Έχω ινομυώματα… Τι να κάνω γιατρέ μου; (Α΄ Μέρος)
Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι και αποτελούνται από σκληρό και πυκνό ινώδη ιστό. Αναπτύσσονται από τον μυ και από τον ινώδη ιστό της μήτρας. Τα ινομυώματα, των οποίων το μέγεθος κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά, είναι πολύ συχνά. Εκτιμάται ότι το 20% έως 40% των γυναικών μεταξύ 30 και 55 ετών έχουν εκδηλώσει ή θα εκδηλώσουν ινομυώματα. Πρόκειται για τον συχνότερο γυναικολογικό όγκο. Το 25% περίπου απαιτούν θεραπεία. Έτσι, ευθύνονται για το ήμισυ περίπου των υστερεκτομών (αφαίρεση της μήτρας) που γίνονται στις δυτικές χώρες. Στο παρόν άρθρο πρόκειται να επικεντρωθούμε στα συμπτώματα των ινομυωμάτων, στα είδη και στις επιπλοκές, ενώ στο β΄ μέρος του άρθρου πρόκειται να τεθούν οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους. Έτσι, η κάθε γυναίκα κατά περίπτωση θα μπορέσει να ακολουθήσει με την καθοδήγηση των ειδικών την κατάλληλη θεραπεία, συντηρητική ή χειρουργική.
Συμπτώματα
Τα περισσότερα ινομυώματα είναι ασυμπτωματικά και δεν προκαλούν διαταραχές. Ενδέχεται ωστόσο να εκδηλωθούν με διάφορα συμπτώματα που ποικίλουν ανάλογα με τις γυναίκες, το μέγεθος και το σημείο εντοπισμού τους. Τα συχνότερα σημάδια είναι αιμορραγίες, πυελικοί πόνοι, διαταραχές ούρησης, ακόμα και προβλήματα γονιμότητας.
Η παρουσία ινομυωμάτων επιβεβαιώνεται με γυναικολογική εξέταση, υπερηχογράφημα και ενδεχομένως με μαγνητική τομογραφία. Το 30% περίπου των ασθενών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα ινομυώματα ενώ το ένα τρίτο αυτών είναι ασυμπτωματικά.
Αρκετά συχνά χρειάζεται θεραπεία για την αντιμετώπιση των αιμορραγιών, για την ανακούφιση από τους πόνους και τέλος για τη βελτίωση της γονιμότητας και τη μείωση των μαιευτικών επιπλοκών. Έτσι, τις περισσότερες φορές, τα ινομυώματα ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης. Ανάλογα με το σημείο που βρίσκονται, το μέγεθός τους και τον αριθμό τους μπορούν να είναι αιτία ποικίλων συμπτωμάτων. Άφθονη, ανώμαλη και παρατεταμένη περίοδο ορισμένες φορές συνοδευόμενη από:
- Πήγματα αίματος
- Αιμορραγίες εκτός περιόδου
- Βάρος και πόνο στην πύελο
- Πίεση στο έντερο, η οποία επιφέρει δυσκοιλιότητα και φουσκώματα
- Αύξηση του όγκου της κοιλιάς
- Διαταραχές ούρησης
Είδη ινομυώματων
Τα ινομυώματα προσβάλλουν 1 στις 2 γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών. Αυτή η παθολογία είναι συχνή, τις περισσότερες φορές είναι καλοήθης και δεν απαιτείται θεραπεία για όλα τα ινώματα.
Αυτός ο όγκος μπορεί να εμφανίζεται σε ορισμένα σημεία της μήτρας. Ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται διακρίνουμε τρεις τύπους ινωμάτων:
- Το υπορρογόνιο ινομύωμα, που βρίσκεται προς την εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, αναπτύσσεται μέσα στην κοιλιά και μπορεί να πιέζει τα γειτονικά όργανα, για παράδειγμα την ουροδόχο κύστη και το έντερο.
- Το ενδοτοιχωματικό ινομύωμα αναπτύσσεται εντός του τοιχώματος της μήτρας.
- Το υποβλεννογόνιο ινομύωμα αναπτύσσεται εντός κοιλότητας της μήτρας.
Επιπλοκές
Οι επιπλοκές των ινομυωμάτων είναι σπάνιες. Ωστόσο, ορισμένες ενδέχεται να είναι σοβαρές.
- Αναιμία: Τα ινομυώματα ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντική απώλεια αίματος που έχει ως αποτέλεσμα την αναιμία (έλλειψη σιδήρου).
- Ασηπτική νέκρωση: Η παύση της ροής αίματος του ινομυώματος μπορεί να προκαλέσει απότομους πόνους και πυρετό.
- Συστροφή ινομυώματος: Η συστροφή μισχωτού ινώματος μπορεί να προκαλέσει απότομους τοπικούς πόνους και κατάσταση σοκ με έντονη περιτοναϊκή αντίδραση.
- Συμπίεση γειτονικών οργάνων: Ένα ινομύωμα μεγάλου μεγέθους μπορεί να συμπιέσει διάφορα γειτονικά όργανα: ουροδόχο κύστη, φλέβες (οιδήματα, κιρσοί, αιμορροΐδες), νεύρα (νευραλγίες), ορθό και σιγμοειδές έντερο (δυσκοιλιότητα).
Στις περισσότερες περιπτώσεις η παρουσία ινομυώματος δεν εμποδίζει την ανάπτυξη και εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ορισμένα ινομυώματα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας (υποβλεννογόνια) μπορούν να προκαλέσουν επανειλημμένες αποβολές. Τέλος, η παραμόρφωση της μήτρας, ως αποτέλεσμα των ινομυωμάτων, προκαλεί μια ανώμαλη εμφύτευση του πλακούντα που απαιτεί αυξημένη παρακολούθηση.
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον μαιευτήρα – χειρούργο – γυναικολόγο κο Περιστέρη. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»