Έχετε τρέμουλο στα χέρια; Μάθετε όλες τις πιθανές & κυριότερες αιτίες

Συντάκτης: Flowmagazine

Το τρέμουλο στα χέρια αποτελεί ένα σύμπτωμα που σε πολλούς δημιουργεί ανησυχία για την υγεία τους, ειδικά όταν συμβαίνει ξαφνικά. Αποτελεί μια ακούσια αντίδραση του νευρικού μας συστήματος, η οποία έχει πολλούς και διαφορετικούς λόγους εμφάνισης.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις διάφορες πιθανές αιτίες του τρέμουλου των χεριών, από τις πιο απλές και παροδικές μέχρι τις πιο σύνθετες, που μπορούν να αποτελέσουν καμπανάκι για την υγεία. Επιπλέον, θα μάθουμε με ποιους τρόπους και σε ποιες περιπτώσεις μπορείτε να καταπολεμήσετε το τρέμουλο μόνοι σας, αλλά και πότε είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Όλα τα πιθανά αίτια τα οποία πρέπει να γνωρίζετε

Το τρέμουλο στα χέρια μπορεί να εμφανιστεί για διαφορετικούς λόγους σε κάθε άνθρωπο και για κάποιους είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Τα περισσότερα από τα αίτια είναι παροδικά και εύκολα διαχειρίσιμα, ενώ υπάρχουν και κάποια που απαιτούν ειδική αγωγή και αντιμετώπιση.

Το τρέμουλο στα χέρια, όταν αυτό είναι εντός των φυσιολογικών επιπέδων, συχνά οφείλεται στο άγχος, την κούραση, την αϋπνία, τον φόβο, το κρύο, την έντονη άθληση ή την υπερβολική ποσότητα καφεΐνης. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις το τρέμουλο είναι μια παροδική κατάσταση, που εξασθενεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις το άτομο ξεκουραστεί και ηρεμήσει.



Άλλα, σπανιότερα αίτια που προκαλούν τρέμουλο στα χέρια οφείλονται σε κάποιες νευρολογικές παθήσεις όπως:

  • Η σκλήρυνση κατά πλάκας. Το τρέμουλο αποτελεί σύμπτωμα της νόσου αυτής που επηρεάζει το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο.
  • Το εγκεφαλικό. Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να παρουσιαστεί τρέμουλο σε κάποια περιοχή του σώματος.
  • Η νόσος του Πάρκινσον. Το τρέμουλο αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα αυτής της νόσου, καθώς συνοδεύεται από την εκφύλιση νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, τα οποία είναι υπεύθυνα για την κίνηση.


Υπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως:

  • Ψυχολογικές παθήσεις
  • Στερητικό σύνδρομο από αλκοόλ ή άλλες ουσίες
  • Κληρονομικότητα
  • Κατανάλωση ή επαφή με τοξίνες/δηλητήρια
  • Χαμηλό σάκχαρο
  • Έλλειψη βιταμίνης Β12, καθώς παίζει κυρίαρχο ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Υπάρχουν τυχόν φάρμακα τα οποία το προκαλούν;

Μέσα στις πιθανές αιτίες εμφάνισης τρέμουλου στα χέρια, υπάρχουν και μερικά φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν στην ακούσια κίνηση των χεριών. Κάποια από τα φάρμακα αυτά είναι:

  • Ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα
  • Φάρμακα για το άσθμα
  • Αντικαρκινικά φάρμακα
  • Μερικά αντιιικά φάρμακα
  • Κάποια αντιβιοτικά φάρμακα
  • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που έχει το κάθε φάρμακο και να επικοινωνείτε πάντα με τον γιατρό σας για οποιαδήποτε ενόχληση ή παρενέργεια!

Ατομικά μέτρα καταπολέμησης

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τρέμουλο τον χεριών αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση, η οποία δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία σας. Παρ ’όλα αυτά υπάρχουν κάποια μέτρα αντιμετώπισης που μπορείτε να λάβετε προκειμένου να μειώσετε τις εμφανίσεις τρόμου των χεριών.

  • Αποφύγετε την έντονη άσκηση, αν το σώμα σας δεν είναι στο επίπεδο να το αντέξει. Η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό τρέμουλο στα χέρια σας.
  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η συστηματική κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε στερητικό σύνδρομο.
  • Ελαττώστε την καφεΐνη. Η καφεΐνη λειτουργεί διεγερτικά για τον οργανισμό μας και σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί τρέμουλο στα χέρια. Είναι από τους πιο κοινούς λόγους εμφάνισης τρέμουλου χεριών.
  • Μειώστε το στρες. Το άγχος είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης τρόμου στα χέρια. Δοκιμάστε ασκήσεις και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το στρες σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν το τρέμουλο συνεχίζεται ή και αυξάνεται είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας! Σε περίπτωση που παρατηρήσατε τρέμουλο μετά από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, διακόψτε άμεσα τη χρήση και ζητήστε ιατρική συμβουλή. Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράποντα γιατρό και μη σταματήσετε την αγωγή σας χωρίς την άδειά του.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό;

Η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη, εάν εμφανιστεί ξαφνικό και επίμονο τρέμουλο των χεριών και δε γνωρίζετε ποια είναι η αιτία. Ο γιατρός θα εξετάσει την περίπτωσή σας, πιθανόν να σας ζητήσει και ένα μικρό ιστορικό, ώστε να βγάλει τη διάγνωση. Τέλος, θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για το αντιμετωπίσετε με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες σας.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη επισκεφθεί έναν γιατρό και σας έχει δώσει οδηγίες, αλλά παρατηρείτε ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε εκ νέου τον γιατρό σας.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…