Έχουμε δυο επιλογές στη ζωή: Ή να σκαρφιζόμαστε δικαιολογίες ή να προοδεύουμε

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Ως άνθρωποι διαθέτουμε περισσότερες δυνατότητες από όσες φανταζόμαστε. Ωστόσο τις «φυλακίζουμε», όταν προβάλλουμε δικαιολογίες και τελικά δεν κάνουμε όσα θα θέλαμε να κάνουμε…

Πολύ συχνά σαμποτάρουμε τον εαυτό μας. Παρότι έχουμε ένα φοβερό όργανο στο σώμα μας που ονομάζεται εγκέφαλος, ενίοτε τείνουμε να το χρησιμοποιούμε εις βάρος μας. Ένας από τους τρόπους που το πραγματοποιούμε είναι με το να εφευρίσκουμε δικαιολογίες για να μην κάνουμε όσα ξέρουμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε για να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε.

Γιατί όμως προβάλλουμε δικαιολογίες και ουσιαστικά εισαγόμαστε στον κόσμο της αναβλητικότητας;

Επιλέγουμε τον «εύκολο» δρόμο

Είσαι στο σπίτι σου το απόγευμα μετά την δουλειά, και κάποια στιγμή, σκέφτεσαι: «Μήπως να πάω γυμναστήριο τώρα; Αφού έχω ελεύθερο χρόνο…» Μετά από λίγα δευτερόλεπτα όμως, ακολουθεί μια άλλη σκέψη «Μπα… Πού να τρέχω τώρα; Είμαι και κουρασμένος… Ας πάω μια βόλτα προς το ψυγείο να τσιμπήσω τίποτα…»

Ουσιαστικά από αυτό το παράδειγμα, τι συμπέρασμα μπορούμε να εξάγουμε;

Ότι συχνά επιλέγουμε ό,τι μας φαίνεται πιο εύκολο. Επιλέγουμε:

  • εκείνο που κρίνουμε ότι θα μας προσφέρει άμεση ευχαρίστηση
  • εκείνο που δεν θα μας «ξεβολέψει», που βρίσκεται εντός της ζώνης άνεσής μας

Όμως βαθιά μέσα μας, γνωρίζουμε ότι τέτοιες επιλογές μας απομακρύνουν από το όραμά μας. Γνωρίζουμε δηλαδή ότι εάν θέλουμε να χάσουμε κιλά θα ήταν προτιμότερο να πηγαίναμε στο γυμναστήριο, από το να παραγγείλλουμε πίτσες να φάμε. Όμως τελικά επιλέγουμε το δεύτερο, και απορρίπτουμε το πρώτο προβάλλοντας κάθε λογής δικαιολογίες…

Στη ζωή όμως όλα έχουν ένα τίμημα

Κάθε επιλογή μας ωστόσο, έχει αναπόφευκτα κάποιες συνέπειες. Και αυτό είναι φυσικός νόμος, συμβαίνει είτε το θέλουμε είτε όχι.

Εάν λοιπόν θέλουμε να χάσουμε κιλά, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν προσέχουμε τη διατροφή μας και αποφεύγουμε να αθλούμαστε, τότε με βεβαιότητα δεν θα επιτύχουμε αυτό το στόχο μας.

Ας σκεφτόμαστε μεγαλόπνοα

Οπότε λοιπόν χρειάζεται να σκεφτόμαστε περισσότερο μακροπρόθεσμα. Να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή, ότι ορισμένες επιλογές μας που μας προσφέρουν άμεση ευχαρίστηση στο παρόν, μπορεί να έχουν ως συνέπειά τους τον μελλοντικό πόνο. 

Για παράδειγμα, το να τρως καθημερινά πολλές σοκολάτες μπορεί να σου προσφέρει άμεση ευχαρίστηση την στιγμή που τις καταναλώνεις, όμως μετά από εβδομάδες μπορεί να νιώσεις δυσαρεστημένος με την σωματική σου κατάσταση.  


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το να θέτεις στόχους χωρίς να αναλαμβάνεις δράση, δεν επαρκεί για να τους επιτύχεις


Σε ποιες άλλες περιπτώσεις όμως λέμε δικαιολογίες και τελικά απομακρυνόμαστε από τα όνειρά μας;

«Δεν έχω χρόνο…»

Λέμε δικαιολογίες συνέχεια και σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής μας,  απλά δεν το συνειδητοποιούμε.

Συχνά λέμε «Δεν έχω χρόνο για να εισάγω στη ζωή μου τη x δραστηριότητα που θέλω να ξεκινήσω», αλλά ξεχνάμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν 24 ώρες ανά μέρα. Οπότε το θέμα δεν είναι ότι δεν έχουμε χρόνο, αλλά ενδεχομένως το ότι δεν τον διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά.

Επίσης, μπορεί να σπαταλάμε πολύ χρόνο μέσα στη μέρα μας, χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι. (π.χ. να σερφάρουμε άσκοπα στο διαδίκτυο).

Και τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν δεν το σπαταλούσαμε, θα είχαμε διαθέσιμο χρόνο να εισάγουμε την νέα δραστηριότητα που επιθυμούμε στη ζωή μας.

«Σιγά μην της αρέσω…»

Δικαιολογίες λέμε και στον τομέα του φλερτ. Συχνά δεν φλερτάρουμε την κοπέλα που μας αρέσει στο κλαμπ ή οπουδήποτε αλλού, καθώς λέμε μέσα μας: «δεν είμαι αρκετά ωραίος για να της αρέσω».

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι το εξής: Πού το ξέρεις ότι δεν της αρέσεις; Την διεκδίκησες ποτέ;

Αλλά και να μην αρέσουμε και σε μια κοπέλα που μας αρέσει, τι πάει να πει; Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το ότι ο καθένας έχει τα γούστα του.       

Ή θα εξελισσόμαστε ή θα γινόμαστε εφευρέτες… δικαιολογιών 

Όταν προβάλλουμε δικαιολογίες όμως και δε κάνουμε όσα ενδόμυχα γνωρίζουμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε, τελικά δεν γινόμαστε καλύτεροι. Και όχι μόνο αυτό. Με τούτο τον τρόπο, πείθουμε τον εαυτό μας ότι η αξία μας είναι χαμηλή. Ότι λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε στη ζωή. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και μια εναλλακτική επιλογή για εμάς.  

Να κάνουμε αυτό που  ονειρευόμαστε να κάνουμε, ανεξάρτητα από το πώς νιώθουμε.  Και αυτή είναι η μεγάλη διάφορα των επιτυχημένων ανθρώπων από τους μη επιτυχημένους.

Το «μυστικό» για να βγάλεις τις δικαιολογίες από την ζωή σου μια για πάντα

Θα κλείσουμε αυτό το άρθρο,  με μια-  ρητορική-  ερώτηση που μπορούμε να θέτουμε στον εαυτό μας, όταν βυθιζόμαστε στην κινούμενη άμμο της εφεύρεσης δικαιολογιών:

«Υπάρχει κάποιος άλλος άνθρωπος που πέτυχε αυτό που θέλω να επιτύχω, διατηρώντας στη συνείδησή του αυτές τις δικαιολογίες;»

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…