Ψάρι με σάλτσα κάρυ (Ινδικό)

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Μια ινδική συνταγή με ψάρι βάζουμε απόψε στο τραπέζι μας. Αν και στην Ελλάδα το κάρυ έχει εδραιωθεί στη συνείδηση μας ως ένα μπαχαρικό που συνοδεύει κοτόπουλο ή χοιρινό, αυτή τη φορά το δοκιμάζουμε με ψάρι (μπακαλιάρο, ή κολιό)…

Υλικά

1 κ. φιλέτο ψαριού (μπακαλιάρος, κολιός, σκουμπρί)

2 1/2 φλ. γάλα

1 κ.γ. αλάτι

πιπέρι

1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν

5 κ.σ. γαλέτα

4 κ.σ. βούτυρο

1/4 φλ. κάρυ

2 κ.σ. αλεύρι

3 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρος ή μαϊντανός

2-3 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τη σχάρα στο πάνω τρίτο του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στη μέγιστη θερμοκρασία.
  • Τακτοποιούμε το ψάρι σε ένα ταψί.
  • Αναμιγνύουμε το γάλα, το αλάτι και τα πιπέρια και περιχύνουμε το ψάρι. Το αφήνουμε για λίγο και μετά στραγγίζουμε τα κομμάτια, τα τυλίγουμε στη γαλέτα και τα τακτοποιούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο, κρατώντας το γάλα.
  • Βάζουμε τις 2 κ.σ. βούτυρο στο ταψί και ψήνουμε για 15'.
  • Στο μεταξύ βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί χωρίς να βράσει.
  • Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κατσαρόλα και όταν κάνει φυσαλίδες ρίχνουμε το κάρυ.
  • Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε για 2' περίπου και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε το ζεστό γάλα χτυπώντας, βάζουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 1' ανακατεύοντας.
  • Ρίχνουμε το μαϊντανό και το χυμό του λεμονιού.
  • Βάζουμε το ψάρι στην πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…