Φυσικό ή τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο; Ιδού η “πράσινη” απορία

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Εάν ετοιμάζεστε να αγοράσετε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο αυτή την εορταστική περίοδο, αποδεικνύεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, ότι η αγορά ενός φυσικού δέντρου ή ενός τεχνητού δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το περιβάλλον. Αυτό που έχει σημασία είναι πόσο μακριά θα οδηγήσετε με το αυτοκίνητο ώστε να αγοράσετε τα αειθαλή σας και πόσα χρόνια θα χρησιμοποιήσετε το τεχνητό δέντρο.

Οι πωλήσεις των πλαστών δέντρων αναμένεται να προσεγγίσουν τα 13 εκατομμύρια φέτος, ρεκόρ, καθώς βελτιώνεται η ποιότητά τους και γίνονται πιο βολικά με χαρακτηριστικά όπως ενσωματωμένα φωτάκια και εύκολη αναδίπλωση. Συνολικά, πάνω από 50 εκατομμύρια ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα θα κοσμήσουν σαλόνια αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με την κύρια εμπορική ομάδα της βιομηχανίας, σε σύγκριση με τα 30 εκατομμύρια αληθινά δέντρα.

Φυσικό ή τεχνητό δέντρο

Στην πιο οριστική μελέτη του πολυετούς ερωτήματος φυσικού ή τεχνητού χριστουγεννιάτικου δέντρου, μια εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων στο Μόντρεαλ διαπίστωσε ότι ένα τεχνητό δέντρο θα πρέπει να επαναχρησιμοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια. Οι υπολογισμοί περιλαμβάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τη χρήση των πόρων και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

«Το φυσικό δέντρο είναι καλύτερη επιλογή» δήλωσε ο Jean-Sebastien Trudel, ιδρυτής της εταιρείας, Ellipsos, που κυκλοφόρησε την ανεξάρτητη μελέτη πέρυσι.

Οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με τη χρήση ενός αληθινού δέντρου κάθε χρόνο ήταν μόνο το ένα τρίτο από εκείνες που δημιουργούνται από ένα τεχνητό δέντρο για συνεχόμενη χρήση έξι χρόνων. Τα περισσότερα ψεύτικα δέντρα περιέχουν επίσης πολυβινυλοχλωρίδιο ή PVC, τα οποία παράγουν καρκινογόνες ουσίες κατά την παραγωγή και τη διάθεση.

Ο κ. Trudel δήλωσε ότι τα αποτελέσματα πιθανότατα θα διαφέρουν από πόλη σε πόλη και από περιοχή σε περιοχή. Πάντως, η υπερβολική οδήγηση από τους καταναλωτές με σκοπό την αγορά φυσικών δένδρων θα μπορούσε να αντιστρέψει την επιλογή υπέρ των τεχνητών δένδρων, τουλάχιστον όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Πάνω από όλα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων ήταν αρκετά μικρές, και σημαντικά μικρότερες από εκείνες των τεχνητών δέντρων. Στο συμπέρασμα αυτό έφτασαν από κοινού περιβαλλοντικές ομάδες και ορισμένοι επιστήμονες.

«Δεν κάνουμε κανένα κακό κόβοντας ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο» δήλωσε ο Clint Springer, ένας βοτανολόγος και καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Ιωσήφ στη Φιλαδέλφεια. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα τεχνητά είναι προτιμότερα επειδή δεν χάνεται η ζωή ενός δέντρου.»

Ο αντίλογος

Με τη σειρά τους οι έμποροι των ψεύτικων δέντρων υποστηρίζουν ότι τα περιβαλλοντικά αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

«Η αγορά ενός τεχνητού χριστουγεννιάτικου δέντρου απαιτεί τη χρήση του για τουλάχιστον πέντε έτη, και είναι απολύτως μία πράσινη πρακτική που πρέπει να υιοθετήσουμε» δήλωσε ο Thomas Harman, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Balsam Hill, κατασκευάστριας εταιρείας τεχνητών δέντρων. Ο κ Harman δήλωσε ότι οι μετακινήσεις των καταναλωτών με αυτοκίνητο, για να αγοράσουν ένα πραγματικό χριστουγεννιάτικο δέντρο επιφέρει το κόστος της ρύπανσης.

Η American Christmas Tree Association, η κύρια εμπορική ομάδα που επικεντρώνεται στα τεχνητά δέντρα και την εκπαίδευση των καταναλωτών, τονίζει ότι η δική της μελέτη διαπίστωσε ότι η 10ετής χρήση ενός ψεύτικου δέντρου είναι καλύτερη για το περιβάλλον από ό, τι ένα πραγματικό, τουλάχιστον όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Υπέρ των φυσικών δέντρων

Η ισορροπία γέρνει υπέρ των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων λόγω του τρόπου καλλιέργειας και συγκομιδής.

Τα δέντρα παράγουν οξυγόνο, βοηθούν στον καθαρισμό του άνθρακα στα υποκαταστήματα και στο έδαφος και αποτελούν οικότοπο για τα πουλιά και τα ζώα, ο κ. Springer είπε.

Τα αγροκτήματα χριστουγεννιάτικων δέντρων συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση των γεωργικών εκτάσεων και των χώρων πρασίνου, ιδιαίτερα κοντά σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές όπου η πίεση για την ανάπτυξη είναι έντονη.

Μετά τις διακοπές, τα αληθινά δέντρα μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν έναν σκοπό. Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, προσφέρεται δωρεάν ανακύκλωση για τα δέντρα, τα οποία μετατρέπονται σε λίπασμα. Το 2009, περίπου 150.000 δέντρα μετατράπηκαν σε λίπασμα στην πόλη.

Τα τεχνητά δέντρα, αντίθετα, κατασκευάζονται σχεδόν αποκλειστικά στην Ασία από πλαστικό και μέταλλο και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν από τα περισσότερα προγράμματα ανακύκλωσης. Μετά από 6 έως 10 χρόνια χρήσης, τα περισσότερα θα καταλήξουν σε χώρο υγειονομικής ταφής.

Κλείνοντας, ο κ. Trudel προτείνει ότι η μετακίνηση μία ημέρα με ποδήλατο παρά με αυτοκίνητο θα υπεραποζημιώσει πλήρως την όποια επίδραση του δέντρου στο περιβάλλον. Δεν είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα πια. Απολαύστε το δέντρο σας είτε φυσικό είτε τεχνητό.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…