Φάσκιωμα μωρού, τι πραγματικά προσφέρει;
Όταν ένα μωρό γεννιέται, μεταφέρεται από το οικείο περιβάλλον της μήτρας όπου ο φωτισμός είναι χαμηλός και οι ήχοι βουβοί, στον έξω κόσμο ο οποίος είναι γεμάτος αισθήσεις που περνάνε στο μωρό κατευθείαν μέσα από τα μάτια του, τα αυτιά, το στόμα, τη μύτη, το δέρμα και το σώμα. Όσο ο καιρός περνάει, η κύρια εκπαίδευση του παιδιού θα είναι να κατανοήσει και να επεξεργαστεί όλες αυτές τις αισθήσεις.
Δεν είναι όλα τα μωρά ικανά να επεξεργαστούν αυτές τις εξωτερικές πληροφορίες το ίδιο καλά. Αν ένα μωράκι συναντά δυσκολίες στην αισθητηριακή ολοκλήρωση περιλαμβάνοντας την αισθητηριακή επεξεργασία και την αισθητηριακή ανταπόκριση, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε δύσκολη συμπεριφορά του μωρού που μπορεί να μπερδεύει και να αγχώνει τους γονείς.
Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι «το μωρό μας είναι δύσκολο όταν έχει το ίδιο δυσκολίες». Μπορεί να χρειάζεται περισσότερη βοήθεια να ρυθμίσει τη ζωή του και τις αισθήσεις του έξω από τη μήτρα.
Όλοι αντιδρούμε στο περιβάλλον μας μέσω των αισθήσεών μας. Κάποιοι μπορεί να είναι ευαίσθητοι στη φασαρία ή στο φως ή σε κάποιο σκληρό ρούχο. Άνθρωποι που ενοχλούνται από τα παραπάνω είναι φυσιολογικοί άνθρωποι και υπάρχουν παντού γύρω μας.
Η εν τω βάθει πίεση (βαθιά πίεση) είναι ένα απτικό ερέθισμα το οποίο παρέχεται με διάφορους τρόπους όπως σφιχταγκάλιασμα, σφιχτό κούνημα, αγκαλιά και με σφίξιμο. Η βαθιά πίεση λειτουργεί ως ηρεμιστικό ή ως παράγοντας συγκέντρωσης έτσι ώστε να αυξηθεί η κινητικότητα στο παρασυμπαθητικό και να μειωθεί η κινητικότητα του συμπαθητικού του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Αυτή η αντίθετη κίνηση δουλεύει μαζί για να προσφέρει άλλα πράγματα όπως αύξηση του επιπέδου ενδορφινών (ορμόνες ευτυχίας) και μείωση του καρδιακού παλμού και της πίεσης του αίματος (παράγοντες αγωνίας άγχους και στρες).
Η βαθιά πίεση προκαλεί την απελευθέρωση σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Οι ορμόνες αυτές προσφέρουν ένα αίσθημα ευτυχίας στο νευρικό σύστημα. Η βαθιά πίεση βοηθάει πολύ τους ενήλικες που υποφέρουν από χρόνιο άγχος και κούραση. Για αυτούς που αντιμετωπίζουν αισθητηριακή δυσλειτουργία η βαθιά πίεση δίνει ένα ερέθισμα που βοηθάει έτσι ώστε το σώμα να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο περιβάλλον.
Το φάσκιωμα είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι μαμάδες τα παλαιότερα χρόνια γιατί πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο τα μωρά ήταν πιο ήρεμα ή ότι είχαν στραβά πόδια και με το φάσκιωμα αυτά θα ίσιωναν! Η τεχνική αυτή δεν χρησιμοποιείται πολύ από τις νέες μαμάδες αλλά πάντα μια γιαγιά το αναφέρει ως λύση για να ηρεμήσει ένα μωράκι που κλαίει έντονα και δεν μπορεί να ηρεμήσει.
Το φάσκιωμα αυτό που στην ουσία προσφέρει είναι εν τω βάθει πίεση σε όλο το σώμα του μωρού. Η αίσθηση δηλαδή που δέχεται το μωρό σε όλο του το σώμα ταυτόχρονα το βοηθά να χαλαρώνει και να καλμάρει. Φανταστείτε κάποιον να μας κάνει μασάζ στην πλάτη με πιέσεις, απλά σε όλο το μας το σώμα ταυτόχρονα και με ένα τεράστιο χέρι παράλληλα σε όλο το σώμα πάλι.
Μπορούμε να προσφέρουμε στο μωρό μας βαθιά πίεση έτσι ώστε αυτό να ηρεμήσει και να χαλαρώσει με διάφορους τρόπους εκτός του φασκιώματος οι οποίοι μπορεί να είναι και πιο ασφαλείς. Η σφιχτή αγκαλιά είναι ένας από αυτούς ή τοποθέτηση του μωρού σε μια κούνια τύπου αιώρα με ύφασμα μαλακό που να μπορεί να αγκαλιάσει την πλάτη του μωρού. Ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μαλακή μπάλα περνώντας την στο σώμα του μωρού πάνω κάτω με ελαφρά πίεση. Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν με προσοχή και να γίνονται σε ήρεμο περιβάλλον δίχως ένταση. Φυσικά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το μωρό δεν δυσανασχετεί και ότι πραγματικά ευχαριστιέται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το μασάζ τέλος είναι πάντα χαλαρωτικό και αρέσει στα περισσότερα βρεφάκια.
Η αγκαλιά προσφέρει πολλά. Μην την απαρνηθείτε στο μωρό επειδή κάποιος μπορεί να σας πει ότι κακομαθαίνετε το μωρό. Δεν είδα ποτέ κανένα φαντάρο να είναι στην αγκαλιά της μαμάς του!
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κα Κατσούλα. Για περισσότερα κείμενα της συγκεκριμένης αρθρογράφου πατήστε εδώ.»