Φυτικά γάλατα: είδη, υπέρ και κατά

Συντάκτης: Βασιλική Γραμματσούλια, Φιλόλογος

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ζητούμενο για τους περισσότερους ανθρώπους στη σύγχρονη εποχή. Μια επιλογή που κάνουν συχνά πολλοί τα τελευταία χρόνια είναι η αντικατάσταση του ζωικού γάλατος με φυτικά.

Τα φυτικά γάλατα έχουν μπει πολύ δυναμικά στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων και φαίνεται ότι θα κρατήσουν αυτήν την θέση. Η επιλογή φυτικού γάλατος δεν γίνεται μόνο λόγω veganδιατροφής, αλλά και λόγω της δυσανεξίας στη λακτόζη, που αντιμετωπίζουν πολλοί ή ακόμα και σε περιόδους νηστείας. Ας δούμε, λοιπόν, τα είδη που υπάρχουν στην αγορά, τα οφέλη τους και τι θα πρέπει να προσέχουμε σε αυτά.

Είδη και Ιδιότητες

Γάλα Αμυγδάλου

  • Πολύ καλή πηγή ασβεστίου.
  • Βοηθά στην χαμηλή ενέργεια.
  • Θεωρείται το πιο θρεπτικό από τα φυτικά γάλατα, γι’ αυτό μπορεί να καταναλώνεται και από παιδιά.

Φυτικά γάλατα: είδη, υπέρ και κατά

Γάλα Σόγιας

  • Πλούσιο σε πρωτεΐνη.
  • Εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D.
  • Προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία λόγω των φοιτοοιστρογόνων που περιέχει.
  • Προσοχή αν έχετε αλλεργία.

Γάλα Βρώμης

  • Περιέχει πολλές φυτικές ίνες αλλά λιγότερη πρωτεΐνη.
  • Διαθέτει καλό ποσοστό ασβεστίου και σιδήρου.
  • Δίνει σημαντική ενέργεια χωρίς πρόσληψη λίπους.

Γάλα Καρύδας

  • Βοηθά σε βακτηριδιακές μολύνσεις και ιούς, λόγω του λαυρικού οξέος που περιέχει, το οποίο μεταβάλλεται σε μονολαυρίνη και συντελεί στην αντιβακτηριδιακή του δράση.
  • Περιέχει πολλές θερμίδες και λίπος, γι’ αυτό χρειάζεται μετριασμένη κατανάλωση.

Διαβάστε Επίσης: Η πιο εύκολη συνταγή για σπιτικό γάλα καρύδας με μόνο 2 υλικά


Γάλα Ρυζιού

  • Έχει χαμηλή θρεπτική αξία και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
  • Συστήνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν μπορούν να καταναλώσουν κάτι άλλο και σε μικρή ποσότητα, διότι περιέχει αρσενικό.

Γάλα με ή χωρίς λακτόζη;

Γάλα φουντουκιού

  • Πλούσιο σε βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε.
  • Βοηθά στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών μεταξύ άλλων.
  • Πλούσια γεύση.

Γάλα Καρυδιού

  • Πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά.
  • Αποτρέπει καρδιαγγειακές ασθένειες και τον διαβήτη.
  • Περιέχει βιταμίνη Ε, Ω3 και Ω6λιπαρά, πολυφαινόλες και ιχνοστοιχεία.
  • Είναι ιδανικό για όλους και πολύ καλό για την υγεία.

Γάλα Κάσιους

  • Περιέχει υγιή λίπη, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο.
  • Ταιριάζει πολύ στη μαγειρική αλλά και στον καφέ.

Πλεονεκτήματα

  • Δεν περιέχουν λακτόζη και χοληστερόλη
  • Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, τα οποία είναι πολύ καλά για την λειτουργία της καρδιάς.
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β
  • Διαθέτουν ισορροπημένη αναλογία νατρίου και καλίου
  • Βοηθούν στην πέψη, τη δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α.

Μειονεκτήματα

  • Μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχουμε η ζάχαρη να βρίσκεται σε 12γρ. ανά μερίδα.
  • Το νάτριο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι υψηλό
  • Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται καραγενάνη, ένα φύκι που χρησιμοποιείται ως παχυντικό και γαλακτοματοποιητής και δεν είναι πολύ φιλική ουσία για το γαστρεντερικό. Σε μικρή ποσότητα, όμως, δεν δημιουργεί πρόβλημα.
  • Προτιμήστε καλύτερα γάλα σε κουτί και όχι κονσέρβα, γιατί μπορεί να περιέχει Δυσφαινόλη Α ή ΒΡΑ, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα και δεν είναι πολύ φιλική για την καρδιά.
  • Πάντα να διαβάζετε την ετικέτα και τα συστατικά, γιατί μπορεί να υπάρχουν ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή ουσίες που θα πρέπει να αποφεύγετε!
  • Πολλά από αυτά υπάρχουν και με κακάο και η γεύση τους είναι φανταστική!

Όπως όλα τα τρόφιμα, έτσι και τα φυτικά γάλατα έχουν τα υπέρ και τα κατά τους για την υγεία μας. Σίγουρα, όμως, πολλά από αυτά αποτελούν μια πολύ υγιεινή επιλογή για τη διατροφή μας, αρκεί ο καθένας να επιλέγει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον οργανισμό του αλλά τη γεύση του.

Συντάκτης: Βασιλική Γραμματσούλια, Φιλόλογος

Influence:

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία…