Φτου, φτου που έλεγαν και οι γιαγιάδες μας!!!
Θα έχει τύχει στην καθημερινότητα όλων μας, αυθόρμητα, είτε να χτυπήσουμε ξύλο, είτε κάποια στιγμή φτύσουμε τον κόρφο μας, ή να δαγκώσουμε τη γλώσσα μας, προκειμένου να “ξορκίσουμε το κακό“. Αναρωτηθήκατε, όμως, ποτέ, από που προήλθαν όλες αυτές οι περίεργες συνήθειες;
Χτύπα ξύλο!
Όταν πάνω σε μια συζήτηση ειπωθεί κάτι κακό που δεν θέλουμε να πραγματοποιηθεί χτυπάμε ξύλο. Η εξήγηση σε αυτό βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω, όταν στα πανάρχαια χρόνια ,ο κόσμος και οι θρησκείες, θεωρούσαν πως μέσα στο ξύλο των δέντρων κατοικούσαν κάθε λογής πνεύματα, καλά και κακόβουλα, όποτε κάθε φορά που λεγόταν κάτι αρνητικό, συνήθιζαν να χτυπάνε ξύλο, πριν προλάβουν να το ακούσουν τα πνεύματα και το πραγματοποιήσουν.
Άλλη πιθανή θεωρία είναι πως οι άνθρωποι συνήθιζαν να συναντιούνται στα δάση για να συζητήσουν τα θέματα τους, θετικά ή αρνητικά, νόμιμα ή παράνομα. Έτσι, με το να χτυπάνε ξύλο, στους κορμούς των δέντρων, διώχνανε τα οποιαδήποτε πνεύματα κατοικούσαν μέσα στο ξύλο για να μην τους ακούσουν!!
Φτύσε τον κόρφο σου!
Συχνά-πυκνά έχουν τύχει σε όλους μας συνομιλίες που θα φτύσουμε τον κόρφο μας, λέγοντας κάτι (πάντα αρνητικό ), θέλοντας να διώξουμε μακριά το κακό από εμάς. Γιατί συνηθίζουμε να αντιδρούμε έτσι; Το φτύσιμο ως αποτρεπτικό της βασκανίας έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Ίσως γιατί το σάλιο έχει αντισηπτικές ιδιότητες, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο “Βάσκανος Οφθαλμός”. Επίσης, παλιά οι μητέρες ή οι τροφοί, όταν φοβούνταν για την υγεία του βρέφους, έβρεχαν το μέτωπο και τα χείλη του με σάλιο, χρησιμοποιώντας το μέσο δάκτυλο. Επίσης, όσοι θεωρούσαν ότι είχαν ευτυχήσει τόσο, ώστε να επισύρουν το φθόνο των θεών ή των ανθρώπων, έφτυναν στον κόρφο τους όταν ήθελαν να προφυλαχτούν από τον κίνδυνο μολυσματικής ασθένειας ύστερα από συνάντησή τους με ασθενή.
Φάε τη γλώσσα σου!
Δεν είναι λίγες οι φορές που μιλώντας με κάποιον, πάει να μας ξεφύγει κάτι κακό, για το συνομιλητή μας. Τότε εκείνος θα πει “φάε τη γλώσσα σου” ή “κατάπιε την γλώσσα σου”, προκειμένου να αποφευχθεί το κακό που πήγε να ειπωθεί. Το λέμε αυτό, γιατί εκείνος που δαγκώνει ή καταπίνει τη γλώσσα του δεν μπορεί να πει τίποτα κακό και αφού δεν μπορεί να πει τίποτα κακό, ως γρουσουζιά, κατά τη λαϊκή αντίληψη, δεν θα γίνει.
Η φράση παρόλα αυτά, είναι αρχαία, και αναφέρεται σε έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή, αλλά και του Πλούταρχου.
Μαύρη γάτα
Οι μαύρες γάτες ήταν και είναι συνυφασμένες με τη μαγεία, εξού και ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως φέρνουν κακή τύχη. Υπάρχουν δύο παραλλαγές σε αυτή τη δεισιδαιμονία. Εάν μία γάτα περάσει από μπροστά σας θεωρείται κακή τύχη, αν όμως έρθει προς το μέρος σας, τότε είναι καλός οιωνός. Στην περίπτωση του πρώτου σεναρίου, για να ξορκίσετε το κακό, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να φτύσετε τον κόρφο σας!
Ο γρουσούζικος αριθμός 13
Ο αριθμός 13 -και η Παρασκευή και 13 για τους Αμερικανούς, και η Τρίτη και 13 για τους Έλληνες – θεωρούνται γρουσουζιά σε πολλά μέρη, ενώ οι ρίζες αυτής της δεισιδαιμονίας έχουν βαθιά θρησκευτικές καταβολές, φτάνοντας πίσω στη Βίβλο. Θυμηθείτε πως ο Ιησούς είχε 13 μαθητές, μέχρι που ο ένας -ο Ιούδας- τον πρόδωσε.
Αυτές και άλλες πολλές δεισιδαιμονίες και δοξασίες, έχουν χαραχθεί στο μυαλό και στην κουλτούρα πολλών λαών, ανά τον κόσμο, και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να επηρεάζουν την καθημερινότητά τους!