Η παρουσία κύστεων στις ωοθήκες επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα της γυναίκας; Ο Δρ Μενέλαος Λυγνός, Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας απαντά. (adsbygoogle …
Φάκελος Υπογονιμότητα: τι πρέπει να διερευνήσει ένα ζευγάρι και πότε
Αρκετά ζευγάρια, στο κατώφλι της απογοήτευσης προσπαθούν να τεκνοποιήσουν δίχως αποτέλεσμα. Πότε πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις και πιο είναι το εύλογο ιατρικώς διάστημα αναμονής;
Η αδυναμία να επιτευχθεί εγκυμοσύνη ονομάζεται υπογονιμότητα και αφορά την προσπάθεια ενός χρόνου χωρίς κανένα μέτρο αντισύλληψης και με ικανοποιητικό αριθμό συχνότητας επαφών ανά μήνα. Το ποσοστό υπογονιμότητας είναι κατά μέσο όρο 13% για γυναίκες μέχρι την ηλικία των 40 ετών.
Πιθανότητες σύλληψης ανά ηλικία
Για ένα φυσιολογικό, γόνιμο ζευγάρι με συχνές επαφές ανά μήνα, η πιθανότητα σύλληψης είναι 20%-25%, με μέγιστο ποσοστό το 34%. Ένα τέτοιο ζευγάρι, με την ηλικία της γυναίκας έως 25 ετών, θα έχει επιτύχει σύλληψη κατά 60% σε 6 μήνες και κατά 85% σε 1 χρόνο. Μετά τα 35 έτη της γυναίκας, οι πιθανότητες σύλληψης σε 1 χρόνο είναι 60% και 85% σε 2 χρόνια.
Οι αιτίες τις υπογονιμότητας
Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε γυναικείο παράγοντα, ανδρικό ή σε συνδυασμό των δύο. Τα πρώτα που θα πρέπει να εξετάζονται κατά την προσέγγιση υπογόνιμου ζευγαριού είναι η ηλικία της γυναίκας, η διάρκεια της υπογονιμότητας του ζευγαριού και τα αίτιά της.
Η παθολογία των σαλπίγγων πρώτος ύποπτος
Η παθολογία των σαλπίγγων ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό υπογονιμότητας στις γυναίκες λόγω πυελικής φλεγμόνής, ενδομητρίωσης και μετεγχειρητικών συμφύσεων. Ο γονόκκοκος και τα χλαμύδια είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που αποτελούν κύρια πηγή σαλπιγγικής νόσου.
Ωοθηκικός παράγοντας
Διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας, μειωμένος αριθμός ωαρίων και η ηλικία αποτελούν συχνό παράγοντας εμφάνισης υπογονιμότητας.
Περιτοναϊκός παράγοντας
Πυελική φλεγμονή, ενδομητρίωση, συμφύσεις αποτελούν συχνό παράγοντα εμφάνισης υπογονιμότητας.
Τραχηλικός, Ενδομητρικός παράγοντας
Φλεγμονές στον τράχηλο, συγγενείς ανωμαλίας, ενδομητρικές φλεγμονές, συγγενείς ανωμαλίες, ενδομητρικές συμφύσεις, πολύποδες, ινωμυώματα αποτελούν σπάνιο παράγοντα εμφάνισης υπογονιμότητας.
Ο ανδρικός παράγοντας
Για την παράλληλη διερεύνηση του ανδρικού παράγοντα, πέρα από τη λήψη ενός καλού ιστορικού και τη φυσική εξέταση, η μελέτη του σπέρματος με σπερμοδιάγραμμα και η καλλιέργεια σπέρματος έπειτα από 3-4 ημέρες αποχής, είναι η μέθοδος εκλογής για διερεύνηση τυχόν ανωμαλιών του αριθμού, της κινητικότητας και της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο ο ενδοκρινολογικός έλεγχος με μέτρηση FSH-LH και τεστοστερόνη είναι αναγκαίος.
Μείνετε μακριά από την πίεση και το άγχος
Η αποτυχία σύλληψης σε ένα ζευγάρι πρέπει να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία, χωρίς άγχος και πίεση και μόνο με την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση έπειτα από το σωστό χρονικό διάστημα και με μεθοδικό και διεξοδικό τρόπο. Το ζευγάρι είναι μια οντότητα ενιαία και ως τέτοια αντιμετωπίζεται επιστημονικά κατά την διερεύνηση των αιτιών και την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας.