Φιλτράροντας το… νερό!
Νερό, ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά που μας χάρισε η φύση. Βρίσκεται παντού, το χρειαζόμαστε για να ζήσουμε αλλά και για να καλύψουμε πολλές ανάγκες μας! Παρολ’ αυτά το θέμα «καθαρό νερό» είναι μια δύσκολη υπόθεση στις μέρες μας!
Το πιο σημαντικό στοιχείο του πλανήτη, το οποίο καλύπτει τα ¾ του, είναι συνώνυμο της ίδιας της ζωής. Παρολ’αυτά υπάρχει σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ’ότι φανταζόμαστε, αφού το 97% του υδάτινου στοιχείου της Γης είναι αλμυρό, αφήνοντας το 3% εγκλωβισμένο σε πάγους, χιόνια, υπέδαφος και ελάχιστο στην επιφάνεια. Λιγότερο από 1%.
Αυτή λοιπόν τη μικρή ποσότητα μοιράζεται ο όλο και αυξανόμενος πληθυσμός της Γης. Την ποσότητα αυτή συχνά τη σπαταλάμε, αφού μόνο το 31% του καθαρού νερού ξοδεύεται στο καζανάκι. Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία μολύνει τους υδάτινους πόρους με ραδιενεργά υλικά. Αποτέλεσμα, η σωστή διύλιση του νερού να γίνεται όλο και πιο δύσκολη και το νερό που φτάνει στη βρύση μας να είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Το νερό που πίνουμε είναι καθαρό;
Δυστυχώς όχι, είναι η απάντηση. Το νερό που φτάνει σ’εμάς μέσω των δικτύων υδροδότησης, περιέχει ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Κάποιες από αυτές τις ουσίες είναι:
- Φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε ανεξέλεγκτες ποσότητες.
- Νιτρικά άλατα που βρίσκονται σε λιπάσματα που χρησιμοποιούνται χωρίς μέτρο.
- Κατάλοιπα ζωοτροφών και ζωικές απεκκρίσεις που καταλήγουν σε ρυάκια και ποτάμια και τέλος στον οργανισμό μας.
- Χλώριο, που η πολιτεία προσθέτει στα αποθέματα του νερού για την εξόντωση των μικροβίων αλλά και των βακτηριδίων. Στο νερό όμως ενώνεται με διάφορα οργανικά στοιχεία.
- Μόλυβδος, που χρησιμοποιείται στις ενώσεις των σωλήνων, σε χρώματα, ελαστικά κ.α
- Αμίαντος – ίνες αμιάντου. Οι βλαβερές του συνέπειες είναι ταυτισμένες με τον καρκίνο από το 1935. Στην Ελλάδα η χρήση του απαγορεύτηκε το 2005.
Είναι το φίλτρο λύση;
Ναι, είναι μια λύση! Στην αγορά θα βρείτε διάφορους τύπους φίλτρων. Τους τοποθετήτε είτε στον πάγκο της κουζίνας είτε στο ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη και με ειδικό κρουνό επάνω στον πάγκο παρέχουν πόσιμο νερό. Επιπλέον υπάρχουν φίλτρα που τοποθετούνται στην κεντρική παροχή και συνδιάζονται με φίλτρο πάγκου, με αποτέλεσμα να προσφέρουν καθαρό νερό σε όλες τις παροχές του σπιτιού.