Φωνάζουμε ΟΧΙ στην υγρασία
Εάν υπάρχει «κάποια» που ποτέ δεν θα θέλαμε να συγκατοικήσουμε μαζί της και θα συμφωνούσαμε ομόφωνα, αυτήν είναι η υγρασία. Και εννοούμε όχι μόνο την υγρασία των εξωτερικών χώρων αλλά και αυτήν που ζει μέσα στην ντουλάπα μας. Φυλαχτείτε και απαλλαχθείτε άμεσα σε περίπτωση που τρύπωσε μέσα στο σπίτι σας. Μην κάνετε «εκπτώσεις» στις άμεσες λύσεις που πρέπει να προβείτε, αλλά αντιμετωπίστε την γρήγορα και αποτελεσματικά. Άλλωστε, η παραμονή της στο σπίτι επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις κυρίως στην υγεία μας.
Εντοπισμός προβλήματος
- Σε περίπτωση που εντοπίσετε ίχνη υγρασίας δηλαδή λεκέδες στους τοίχους, φουσκώματα σε ξύλα ή μπογιές, μυρωδιά μούχλας, αντιμετωπίστε τα αμέσως και μην τα στριμώξετε σε καμία περίπτωση στο μπλοκάκι με τις μελλοντικές δουλειές.
- Εάν τα σημάδια είναι νωπά, αυτό σημαίνει ότι η υγρασία προέρχεται από διαρροή στην εγκατάσταση ύδρευσης.
- Εάν πάλι δείτε στεγνά σημάδια υγρασίας σε κάποιον εξωτερικό τοίχο, σε σημείο που δεν περνάει σωλήνας καλοριφέρ, τότε οφείλεται σε προβλήματα υγρομόνωσης του σπιτιού.
Καθαρισμός
Ο καθαρισμός κάποιων σημείων είναι αναγκαίος. Μια υδρορροή βουλωμένη από φύλλα και πευκοβελόνες μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτα προβλήματα υγρασίας. Επίσης, η συσσώρευση σκόνης σε εξωτερικά ξύλα ευνοεί τη συγκράτηση υγρασίας αλλά και τη φθορά τους.
Υγρασία στις ντουλάπες
Έχετε και εσείς πρόβλημα υγρασίας στην ντουλάπα σας; Πρώτον, μην αγχώνεστε γιατί δεν είστε οι μόνοι και δεύτερον, ακολουθούν στοχευμένες λύσεις που θα σας απαλλάξουν μία και καλή από την παρουσία του ανεπιθύμητου αυτού συγκατοίκου. Αποτέλεσμα…
Ντουλάπα – Υγρασία 1-0
Βήμα 1ο: Αφαιρέστε όλα τα ρούχα σας από την ντουλάπα.
Βήμα 2ο: Ανοίξτε τα παράθυρα στο σπίτι. Αυτό πρέπει να το κάνετε σε καθημερινή βάση, γιατί η υγρασία είναι στην ουσία σπόροι από μύκητες που αιωρούνται στον αέρα και είναι πολύ επικίνδυνοι για το αναπνευστικό σας, αλλά και γενικότερα για την υγεία σας.
Βήμα 3ο: Φορέστε μάσκα μιας χρήσης και προστατευτικά γυαλιά, για να προστατευτείτε από τους σπόρους της μούχλας.
Βήμα 4ο: Γεμίστε ένα πλαστικό λεκανάκι με 4 κούπες χλιαρό νερό και μία κούπα χλωρίνη, και προσθέστε 3 σταγόνες υγρό πιάτων χωρίς αμμωνία (η ανάμειξη χλωρίνης και αμμωνίας είναι τοξική).
Βήμα 5ο: Χρησιμοποιήστε ένα καινούργιο σφουγγάρι σαν κι αυτό που πλένετε τα πιάτα.
Βήμα 6ο: Τρίψτε τους λεκέδες από τη μούχλα από την τραχιά επιφάνεια του σφουγγαριού. Προσέξτε να μην τρίβετε πολύ δυνατά και χαλάσει το έπιπλο, άλλωστε τη λύση θα τη δώσει η χλωρίνη.
Βήμα 7ο: Δεν αφήνετε πάνω από 10-15 λεπτά το διάλυμα της χλωρίνης, γιατί τότε θα ποτίσει τελείως τους πόρους του ξύλου.
Βήμα 8ο: Περνάτε την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί και με ένα πιστολάκι τη στεγνώνετε.
Tips:
- Αποφεύγετε να σιδερώνετε μέσα στο υπνοδωμάτιο, καθώς το σιδέρωμα στο χώρο αυτό αποτελεί σημαντικό λόγο υγρασίας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το αποφύγετε όμως, καλό είναι να έχετε το παράθυρο στην ανάκληση ή την μπαλκονόπορτα λίγο ανοιχτή.
- Ποτέ μην βάζετε τα σιδερωμένα ρούχα απευθείας στην ντουλάπα. Ο λόγος είναι πως, επειδή τα ρούχα είναι ακόμα ζεστά, βγάζουν υδρατμούς, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργούν υγρασία.
- Όταν αερίζετε τα υπνοδωμάτια του σπιτιού σας, εκτός από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, ανοίγετε και τα φύλλα από τις ντουλάπες. Εάν παραμένουν πάντα κλειστές, είναι πιο επιρρεπείς στην υγρασία.
- Τα αρωματικά δεν επιφέρουν καμία λύση στο πρόβλημα. Απλώς αρωματίζουν την ήδη υπάρχουσα μούχλα.