Φιλέτα ψαριού με μανιτάρια και γαρίδες

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Φιλέτα ψαριού με μανιτάρια και γαρίδεςΑφού αποφασίσατε σήμερα να ετοιμάσατε τη συνταγή που σας προτείνουμε, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τον ιχθυοπώλη της γειτονιάς σας. Προτού αγοράσετε τα ψάρια σας, θυμηθείτε τη ρήση του λαού μας ότι «Νόστιμο ψάρι είναι το φρέσκο ψάρι!». Πώς να κάνετε λοιπόν τη σωστή επιλογή; Η απάντηση είναι με τις τρεις αισθήσεις σας! Κοιτάξτε το ψάρι κατευθείαν στα μάτια. Εάν είναι λαμπερά και καθαρά τότε είναι φρέσκο. Κοιτάξτε το χρώμα του. Το χρώμα του πρέπει να είναι κόκκινο και τα λέπια του γυαλιστερά. Αγγίξτε το σώμα του. Εάν το σώμα του είναι σκληρό και πιέζοντάς το με το δάχτυλο δεν βουλιάζει, τότε βρίσκεστε σε ένα σημείο πριν την αγορά του. Μυρίστε το. Το ψάρι πρέπει να μυρίζει θαλασσινό νερό. Αγοράστε το και καλή σας όρεξη!

Υλικά

4 φιλέτα (π.χ. λούτσος, σολομός)

½ φλ. αλεύρι

2 κ. σ. βούτυρο

1 κ. σ. φυτικό λάδι

125 γρ. μανιτάρια καθαρισμένα και λεπτοκομμένα

16 βρασμένες γαρίδες, καθαρισμένες, απονευρωμένες και κομμένες στη μέση

1 κ. σ. κομμένο πράσο

Αλάτι και πιπέρι

Χυμός ½ λεμονιού

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 70°C.
  • Aλευρώνουμε το ψάρι.
  • Kαίμε το λάδι και το μισό βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το ψάρι και το τηγανίζουμε για 3 έως 4 λεπτά την κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά. Tο αλατοπιπερώνουμε καλά.
  • Bγάζουμε το ψάρι από το τηγάνι και το διατηρούμε ζεστό στο φούρνο.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι.
  • Όταν λιώσει, σοτάρουμε τα μανιτάρια, τις γαρίδες και το πράσο για 3 έως 4 λεπτά σε μέτρια-δυνατή φωτιά.
  • Aλατοπιπερώνουμε καλά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
  • Περιχύνουμε τη σάλτσα στο ψάρι και σερβίρουμε με σπαράγγια.

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…