Φροντίδα για το καλοκαίρι και τις μυκητιάσεις

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης. Όλοι το καρτεράμε με ανυπομονησία προκειμένου να ευχαριστηθούμε μερικές ημέρες διακοπών μακριά από υποχρεώσεις και προβλήματα. Και όμως, πολλές φορές, εκεί που δεν το περιμένουμε μας βρίσκει ένας ανεπιθύμητος καλοκαιρινός επισκέπτης δημιουργώντας μας έναν ακόμη «πονοκέφαλο»: αυτόν των μυκητιάσεων.

Είναι γεγονός πως, πως οι θερμές συνθήκες των θερινών μηνών σε συνδυασμό με την αύξηση της υγρασίας στην επιδερμίδα μας, λόγω του ιδρώτα, της παραλίας ή της πισίνας, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των ενοχλητικών μυκήτων. Φυσικά, οι μυκητιάσεις είναι άκρως αντιμετωπίσιμες χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερη ταλαιπωρία στον ασθενή όμως, δεν παύουν να αποτελούν μία πολύ ενοχλητική κατάσταση εν μέσω διακοπών. Εμείς, σας προτείνουμε ορισμένους τρόπους πρόληψης έτσι ώστε να απολαύσετε με ασφάλεια τις εξορμήσεις σας στις παραλίες χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για τις επιδρομές του ενοχλητικού επισκέπτη.

Μύκητες στα πόδια

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο του καλοκαιριού είναι οι μυκητιάσεις στα πόδια. Συνήθως εκδηλώνονται με ερυθρότητα και έντονο κνησμό στις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα, ενώ η θεραπεία διαρκεί από 10-15 ημέρες. Οι μύκητες μας προσβάλουν κυρίως, όταν περπατάμε ξυπόλητοι στο έδαφος και ειδικότερα στο δάπεδο γύρω από τις πισίνες, στα ντουζ ή τα αποδυτήρια, ακριβώς επειδή η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξή τους στα σημεία αυτά.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να μην αποχωριζόμαστε τις παντόφλες μας όσο περπατάμε, αλλά και να μην τις ανταλλάσσουμε ποτέ με σαγιονάρες άλλων. Επίσης, είναι απαραίτητο τα υποδήματα που επιλέγουμε να είναι δερμάτινα ή βαμβακερά, έτσι ώστε να επιτρέπουν στο πόδι να «αναπνέει» ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατάλληλη επιλογή είναι τα ανοιχτά παπούτσια. Για όλους όσους δεν αποχωρίζονται τα κλειστά αθλητικά τους ακόμα και το καλοκαίρι, προτείνονται παπούτσια άνετα και όχι πολύ σφιχτά.

Μυκητίαση στο σώμα

Η μυκητίαση στο σώμα δεν είναι τόσο συνηθισμένη αλλά υπάρχουν πιθανότητες να εκδηλωθεί. Ονομάζεται ποικιλόχρους πιτυρίαση και οφείλεται σε έναν μύκητα που ζει στο σώμα μας υπό φυσιολογικές συνθήκες, όμως η απότομη ζέστη του καλοκαιριού πολλές φορές μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξή του. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του μύκητα λόγω διχρωμιών σε διάφορα σημεία της επιδερμίδας, οι οποίες προκαλούνται από ορισμένα ένζυμα που βλάπτουν τη φυσιολογική λειτουργία της μελανίνης. Η κατάσταση αυτή, είναι δύσκολο να προβλεφθεί, εκτός από περιπτώσεις συχνής εμφάνισης, που τότε συστήνεται προληπτική θεραπεία. Η θεραπεία της συγκεκριμένης μυκητίασης περιλαμβάνει την τοπική εφαρμογή ειδικής λοσιόν για μερικές ημέρες.

Γυναικολογικές μυκητιάσεις

Για τον γυναικείο πληθυσμό το καλοκαίρι είναι μία άκρως επικίνδυνη εποχή μιας και οι μικροβιακές λοιμώξεις καραδοκούν απειλώντας να χαλάσουν τις πολυπόθητες διακοπές. Το αλάτι της θάλασσας, το χλώριο της πισίνας, τα βρεγμένα μαγιό που στεγνώνουν πάνω στο σώμα μας, η επαφή με την υγρή άμμο αλλά και οι αυξημένες σεξουαλικές επαφές δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων… εκεί χαμηλά. Αν και η θεραπεία δεν είναι καθόλου επίπονη, η σωστή επιλογή είναι πάντα η πρόληψη.

Φυσιολογικά, ο κόλπος φιλοξενεί τη δική του μικροχλωρίδα, η οποία προστατεύει την περιοχή από την «μετοίκηση» άλλων βλαβερών οργανισμών. Όταν όμως αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, είναι πολύ εύκολο να εμφανιστούν μυκητιάσεις με ενοχλητικά συμπτώματα. Υπάρχουν όμως ορισμένοι τρόποι, έτσι ώστε να προστατευτείτε και να απολαύσετε τις καλοκαιρινές σας δραστηριότητες.

Αρχικά, το πιο σημαντικό βήμα είναι η σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής. Αυτή περιλαμβάνει καθημερινό καθαρισμό με άφθονο νερό, ειδικά μετά το μπάνιο στην πισίνα ή την θάλασσα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι, επιλέξτε ένα ήπιο σκεύασμα που δεν διαταράσσει το φυσιολογικό pH του κόλπου. Επιπλέον, είναι επιζήμιο το να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά ή να κάνετε κολπικές πλύσεις χωρίς ιατρικό λόγο, μιας και με αυτό τον τρόπο μπορεί εύκολα να διαταραχθεί η φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός κανόνας που δεν πρέπει να παραβαίνουμε, είναι η σωστή υγιεινή όσο βρισκόμαστε στην παραλία. Αρχικά, δεν αφήνουμε το βρεγμένο μαγιό να στεγνώσει πάνω μας και ιδανικά έχουμε μαζί μας ένα δεύτερο, ώστε να αλλάζουμε μετά την βουτιά μας στη θάλασσα. Έπειτα, απλώνουμε πάντα την πετσέτα μας, είτε για να καθίσουμε στην άμμο ή στην ξαπλώστρα της παραλίας ενώ δεν χρησιμοποιούμε ποτέ πετσέτες άλλων ατόμων.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής κάνουμε πάντοτε χρήση προφυλακτικού προφυλάσσοντας έτσι τον εαυτό μας αλλά και τον σύντροφό μας από κάποια μόλυνση, ενώ δεν αμελούμε ποτέ την επίσκεψη στον γυναικολόγο, ειδικά όταν νιώθουμε κάποιο ενοχλητικό σύμπτωμα.

Οι μύκητες είναι ένας απρόσκλητος και φυσικά ανεπιθύμητος επισκέπτης του καλοκαιριού, όμως η αντιμετώπισή τους δεν πρέπει να μας αγχώνει. Πέρα από το γεγονός ότι οι μυκητιάσεις είναι απολύτως ιάσιμες, αν ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα και με λίγη παραπάνω προσοχή, δεν πρόκειται να μας ενοχλήσουν ποτέ ξανά στις διακοπές μας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…