Φράσεις του Φρόυντ που θα σας αλλάξουν τη ζωή

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ αποκάλυψε το υποσυνείδητο που, κρυμμένο στα βάθη της ψυχής, ενεργεί εν αγνοία μας. Πρόκειται για έναν Αυστριακό νευρολόγο και ψυχίατρο, ο οποίος θεμελίωσε την ψυχανάλυση ως επιστήμη και ανέπτυξε θεωρίες για την ανάλυση της ψυχής και την  ίαση των τραυμάτων της.

Λίγα λόγια 

Ο Φρόυντ γεννήθηκε στη σημερινή πόλη της Τσεχίας Πρίμπορ, που αποτελούσε την εποχή εκείνη τμήμα της Αυστρίας  και σε Εβραϊκή οικογένεια.  Σε ηλικία τριών ετών, ο Φρόυντ μετακόμισε με την οικογένειά του στη Λειψία και ένα χρόνο αργότερα στη Βιέννη, όπου και έζησε μέχρι το 1938. Ήρθε αρκετά νωρίς στη ζωή του σε επαφή με την θρησκεία και  τα ιουδαϊκά έθιμα. Η μελέτη της Βίβλου του κίνησε έντονο ενδιαφέρον, παρά την αντίθεση του στους θρησκευτικούς κανόνες. Τελικά, κατέληξε να υιοθετήσεις μία αθεϊστική στάση ζωής απέναντι στην εκκλησία.

Ήδη από τα παιδικά του χρόνια έδειξε να διαθέτει σημαντικές διανοητικές ικανότητες, ενώ ήταν άριστος και πειθαρχημένος μαθητής. Την εκπαίδευσή του ανέλαβαν αρχικά οι γονείς του, έπειτα στάλθηκε σε άγνωστο ιδιωτικό σχολείο. Το 1873 ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική και ταυτόχρονα παρακολουθούσε με πολύ ενδιαφέρον διαλέξεις φιλοσοφίας.  Ασχολήθηκε και με την ζωολογία, για την οποία έλαβε επιχορηγήσεις. Κύρια ενασχόλησή του ήταν οι θαλάσσιοι βιότοποι. Γενικά, ακόμη και στον τομέα της ζωολογίας έλαβε πλήθος διακρίσεων.

Το Σεπτέμβριο του 1885 διορίστηκε με τον τίτλο του υφηγητή στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, στο τμήμα Νευροπαθολογίας. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε ταξιδέψει στο Παρίσι όπου δούλεψε κοντά στον Ζαν Μαρτέ Σακό, θεωρείται  μάλιστα πως την περίοδο αυτή ανακάλυψε την ψυχολογική πλευρά της νευροπαθολογίας, στην οποία έστρεψε αργότερα το ενδιαφέρον του.

Από το Δεκέμβριο του 1887, στράφηκε στην μέθοδο της ύπνωσης, με την οποία σημείωσε αρκετές επιτυχίες και έγινε υπέρμαχος της υπόθεσης του υπνωτισμού. Τυχαία ατά τη διάρκεια ύπνωσης ενός από τους ψυχωτικούς του ασθενείς, ανακάλυψε ότι η ασθενής όταν θυμόταν λεπτομερώς και εξέφραζε την αρχική κατάσταση που είχε οδηγήσει στο υστερικό σύμπτωμα, τότε αυτό εξαφανιζόταν. Αυτή η ανακάλυψη ήταν καταλυτική για την στροφή του στην ψυχολογία και  η μετέπειτα εργασία του, οι έρευνές του και τα δημοσιεύματά του αποτέλεσαν την απαρχή της Ψυχανάλυσης.

Ασχολήθηκε με την ανάλυση των ονείρων και την σύνδεσή τους με το υποσυνείδητο, με την παιδική  ψυχολογία και τη σύνδεσή  της με την μελλοντική πορεία του ατόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr