Food Expo: Μία διαδρομή στον κόσμο των ελληνικών προϊόντων

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Food Expo: Μία διαδρομή στον κόσμο των ελληνικών προϊόντων Για 2η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε από τις 14-16 Μαρτίου η Έκθεση Food Expo κοντά στο Αεροδρόμιο του Ελ. Βενιζέλου στα Σπάτα. Το flowmagazine.gr παρευρέθηκε στην έκθεση. Είδαμε, δοκιμάσαμε και μιλήσαμε με τους υπεύθυνους για να μας παρουσιάσουν τα δικά τους προϊόντα. Εντυπωσιαστήκαμε από τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με τις πρωτότυπες και gourmet ιδέες. Γεύσεις υψηλής γαστρονομικής απόλαυσης ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς πελάτες, όλες εμπνευσμένες από την κουλτούρα μας. Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα προϊόντα που όξυναν τις αισθήσεις μας.

«Έξυπνες» σαλάτες Pnoe με άρωμα υγείας

Μία νέα πρόταση που φιλοδοξεί να καταστεί το συνώνυμο της υγιεινής διατροφής αποτελούν οι «έξυπνες» σαλάτες Pnoe τόσο για το γραφείο όσο και για το σπίτι. Η συνεχής αναζήτηση των υλικών για τη δημιουργία μίας ξεχωριστής σαλάτας παίρνει τέλος, καθώς η Pnoe την ετοιμάζει για εσάς. Εσείς δεν έχετε παρά να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό. Πεντανόστιμες σαλάτες με υπέροχους συνδυασμούς παραδοσιακών γεύσεων Ελλάδας με μοντέρνες πινελιές που ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις στην ελληνική κουζίνα.

Σαλάτες εμπνευσμένες από τη φημισμένη κρητική διατροφή και τη διατροφή των νησιών του Ιονίου έρχονται να προσφέρουν μία εξαιρετικά ισορροπημένη γεύση. Η κρυφή γοητεία της ανατολής αποτελεί ακόμη μία κομψά πιπεράτη γεύση, ενώ ο τραχανάς το αρχαιότερο δημητριακό του Αιγαίου πρωταγωνιστεί για να προσδώσει έναν εξαιρετικό συνδυασμό μοντέρνας και παραδοσιακής διατροφής.

Υψηλό επίπεδο θαλασσινής κουζίνας

Και προχωρώντας λίγο παρακάτω συναντήσαμε μία ομάδα ανήσυχων και δημιουργικών ανθρώπων που οραματίζονταν πρωτοπόρα πεδία ανάπτυξης, την εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες – Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. Λανσάρουν στην αγορά ένα ελληνικό παραδοσιακό πιάτο με άρωμα θάλασσας που μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ. Εκλεπτυσμένα πιάτα χελιού διατίθενται στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά (ζωντανά, νωπά και καπνιστά) και άριστης ποιότητας τιλάπια και κέφαλο για μία πρόταση εντυπωσιασμού, αλλά και περιποίησης στους φίλους σας.

Από τον αφρό της θάλασσας στο πιάτο σας

Με την πείρα και τη γνώση ολόκληρων τριών γενιών, η οικογένεια Τεριζάκη ιδρύει τη Stellamare φροντίζοντας να μας σερβίρει ψάρια κατευθείαν από την ελληνική θάλασσα στο πιάτο μας. Επέλεξαν πολύ προσεκτικά τα καλύτερα ψάρια, τα φιλετάρανε με τον πιο σύγχρονο τρόπο και τα αφήσανε να ξεκουραστούν σε άφθονο θαλασσινό αλάτι. Οι λάτρεις των θαλασσινών θα διαλέξετε μεταξύ διάφορων γαστριμαργικών προτάσεων φιλέτα γαύρου και σαρδέλες, μαριναρισμένα με σκόρδο ή καπνιστά.

Εξαιρετικά κρασιά από το κτήμα Ολύμπια Γη

Food Expo: Μία διαδρομή στον κόσμο των ελληνικών προϊόντων Και από κρασί; Τι θα πιούμε; Εκλεκτές γεύσεις συναντιούνται στην Αρχαία Ολυμπία, στην κοιλάδα του ποταμού Κλαδέου, σε ένα μικρό χωριό το Κοσκινά από τους αμπελώνες της οικογένειας Λιαρομμάτη. Καλλιεργούν κρασιά με σεβασμό στη φύση: αγιωργίτικο, ασσύρτικο, μαλαγουζιά, μοσχοφίλερο, ροδίτη αλλά και διεθνές κρασιά: merlot, chardonnay, syrah. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερα εντύπωση ήταν η ονομασία των κρασιών εμπνευσμένα από τη αρχαία ελληνική μυθολογία: Αρεθούσα, Άρτεμις, Φειδίας, Εκεχειρία.

Το σκόρδο ως πρωταγωνιστής στον κόσμο των γεύσεων

Και αφού ο οίνος ηύφρανε την καρδιά μας, η εταιρεία η Campus ΑΕΒΕ βασισμένη σε επιστημονικές μελέτες για τα θεραπευτικά οφέλη του σκόρδου δημιούργησε ένα μίγμα αισιόδοξης προοπτικής για ποιοτική παραγωγή στο παρόν και το μέλλον. Τοπικό σκόρδο, ντόπια τομάτα, ελιά και άλλα αγροτικά προϊόντα, καθώς και ο ελληνικός ήλιος ως πηγή ενέργειας προσφέρονται απλόχερα δουλεμένα με ψυχή και μεράκι! Καινοτόμες ιδέες με βάση το σκόρδο, όπως ψητή σκελίδα σκόρδου, πουρές ψητού σκόρδου, σκελίδες σκόρδου σε άλμη, λάδι και βότανα συνοδεύουν τους μεζέδες σας με ούζο ή τσίπουρο λειτουργώντας ως φάρμακο σε ολόκληρη την αρχαία και σύγχρονη ιστορία για την πρόληψη και τη θεραπεία διάφορων ασθενειών. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι μας δώσανε μία ακόμη χρήσιμη πληροφορία, το σκόρδο θεωρείται αφροδισιακό!

Το παραδοσιακό τυρί από την Κω

Λίγο πιο πέρα, ζωντάνεψε για μία ακόμη φορά η μυθολογία μέσα από τα αγνά τυριά της οικογένειας Γιάννου από την Κω. Μία παραδοσιακή γεύση το κρασοτύρι ή αλλιώς το λεγόμενο «διαμάντι της Κω» που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σχεδόν άγνωστο στους Έλληνες εκτός και αν ήταν Κώοι, φαίνεται να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο περιζήτητα τυριά και να απολαμβάνει την εκτίμηση των κυνηγών των δυσεύρετων απολαύσεων.

Γιατί, όμως, λέγεται έτσι; Η απορία μας λύθηκε άμεσα από τους υπεύθυνους: «Αναφέρεται πως κατά το 300 π.Χ. διατηρούνταν σε λάδι για να συντηρείται. Την περίοδο εκείνη υπήρξε πρόβλημα με την παραγωγή του λαδιού στο νησί αλλά παράλληλα και μεγάλη αύξηση στην παραγωγή του κρασιού με αποτέλεσμα η ανάγκη του ανθρώπου να μπορέσει να συντηρήσει το τυρί τον οδήγησε να προσπαθήσει να το ωριμάσει μέσα σε κρασί. Αφού το αποτέλεσμα αποδείχθηκε επιτυχές και τα χαρακτηριστικά του τυριού βελτιώθηκαν και σε γεύση και σε ποιότητα οι κάτοικοι συνέχισαν να παρασκευάζουν το τυρί από τότε με τη συγκεκριμένη συνταγή η οποία έχει επικρατήσει ως τις μέρες μας.» Γι’ αυτό με το που θα το μυρίσεις νιώθεις αμέσως ένα ευγενικό και έντονο οινικό άρωμα.

Βότανα και μπαχαρικά ταξιδεύουν παντού

Ελληνικά βότανα, παραδοσιακές καραμέλες βοτάνων, αλλά και προϊόντα και μείγματα μπαχαρικών για ελληνικές συνταγές αποτελούν προτάσεις της εταιρείας MEKE NATURA. Η φαεινή τους ιδέα είναι να πακετάρουν τα προϊόντα τους σε έναν «ταχυδρομικό φάκελο» πάνω στον οποίο αναγράφεται κάποιο ελληνικό νησί που θα χρησιμοποιηθεί για δώρο. Ειδικά, οι ξένοι τουρίστες ψάχνουν κάτι παραδοσιακό.

Βιολογικά προϊόντα ως ένδειξη σεβασμού προς τον άνθρωπο

Και η διαδρομή μας στον κόσμο των βιολογικών προϊόντων συνεχίζεται. Η ένταξή τους στη ζωή μας είναι επιτακτική, τονίζει με τη σειρά της η εταιρεία Atrapos. Σε μια εποχή που οι αξίες συνεχώς υποχωρούν, το περιβάλλον καταστρέφεται και το μέλλον των παιδιών γίνεται όλο και πιο αβέβαιο, η ίδια αντιστέκεται και συμβάλλει με σεβασμό προς τον άνθρωπο και τη φύση στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος, που να επιτρέπει και στις επόμενες γενιές να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν. Στρέφεται, λοιπόν, στη βιοδυναμική γεωργία, η οποία υπερκαλύπτοντας τη βιολογική, λαμβάνει υπόψη της τη φύση στην ολότητα της με τον κόσμο

Μεταξύ άλλων προϊόντων δοκιμάσαμε κίτρινο ρύζι με λαχανικά, 100% χωρίς συντηρητικά. Είναι σχεδόν έτοιμο, απλώς το βράζουμε σε νερό. Η γεύση του είναι πλήρης και πολύ νόστιμη. Διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων με απίθανους συνδυασμούς λαχανικών.

Kale, η μόδα των βιολογικών τροφίμων

Στην πορεία λίγο πριν το τέλος δέσποζε μπροστά μας το λαχανικό kale με αναγνώριση παγκόσμια ως το πιο υγιεινό λαχανικό. Η διατροφική του αξία και η προσφορά του στον οργανισμό το έχει κάνει τόσο δημοφιλές, ώστε δεν υπάρχει σεφ που να μην έχει ασχοληθεί με αυτό. Βέβαια, η ενασχόληση δεν σταματά στους σεφ. Συνεχίζεται επιτυχώς από τα Rho Foods που δημιουργήθηκαν από την Ίριδα Μάλαμα και τον Νίκο Τσαρτσαρή, ως ένα κομμάτι της δικής τους εταιρείας «ΚΑΡΠΗΔΩΝ». Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται στο εργαστήριό τους με πρώτες ύλες που παραλαμβάνουν καθημερινά από Έλληνες παράγωγους.

Food Expo: Μία διαδρομή στον κόσμο των ελληνικών προϊόντων Σκοπός τους είναι να παράγουν υγιεινές και ωφέλιμες διατροφικές προτάσεις για όλες τις ώρες με τις φρεσκότερες και αγνότερες πρώτες ύλες. Και έτσι προέκυψαν και μας προσέφεραν τα γευστικά kale chips, που περιέχουν καρύδια, κάσιους, ηλιόσπορο, πιπεριά, κρεμμύδι, μηλόξιδο, ελαιόλαδο, αλάτι Ιμαλαΐων και πιπέρι καγιέν. Δημιουργούν για εμάς φυσικά εμπνευσμένα, υγιεινά, εναλλακτικά σνακ και μοναδικές γευστικές εμπειρίες!

Αβοκάντο, ένα εργοστάσιο παραγωγής θρεπτικών συστατικών για την υγεία

Η κρητική εταιρεία AVOEL με τη σειρά της κατάφερε να λανσάρει μέσα σε τρία χρόνια μια σειρά προϊόντων βασισμένη στο φρέσκο αβοκάντο. Όλα τα ευεργετικά στοιχεία του σε πλούσιες gourmet γεύσεις, με ξεχωριστή ιδιαιτερότητα γι’ αυτούς που θέλουν υγιεινή διατροφή και παράλληλα πλούσια γεύση συνοδευτικού. Πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης.

Μάλιστα, μας εκμυστηρεύτηκαν ότι το αβοκάντο μπορεί να προστεθεί στο μίγμα του κέικ για να αντικαταστήσει το βούτυρο. Είναι ιδανικό για εσάς που προσέχετε τη σιλουέτα σας.

Τα σαγηνευτικά αρώματα των φιστικιών

Ένα σαγηνευτικό άρωμα του φρεσκοψημένου φιστικιού μας οδήγησε στον επόμενο σταθμό, στην εταιρεία Nuts N’ Nuts. Η φιλοσοφία τους είναι να γευτούμε όλοι τους αυθεντικούς καρπούς της Ελλάδας, το άρωμα του φρέσκου φιστικιού, τις ευωδιές της φύσης. Μεταξύ άλλων είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6, μαγγάνιο και μαγνήσιο είναι απαραίτητα για την καλή υγεία και την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας. Μάλιστα, έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Πάντως, αξίζει να δείτε με πόση περιποίηση και σεβασμό προσφέρουν τα φιστίκια τους. Άλλωστε, η Ελλάδα κατέχει εξέχουσα θέση στην παραγωγή φιστικιού και παγκοσμίως.

Γάλα καρύδας

Μια καινούρια ιδέα της KITE ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε. που παράγει γάλα καρύδας, ένα φυσικό προϊόν χωρίς πρόσθετα συντηρητικά σε διάφορες γεύσεις. Δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από την ποικιλία και η σοκολάτα. Χωρίς τύψεις κατάλληλο για το καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα.

Προϊόντα ομορφιάς

Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή μας αγαπήσαμε τα προϊόντα της εταιρείας Soap Elixir. Χειροποίητα ελληνικά σαπούνια με αγνές φυτικές ορατές ύλες που μας προσφέρει απλόχερα η φύση για να εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές ιδιότητες. Μεταξύ αυτών ερωτευτήκαμε την κηραλοιφή, τα αρωματικά λάδια σώματος και πολλές χειροποίητες βόμβες αρωματοθεραπείας. Υπέροχος συνδυασμός αρωμάτων με αρμονική μίξη.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…