Φυλή και εθνότητα: Πώς διαφέρουν;

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Η φυλή και η εθνότητα είναι δύο έννοιες που σχετίζονται με την ανθρώπινη καταγωγή. Η φυλή ορίζεται ως μια κατηγορία της ανθρωπότητας που έχει ορισμένα διακριτά φυσικά χαρακτηριστικά. Η εθνότητα ορίζεται ευρύτερα ως μεγάλη ομάδα ατόμων που ταξινομούνται σύμφωνα με κοινή φυλετική, εθνική, θρησκευτική, γλωσσική ή πολιτιστική προέλευση.

Η φυλή συνήθως συνδέεται με τη βιολογία και με τα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα του δέρματος ή την υφή των μαλλιών. Η εθνότητα συνδέεται με την πολιτιστική έκφραση και ταυτότητα. Ωστόσο, και οι δύο είναι κοινωνικές κατασκευές που χρησιμοποιούνται για την κατηγοριοποίηση και τον χαρακτηρισμό φαινομενικά διαφορετικών πληθυσμών.

Με βάση τους γενετικούς κανόνες, ούτε η φυλή ούτε η εθνότητα είναι ανιχνεύσιμες στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Οι άνθρωποι έχουν γενετικές παραλλαγές, μερικές από τις οποίες συνδέονταν κάποτε με καταγωγή από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Αλλά αυτές οι παραλλαγές δεν μπορούν να εντοπιστούν σε βιολογικές κατηγορίες. Οι γενετικές εξετάσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαλήθευση ή τον προσδιορισμό της φυλής ή της εθνότητας, αν και οι ίδιες οι δοκιμές συνδέονται με αυξημένη πίστη στις φυλετικές διαφορές.

Αν και η φυλή δεν έχει γενετική βάση, η κοινωνική έννοια της φυλής εξακολουθεί να διαμορφώνει τις ανθρώπινες εμπειρίες. Η φυλετική προκατάληψη τροφοδοτεί τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις διακρίσεις και τη βία κατά ατόμων από ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, η φυλετική προκατάληψη προσδίδει κοινωνικά προνόμια, και κοινωνικές και σωματικές ανισότητες σε άλλους, και ευνοεί τους ανθρώπους με λευκό δέρμα σε σχέση με τους ανθρώπους με πιο σκούρο χρώμα δέρματος.

Κατηγοριοποίηση της φυλής

Η φυλή και η εθνότητα συχνά θεωρούνται ίδιες, αλλά οι κοινωνικές και βιολογικές επιστήμες θεωρούν τις έννοιες αυτές ξεχωριστές. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι μπορούν να υιοθετήσουν ή να αρνηθούν τις εθνοτικές τους σχέσεις πιο εύκολα από τις φυλετικές, αν και διαφορετικές εθνότητες έχουν κατηγοριοποιηθεί με βάση τα φυλετικά τους χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια διαφόρων περιόδων της ιστορίας.

Οι άνθρωποι μοιράζονται πάνω από το 99% του γενετικού τους υλικού μεταξύ τους και η διακύμανση εμφανίζεται περισσότερο μεταξύ των ατόμων από τις εθνοτικές ομάδες. Ωστόσο, τα κατάλοιπα των φυλετικών και εθνοτικών κατασκευών μπορούν να εντοπιστούν σε όλα, από τη στέγαση έως την υγεία. Οι φυλετικές και εθνοτικές προκαταλήψεις επηρεάζουν την κατανομή του πλούτου, της εξουσίας και των ευκαιριών και δημιουργούν διαρκή κοινωνική διαστρωμάτωση.

Η φυλετική υπερηφάνεια μπορεί να προκαλέσει φυλετικές προκαταλήψεις. Αλλά για μέλη ομάδων που έχουν περιθωριοποιηθεί εξαιτίας της φυλής ή της εθνότητας, η συμμετοχή σε δραστηριότητες που προβάλλουν τα χαρακτηριστικά της ομάδας μπορεί να συμβάλει στη μείωση ή αντιστάθμιση των επιπτώσεων των φυλετικών διακρίσεων και των κοινωνικών προκαταλήψεων. Παρόλο που η φυλή και η εθνότητα είναι δύο διαφορετικές έννοιες στην ανθρώπινη ιστορία, διαμορφώνουν αμετάκλητα τις κοινωνικές, προσωπικές και πολιτιστικές εμπειρίες μας.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.