10 tips για να απολαύσεις τις εξόδους σου για φαγητό χωρίς να επιβαρύνεις τη δίαιτά σου! Ζήτησε το φαγητό σου …
Έχεις υγιή σχέση με το φαγητό; Αυτά τα σημάδια στο αποδεικνύουν
Η σχέση μας με το φαγητό που καταναλώνουμε είναι πολύ σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Ποιά σημάδια αποδεικνύουν αν και κατά πόσο έχεις υγιή σχέση με το φαγητό;
Ξέρεις πότε να σταματήσεις
Το σώμα στέλνει σημάδια σχετικά με το πότε πρέπει κάποιος να σταματήσει το φαγητό ή να το ξεκινήσει να τρώει, αλλά δεν μπορούν όλοι να τα αναγνωρίσουν. Είναι σημαντικό να μάθετε ξέρετε πότε να σταματάτε το φαγητό αλλά και να τρώτε, όποτε χρειάζεται, χωρίς ενοχές.
Τρως τα πάντα
Κανένα φαγητό δεν είναι απαγορευμένο, ούτε χαρακτηρίζεται ως «καλό» ή «κακό». Αυτό που δυσκολεύει τους περισσότερους ανθρώπους είναι η αντίληψη ότι ένα φαγητό είναι απαγορευτικό και η ερμηνεία που κάνει το ίδιο το άτομο σε περίπτωση που το καταναλώσει.
Τρως σε ήρεμο περιβάλλον
Εφόσον έχετε υγιή σχέση με το φαγητό τότε το απολαμβάνετε σε ένα χαλαρό περιβάλλον χωρίς να νιώθετε ενοχές. Αν κάθε φορά που τρώτε είστε ήρεμοι, τότε το σώμα σας θα εστιάσει όλη την ενέργεια στη διαδικασία της πέψης και στην αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.
Ξέρεις πότε είναι η σωστή στιγμή να φας
Παρόλο που μπορούν να φάνε τα πάντα και δεν ενοχοποιούν το φαγητό, εάν θέλουν να φάνε λίγη σοκολάτα ή πίτσα προτιμούν να το κάνουν ενώ το στομάχι τους είναι ήδη μισογεμάτο ώστε να μην το παρακάνουν. Εάν κάποιος πεινάει πολύ και έχει να φάει πολλές ώρες, είναι σίγουρο ότι θα πέσει με τα μούτρα σε ό,τι βρει μπροστά του και θα δυσκολευτεί να σταματήσει.
Τρως όταν πραγματικά πεινάς
Η συναισθηματική υπερφαγία συμβαίνει συνήθως όταν το άτομο θέλει να κατευνάσει ένα δυσάρεστο συναίσθημα και δυστυχώς, το άγχος και το στρες οδηγούν το άτομο να θέλει όλο και πιο λιπαρά φαγητά.
Απολαμβάνεις το φαγητό
Οι παραπάνω συνήθειες είναι άχρηστες εάν δεν αφιερώνετε χρόνο για να εκτιμήσετε τη σχέση σας με το φαγητό. Αντί να φάτε κάτι στα γρήγορα, φροντίστε να προγραμματίσετε το φαγητό σας, κάποια στιγμή μέσα στη μέρα που θα έχετε χρόνο να το απολαύσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώσετε τη σημασία που έχει η ώρα του φαγητού και δεν θα την σπαταλάτε σε γρήγορα τσιμπολογήματα.
Δεν αντισταθμίζεις γεύματα
Εάν το παρακάνατε στο φαγητό δεν υπάρχει κανένας λόγος να φάτε λιγότερο την επόμενη ημέρα ή να πάτε επιπλέον ώρες στο γυμναστήριο. Οι άνθρωποι που έχουν υγιή σχέση με το φαγητό, μπορεί να φάνε ένα πιο ελαφρύ βραδινό εάν το μεσημέρι έφαγαν λίγο παραπάνω σε μία ταβέρνα, αλλά δεν θα παραλείψουν κανένα γεύμα γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν θα πέσουν με τα μούτρα στο φαγητό την επόμενη φορά, ούτε θα τους δημιουργηθεί η αίσθηση ότι τιμωρούνται επειδή έφαγαν λίγο παραπάνω.
Η σχέση σου με το φαγητό δεν επηρεάζει την καθημερινότητά σου
Ακόμα και όσοι είναι λάτρεις του υγιεινού φαγητού μπορεί να νιώσουν ότι έχουν μπουχτίσει. Το πιο σημαντικό είναι να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης και διατροφής, χωρίς υπερβολές που να αφήνει περιθώριο για παρασπονδίες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα καταλήξετε να περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ασχολούμενοι με το φαγητό!