου στην κουζίνα σας
Προκειμένου να έχετε φρέσκο, υγιεινό και νόστιμο γάλα αμυγδάλου, μπορείτε να παρασκευάσετε μόνοι στο σπίτι, ακολουθώντας την παρακάτω βασική συνταγή. Το μόνο που χρειάζεται για να το φτιάξετε είναι αμύγδαλα και νερό, ενώ αν θέλετε να το κάνετε πιο γλυκό ή αρωματικό, μπορείτε να προσθέσετε χουρμάδες, μέλι, βανίλια κακάο κλπ. Θα χρειαστείτε:
- 1 κούπα ωμά αμύγδαλα (κατά προτίμηση βιολογικά)
- 2 ή 3 κούπες νερό (ανάλογα με το πόσο πηκτό το προτιμάτε)
- 1 κουταλιά μέλι ή πετιμέζι ή δύο χουρμάδες (προαιρετικά)
Αφήνετε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν σε μία κούπα νερό για 8–10 ώρες. Μετά το πέρας των ωρών, βάζετε στο blender τα αμύγδαλα με το νερό τους, το μέλι και τις 2–3 επιπλέον κούπες νερό, ανάλογα με το πόσο πηκτό θέλετε το γάλα. Χτυπήστε το για 1–2 λεπτά και σουρώστε το με ένα μεγάλο σουρωτήρι.
Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό, όπως κάσιους, φουντούκια, καρύδια, φιστίκια, καρύδα ή σουσάμι.
Αποθηκεύστε το γάλα αμυγδάλου σε μια γυάλινη κανάτα και διατηρήστε το έως 4 μέρες στο ψυγείο. Την αμυγδαλόψιχα που μένει, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή γλυκισμάτων (μπισκότα, κέικ).