Φοιτητική ζωή: Σε βοηθά να γίνεις ανεξάρτητος;
Κάθε παιδί, κάθε μαθητής, κάθε έφηβος από τη στιγμή που αρχίζει και πλησιάζει τα τελευταία σχολικά χρόνια ανυπομονεί να φτάσει εκείνη η στιγμή κατά την οποία δε θα πηγαίνει στο σχολείο. Εκείνη η στιγμή που δε θα χρειάζεται να ξυπνάει καθημερινά πριν από τις 8 και να παρακολουθεί καθημερινά μαθήματα για τουλάχιστον πέντε ώρες, αν υπολογίζει κανείς και τις εξωσχολικές δραστηριότητες (φροντιστήρια κτλ).
Η στιγμή αυτή είναι η ένταξη στο πανεπιστήμιο και η έναρξη της φοιτητικής ζωής. Για τους περισσότερους νέους αυτό σημαίνει απομάκρυνση από το πατρικό και εγκατάσταση σε ένα φοιτητικό σπίτι σε μια άλλη πόλη είτε κοντά είτε μακριά από τον τόπο καταγωγής τους. Συνεπώς, απομάκρυνση κι από τη φροντίδα των γονιών, μια κάποιου είδους ανεξαρτητοποίηση. Ή τουλάχιστον κάπως έτσι το έχουν οι φοιτητές στο μυαλό τους.
Φυσικά, το να φεύγεις από το πατρικό σου και να ζεις σε ένα σπίτι μόνος σου αποτελεί ένα βήμα ανεξαρτητοποίησης. Η φροντίδα του σπιτιού, ο εφοδιασμός του σπιτιού με είδη ανάγκης κ.ά. βασίζονται πλέον αποκλειστικά και μόνο σε σένα.
Όταν όμως μιλάμε για ανεξαρτητοποίηση πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τον οικονομικό τομέα. Οι περισσότεροι φοιτητές εξακολουθούν να εξαρτώνται οικονομικά από τους γονείς τους, οι οποίοι πληρώνουν το ενοίκιο του σπιτιού, τους λογαριασμούς αλλά και το χαρτζιλίκι. Υπάρχουν βέβαια και οι φοιτητές που ανεξαρτητοποιούνται μερικώς οικονομικά δουλεύοντας περιστασιακά καλύπτοντας το χαρτζιλίκι τους, αλλά και εκείνοι οι φοιτητές οι οποίοι αποφασίζουν να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως και να καλύπτουν μόνοι τους όλα τους τα έξοδα.
Σίγουρα η τελευταία περίπτωση είναι λίγο δύσκολη αν αναλογιστούμε ότι ο φοιτητής οφείλει για αρκετές ώρες την ημέρα να παρακολουθεί μαθήματα στο πανεπιστήμιο. Επομένως, είναι αρκετά δύσκολο να συνδυαστεί με πολύωρη εργασία. Υπάρχουν βέβαια φοιτητές που τα καταφέρνουν και σε αυτές τις συνθήκες.
Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση της οικονομικής ανεξαρτητοποίησης σε συνδυασμό με τη μετακίνηση σε άλλη πόλη μπορούμε να μιλήσουμε για ολική ανεξαρτησία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι όσοι εξαρτώνται οικονομικά δεν απολαμβάνουν ένα είδος ανεξαρτησίας. Σίγουρα όμως σηκώνουν λιγότερα καθημερινά βάρη.
Επιστρέφοντας στην ερώτηση του τίτλου δίνουμε μια απάντηση. Το να αποχωριστείς την οικογένεια σου, να φύγεις από τη βολική καθημερινότητα στο πατρικό οπού έβρισκες τα πάντα έτοιμα (φαγητό, καθαριότητα κτλ) είναι ένα μεγάλο βήμα το οποίο σου προσφέρει μια ανεξαρτησία ως άνθρωπο και θα σε βοηθήσει στην πορεία της ζωής σου.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι αν καταφέρει κανείς να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως. Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για ένα άλμα το οποίο ίσως είναι λίγο σκληρό για έναν νέο στην ηλικία των 18 χρόνων.
Γενικότερα, τα χρόνια της φοιτητικής ζωής είναι χρήσιμα για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ατόμου και για την ανάπτυξη αυτών των στοιχείων που θα βοηθήσουν τον καθένα να αντιμετωπίσει μόνος του θέματα της καθημερινότητας στην πορεία της ζωής του. Ίσως αποτελεί το κατάλληλο εκείνο μεταβατικό στάδιο που χρειάζεται ο καθένας, ώστε σταδιακά να καταφέρει να γίνει εντελώς ανεξάρτητος.