Φωτογραφική μηχανή ή κάμερα του κινητού: Τι να προτιμήσω για πιο επαγγελματικές λήψεις φωτογραφιών;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Φωτογραφική μηχανή vs κάμερας κινητού τηλεφώνου: Ποιο από τα δύο “εγγυάται” ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα; 

Με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι αρκετά δύσκολο να αποφασίσει κανείς τον τρόπο λήψης φωτογραφιών που θα επιλέξει, προκειμένου να πετύχει ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα. 

Είστε σε δίλημμα για το τι να προτιμήσετε; Φωτογραφική ή κάμερα κινητού; Είμαστε εδώ για να σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να σας αποφασίσουν να λάβετε την πιο σωστή για εσάς απόφαση και να έχετε το καλύτερο, επιθυμητό αποτέλεσμα! 

Η κάμερα κινητού τηλεφώνου δεν μπορεί να ξεπεράσει τις επιδόσεις της φωτογραφικής μηχανής, όσο ακριβό και αν είναι το κινητό

Η ολοένα και πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη τεχνολογία καθημερινά προχωρά, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να προβληματίζονται για το κινητό που τους ταιριάζει περισσότερο. Αν ως απαραίτητη προϋπόθεση έχουν σκεφτεί την πολύ καλή ανάλυση φωτογραφιών, τότε είναι καλό να μελετήσουμε, πρώτα καλα τα χαρακτηριστικά που διαθέτει κάθε κινητό για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα πριν προβούμε στην κατάλληλη επιλογή.

Μερικοί άνθρωποι, έχοντας στο μυαλό τους διάφορες πρακτικές marketing και το τι ακούγεται από τον πολύ κόσμο, οδηγούνται σε μια λάθος απόφαση, κάνοντας μια αγορά επηρεαζόμενοι αποκλειστικά από τη “μάρκα”. Για παράδειγμα, νομίζουν πως αγοράζοντας ένα μοντέλο κάμερας DSLR ή Mirrorless, θα ξοδέψουν άσκοπα τα χρήματά τους.   

Οι φωτογραφίες της κάμερας ενός κινητού είναι χαμηλότερης απόδοσης, σε σχέση με την κάμερα φωτογραφικής μηχανής 

Είναι αποδεδειγμένο, όμως, πως μια εξειδικευμένη φωτογραφική κάμερα, θα δώσει ένα πολύ πιο δυνατό αποτέλεσμα φωτογραφιών, συγκριτικά με τις φωτογραφίες που βγάζουμε από ένα κινητό. Ακόμα και εάν η τιμή ενός κινητού είναι εξαιρετικά υψηλή, μην μπερδεύεστε: δεν σημαίνει αυτόματα ότι το αποτέλεσμα των φωτογραφιών θα είναι καλύτερο από αυτό μιας φωτογραφικής μηχανής. 

Πρακτικά είναι αδύνατο η κάμερα ενός κινητού να ξεπεράσει σε επιδόσεις φωτογραφίας ή βίντεο μια φωτογραφική μηχανή ή μια κάμερα. Αρκετές είναι οι φορές που όταν τραβάμε μια φωτογραφία με το κινητό μας και βλέπουμε το οπτικό της αποτέλεσμα στην μικρή οθόνη του, “ξεγελιόμαστε” από την δύναμη της εικόνας και μας φαίνεται εξαιρετικής ποιότητας. Αν, όμως,  μπούμε στη διαδικασία σύγκρισης με μια φωτογραφική μηχανή ή μια επαγγελματική κάμερα, θα απογοητευτούμε από το αποτέλεσμα. Η διαφορά μεταξύ τους είναι αρκετά μεγάλη.

Ας μιλήσουμε με “νούμερα”

Για το πρακτικό του πράγματος και για να είμαστε ακριβείς, θα μιλήσουμε με δεδομένα που δίνουν φωτογράφοι συγκριτικά με την απόδοση μιας φωτογραφικής κάμερας και της κάμερας ενός κινητού, μιλώντας πιο συγκεκριμένα και με αριθμούς: 

Μια φωτογραφία από κινητό, που υποστηρίζεται με μορφή jpeg και μέγεθος 5mb, αν συγκριθεί με την αντίστοιχη φωτογραφία από μια κάμερα σε raw μορφή, θα έχει περίπου 55mb μεγαλύτερο μέγεθος: δηλαδή 60mb.. 

Την διαφορά την κάνει ο μεγάλος αισθητήρας μιας κάμερας, ο οποίος έχει την ικανότητας μεγαλύτερης συλλογής δεδομένων.  Ο μικρός αισθητήρας ενός κινητού τηλεφώνου, αντίθετα δεν έχει την δυνατότητα να συλλέγει τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων.   

Φωτογραφικές μηχανές compact vs κάμερες κινητών: Είναι στην επιλογή του καθενός η απόφαση 

Τα κινητά είναι δυνατόν να ξεπεράσουν τις φωτογραφικές μηχανές ή τις κάμερες; Η ερώτηση αυτή δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα. Είναι άμεσα εξαρτώμενη των προτιμήσεων και απαιτήσεων του καθενός ξεχωριστά.

Από άποψη τεχνολογίας, αν συγκρίνει κανείς εικόνα, ανάλυση και πληροφορία, τότε οπωσδήποτε τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν να συγκριθούν με τις DSLR κάμερες. 

Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε έρευνα αγοράς και σκεπτόμενοι των πραγματικών αναγκών μας να κάνουμε την επιλογή που μας ταιριάζει και μας εκφράζει περισσότερο. Το κόστος είναι άλλη μια σημαντική παράμετρος, που θα μας επηρεάσει πριν καταλήξουμε στην επιλογή που θέλουμε να κάνουμε.  

Ας μην παρασυρόμαστε από την δύναμη της εικόνας, ας δούμε πραγματικά τις δικές μας ανάγκες 

Ας μην παρασυρόμαστε μόνο από την δύναμη της εικόνας ή της διαφήμισης, ας δούμε πρακτικά τι χρειαζόμαστε και τι μας καλύπτει περισσότερο. Αν κάτι δε μας εκφράζει, είναι καλύτερο να μην προβούμε σε άσκοπη αγορά του, μόνο και μόνο επειδή τα χαρακτηριστικά ή άλλου είδους tricks μας έκαναν καλή εντύπωση ή επειδή κάποιος άλλος αγόρασε κάτι, εάν εσένα δεν σε αντιπροσωπεύει η επιλογή αυτή.

Αν ακόμα δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε, τότε η έρευνα αυτή  μπορεί να συμβάλλει στο να πάρουμε την σωστή απόφαση 

Το 2010 ήταν η χρονιά με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ποικίλων φωτογραφικών μηχανών στον κόσμο. 

Από το 2011 άρχισε να παρατηρείται αρκετά σημαντική πτώση των πωλήσεων των φωτογραφικών μηχανών. Σύμφωνα με στοιχεία που έκανε γνωστά η CIPA, της Ένωσης των παραγωγών προϊόντων εικόνας: το 2018, οι τιμές συγκριτικά με τις τιμές που υπήρχαν το 2010, παρουσίασαν κατά 84% μείωση!

 Συμπερασματικά: Η πτώση των πωλήσεων είναι αισθητή στις compact μηχανές (αυτές που ο φακός είναι ενσωματωμένος και δεν αλλάζει, τις πιο απλές δηλαδή) φωτογραφικές μηχανές. 

Τέλος, το 2010 είχαν πουληθεί 120 εκατομμύρια συσκευές. Τις 8,6 εκατομμύρια συσκευές έφτασαν 8 χρόνια μετά,  λόγω των καλύτερων χαρακτηριστικών τους, αλλά και της ευκολίας που παρατηρήθηκε στη χρήση τους. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.