Φυτοθεραπεία: υγεία με την δύναμη της φύσης!

Συντάκτης: Flowmagazine

Φυτοθεραπεία: υγεία με την δύναμη της φύσης!Οι καρποί, οι ρίζες τα φυτά έχουν όχι μόνο θρεπτικές αξίες, αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες! Η επιστήμη ξαναγυρίζει στη φύση, αναγνωρίζοντας ότι η φυτοθεραπεία είναι ικανή να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Μία επιστήμη που ξαναγεννιέται…

Υπάρχει συχνά μια αδικαιολόγητη διαμάχη ανάμεσα στα “κλασσικά” φάρμακα, δηλαδή στα χημικά και τη φυτοθεραπεία. Ωστόσο, υπάρχει θέση και για τις δύο ιατρικές θεραπευτικές στρατηγικές, καθώς η μία συμπληρώνει την άλλη. Η αποτελεσματικότητα της φυτοθεραπείας βασίζεται πάνω απ’ όλα στη σωστή εκλογή των φυτών. Θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτική επιλογή του είδους, του δραστικού μέρους του φυτού (ρίζα, άνθος, μίσχος, φύλλο, καρπός), του τρόπου καλλιέργειας (έκθεση στον ήλιο, έδαφος, κλίμα) και της κατάλληλης περιόδου για τη σοδειά. Στη συνέχεια, τα φυτά ελέγχονται με αυστηρές μικροβιολογικές μεθόδους, ώστε να έχουν σταθερή περιεκτικότητα σε δραστικά συστατικά.

Χημικά φάρμακα και φάρμακα της φύσης: Οι διαφορές!

Το χημικό φάρμακο συντίθεται από μία μόνο κατηγορία μορίων. Για παράδειγμα, η ασπιρίνη αποτελείται μόνο από μόρια ακετυλοσαλικυλικού οξέως. Στο φυτό, υπάρχει μεγάλος αριθμός διαφορετικών μορίων που δρουν σε αρμονία. Κάποια μόρια έχουν π.χ. αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ άλλα βοηθούν στο να μεταφέρουν τα ενεργά συστατικά στο σημείο δράσης ή ακόμα και να προστατεύουν από τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Αντί για μία δράση, στα φυτά υπάρχουν μόνιμα έντονες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε μία ποικιλία δραστικών συστατικών.

Σπουδαία φάρμακα που έχουν φυτική προέλευση:

-Η μορφίνη: ισχυρό αναλγητικό, από χυμό λευκής παπαρούνας.

-Η ασπιρίνη: συντίθεται με α’ ύλη από την λευκή ιτιά.

-Το κινίνο: παγκόσμιο φάρμακο κατά της ελονοσίας, προέρχεται από την κιγχόνη.

-Η ταξοτέρη και η βινκριστίνη: αντικαρκινικά φάρμακα που προέρχονται από το δέντρο taxus baccata και βίγκα η ρόδινη.

-Διγιταλίνη: Προέρχεται από το χελιδονόχορτο και αποτελεί απαραίτητο καρδιοτονωτικό.

Η ιστορία για την ιατρική… των φυτών!

Το πρώτο κείμενο που γράφτηκε για την ιατρική των φυτών χαράχτηκε σε πλάκες αργιλίου κατά την περίοδο των Σουμέριων το 3000 π.χ. Για χιλιάδες χρόνια, η φυτοθεραπεία ήταν η κυριότερη πηγή φαρμάκων για διάφορες ασθένειες. Με τον ερχομό της “επιστημονικής” ιατρικής περίπου στο τέλος του 19ου αιώνα και με την ανακάλυψη των “θαυματουργών” φαρμάκων (αντιβιοτικά, σουλφοναμίδες…), η φυτοθεραπεία αμφισβητήθηκε και παραμερίστηκε. Όμως, όταν γρήγορα αποκαλύφτηκαν οι ανεπιθύμητες ενέργειες των νέων φαρμάκων άρχισαν πάλι να δείχνουν ενδιαφέρον για τις ιδιότητες των φυτών. Έτσι, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του `70, η χρήση των φυτών για ιατρικούς σκοπούς γνώρισε αναμφισβήτητη επιτυχία.

Στις μέρες μας, η ανακάλυψη νέων φαρμακολογικών ιδιοτήτων και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ορισμένων συνθετικών φαρμάκων βοήθησαν στο να γίνει η φυτοθεραπεία μία αυτοτελής ιατρική. Αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από το να επιβεβαιωθεί ότι τα φυτά μπορούν να μετατραπούν σε αυθεντικά φάρμακα! Στην πραγματικότητα, η καταπολέμηση των πρώτων συμπτωμάτων (στρες, υπερβολικό βάρος, αϋπνία, ρευματισμοί, κακή κυκλοφορία του αίματος…) είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε την ανάπτυξη πιο σοβαρών ασθενειών, όπως κατάθλιψη, μολυσματικές ασθένειες, διαβήτη.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…