Φόρεσε καπέλο όπως και να’ χει!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Φόρεσε καπέλο όπως και να’ χει!Πήγαινε έξω. Ρίξε μια ματιά στην πλατεία της πόλης, σε ένα πάρκο, σε μια παραλία. Σχεδόν κανείς δεν φοράει ένα καπέλο. Είναι τόσο σπάνια η χρήση τους που κάποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι προκάλεσε σοβαρές ασθένειες.

Σύμφωνα με το CDC, οι καρκίνοι του δέρματος είναι οι πιο κοινοί καρκίνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, οι χειρότεροι καρκίνοι του δέρματος, οι πιο επικίνδυνοι και οι πιο παραμορφωτικοί είναι στο κεφάλι και τον λαιμό. Και πολλοί από αυτούς -ιδιαίτερα το θανατηφόρο μελάνωμα- μπορεί προληφθεί με ένα καπέλο, συν με μια ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού.

Έτσι, γιατί οι άνθρωποι αφήνουν τον εαυτό τους να παραμορφωθεί; Γιατί συνειδητά μπαίνουν σε κίνδυνο και καλωσορίζουν το μαχαίρι του χειρούργου;

Επειδή είναι η μόδα.

Τα καπέλα ανήκουν στο παρελθόν.

Αν γυρίζαμε πίσω στο χρόνο ενενήντα, ογδόντα, ακόμη και πριν από πενήντα χρόνια και περπατούσαμε σε ένα πάρκο ή μια παραλία ή κατά μήκος του δρόμου, τι θα βλέπαμε; Ανθρώπους να κάνουν βόλτα και να φοράνε καπέλα.

Τα καπέλα ήταν κάτι περισσότερο από μόδα. Ήταν απαραίτητο αξεσουάρ. Μόνο οι φτωχότεροι των φτωχών δεν διέθεταν καπέλο. Και για ορισμένα τμήματα του πληθυσμού το χλωμό και λευκό δέρμα θεωρούνταν σημάδι ομορφιάς και φινέτσας.

Σήμερα, σύμφωνα με το CDC, το ένα τρίτο των αμερικανικών έφηβων κοριτσιών κάνουν συχνά σολάριουμ για να αποκτήσουν μία σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Η πρακτική αυτή, όμως, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα.

Φόρεσε καπέλο όπως και να’ χει!Κατά το παρελθόν το μαύρισμα υποδήλωνε την κατώτερη θέση, ενώ πλέον θεωρείται αριστοκρατικό. Η επίτευξη της αριστοκρατικής καταγωγής συνοδεύεται σε ένα πρώτο επίπεδο με πρόωρη γήρανση και σε ένα δεύτερο επίπεδο με την επιδημία του μελανώματος, ένα μοιραίο αντίτιμο.

Επιτακτική η συμβολή των σχεδιαστών

Είναι απαραίτητη αυτή η καταστροφή; Σε μια εποχή όπου ο σχεδιασμός έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, χρειαζόμαστε τη βοήθεια μερικών από τους πιο δημοφιλείς ανθρώπους στον πλανήτη, τους σχεδιαστές μόδας.

Η Αστυνομία της μόδας

Οι άνθρωποι προβάλλουν πολλούς λόγους για να μην φορούν καπέλα. Εδώ είναι μερικοί συνηθισμένοι:

1. Έχουν καταστρέψει τα μαλλιά μου.

2. Είναι άχαρα.

3. Δεν είναι για selfies.

4. Δεν ξέρω πού να τα βάλω.

5. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν το make-up μου με το καπέλο.

Φόρεσε καπέλο όπως και να’ χει!Ωστόσο, κανένας από τους παραπάνω λόγους δεν είναι ένα πραγματικό εμπόδιο για την ανθρώπινη επινοητικότητα και πόσο μάλλον για τον κόσμο της μόδας.

Τα καπέλα, ακόμη περισσότερο από ό, τι τα γάντια, ήταν κάποτε μια μεγάλη βιομηχανία σε όλο τον κόσμο. Τα καπέλα αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία να πυροδοτήσει την παγκόσμια καινοτομία. Κάθε πόλη, επαρχία, χώρα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί για να δημιουργήσει τα πιο δημιουργικά και προσοδοφόρα καπέλα, και να σωθούν χιλιάδες ζωές! Ποιος θα μπορούσε να αρπάξει την ευκαιρία να κάνει το καλό και συγχρόνως τους ανθρώπους όμορφους;

Σχεδόν όλοι μας θα επωφεληθούμε. Ποιος θέλει να χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο από μελάνωμα; Ποιος θέλει να δει τα σημάδια του μαχαιριού στην άκρη της μύτης του;

Μακάρι, λοιπόν, σύντομα οι άνθρωποι να επιδεικνύουν τα όμορφα καπέλα τους απολαμβάνοντας τη φύση με προστασία.

Τελικά, είναι καιρός η μόδα να υπηρετήσει την υγεία. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εργαστούν για να επινοήσουν τα δικά τους καπέλα σύμφωνα με τις επιταγές του σύγχρονου πολιτισμού.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…