Έχεις άγχος για το μέλλον; Βάλε τις σκέψεις σου σε μια σειρά

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το μέλλον τουλάχιστον αυτή την περίοδο, μοιάζει και είναι αρκετά αβέβαιο, κάτι που σε κανένα δεν είναι ευχάριστο. Αναγκαζόμαστε να ξεβολευτούμε και μπαίνουμε σε μια κατάσταση εγρήγορσης η οποία δεν είναι και τόσο απολαυστική. Αυτό που εξαρτάται από εμάς τους ίδιους είναι το πόσο σίγουροι νιώθουμε για τον εαυτό μας, πόσο ικανοί είμαστε να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις και να ελισσόμαστε σε δύσκολους καιρούς.

Η ανθρώπινη φύση έχει προβλέψει ώστε να τρομάζουμε, αν συμβεί κάτι πολύ κοντά στην πόρτα μας και δεν μπορούμε πια να το παραβλέψουμε. Η ανησυχία είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης που μας επιτρέπει να «προβλέπουμε» δύσκολες μελλοντικές καταστάσεις, ώστε να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπισή τους. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν μηχανισμό απαραίτητο για την επιβίωσή μας.

Όσο λιγότερο νιώθει ότι ελέγχει τη ζωή του, τόσο πιο ανησυχητικό φαίνεται το μέλλον

Τα άτομα που τρομοκρατούνται υπερβολικά για το τι επιφυλάσσει το μέλλον του κόσμου, είναι άτομα που υποφέρουν από αγωνία στην προσωπική τους ζωή.  Συχνά η απαισιοδοξία που προβάλλουν για το μέλλον προέρχεται από προβλήματα άγχους βασισμένα στο μέλλον τους. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν η ανησυχία αυτή, αντί να εξυπηρετεί την επιβίωσή μας, γίνεται ανεξέλεγκτη, αποκτά δική της υπόσταση και μετατρέπεται σε άγχος. Εκείνη τη στιγμή, αν παρατηρήσετε τις σκέψεις σας, εύκολα θα διαπιστώσετε ότι το μεγαλύτερο μέρος αφορά πιθανές μελλοντικές αρνητικές καταστάσεις που είναι εκτός του δικού σας ελέγχου. Καταστάσεις, δηλαδή, για τις οποίες δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

Ο φόβος μέσα σε αυτό το άτομο μεταφέρεται σε ό,τι βλέπει έξω: άλλα άτομα γίνονται επίφοβα, επειδή διαθέτουν περισσότερη αυτοπεποίθηση ή είναι διαφορετικά, και τα αρνητικά γεγονότα βαθαίνουν ακόμη περισσότερο το συναίσθημα της απόγνωσης και της απελπισίας.

Έχεις άγχος για το μέλλον; Βάλε τις σκέψεις σου σε μια σειρά

Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι τα αρνητικά προαισθήματα βασίζονται σε γεγονότα: το διαβάσαμε στην εφημερίδα! Αποδεικνύεται ότι το μέλλον είναι ζοφερό! Τα άρθρα αυτά ενισχύουν απλά την κατάθλιψη κι αυτό κάνει το άτομο να βλέπει τη ζωή με ακόμη πιο αρνητικό τρόπο.

Πώς αντιμετωπίζεται το άγχος για το μέλλον

Βήμα 1ο

Αρχικά, πρέπει να δεις τι είναι αυτό που σε αγχώνει. Για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, πρέπει να το εντοπίσουμε. Ο πιο συνηθισμένος λόγος δεν είναι άλλος από τα οικονομικά προβλήματα και την επαγγελματική αβεβαιότητα που βιώνουμε. Πιθανότατα έχεις κι εσύ επηρεαστεί από την περίεργη αυτή εποχή που ζούμε.

Βήμα 2ο

Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε τις «ρεαλιστικές» από τις «μη ρεαλιστικές» ανησυχίες. Ως ρεαλιστικές ορίζουμε τις ανησυχίες εκείνες για τις οποίες μπορούμε να κάνουμε κάτι σε πρακτικό επίπεδο. Ως μη ρεαλιστικές, εκείνες για τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ασχέτως από το πόσο σοβαρές μπορεί να είναι.

Ξεκινώντας με αυτό τον διαχωρισμό, βάλτε τα δυνατά σας ώστε να επικεντρώνεστε στις ανησυχίες για τις οποίες μπορείτε να δράσετε. Μετατρέψτε τον φόβο σε παραγωγική δύναμη, που θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε τις καταστάσεις που σας ταλαιπωρούν. Μην ξοδεύετε την ενέργεια σας σε αυτά που αφενός ενδέχεται να μην συμβούν ποτέ, αφετέρου και να συμβούν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

Βήμα 3ο

Αφού εντοπίσαμε το πρόβλημα μένει να δούμε πως λύνεται. Δες όσο πιο συγκεκριμένα μπορείς τι είναι ακριβώς αυτό που σε αγχώνει μέσα σε αυτή την κατάσταση και ανέλυσε όλες τις πιθανές λύσεις. Ίσως καμιά φορά η λύση δεν είναι προφανής και χρειάζεται περισσότερος χρόνος μέχρι να καταλήξεις κάπου. Εκεί είναι που το άγχος φτάνει στην κορύφωση του. Στην πραγματικότητα, μπορεί απλώς να μην βλέπεις τη λύση ενώ είναι σχετικά προφανής. Το ότι μπορεί να είναι σχετικά εύκολο να εντοπίσεις το πρόβλημα, δεν σημαίνει πως είναι και εύκολο να λυθεί.

Βήμα 4ο

Τη στιγμή που μια σκέψη επιμένει να σας βασανίζει, να θέσετε στον εαυτό σας το εξής απλό –αλλά σχεδόν μαγικό– ερώτημα: Κι αν είναι έτσι, τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Προσπαθήστε να δώσετε μια απάντηση με ψυχραιμία. Αναρωτηθείτε αν αυτό που σκεφτήκατε είναι τόσο καταστροφικό, ώστε να δικαιολογεί την απελπισία που σας δημιουργεί η προοπτική του.

Έχεις άγχος για το μέλλον; Βάλε τις σκέψεις σου σε μια σειρά

Θα πρέπει, βέβαια, να λάβετε υπόψη σας δυο πράγματα. Πρώτον, ότι η προοπτική μιας μεγάλης στενοχώριας ή απογοήτευσης δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί μια κατάσταση καταστροφική. Δεύτερον, ότι συστατικό στοιχείο της καταστροφής είναι το ανεπανόρθωτο, γιατί είναι το μόνο που ακυρώνει κάθε προσπάθεια αποκατάστασης. Οτιδήποτε άλλο, απλώς την καθιστά πιο δύσκολη.

Βήμα 5ο

Ξεκίνα σταδιακά να προχωράς προς την κατεύθυνση που πρέπει. Πρέπει με μικρά αλλά σταθερά βήματα να ξεκινήσεις να πηγαίνεις προς τη λύση του προβλήματος. Κάνε ο,τι είναι δυνατόν και να θυμάσαι πως αν προσπαθείς αληθινά θα ανταμειφθείς. Θυμήσου, πως πρέπει να μείνεις θετικός σε όλη αυτή τη διαδικασία και μην αφήνεις το άγχος σου να σε καταβάλει .

Βήμα 6ο

Θυμήσου, πως δεν είσαι μόνος σου. Συνήθως, το άγχος κλιμακώνεται όταν κλεινόμαστε στον εαυτό μας και αναπαράγουμε στο μυαλό μας όλα τα αρνητικά πιθανά σενάρια. Θυμήσου, πως και άλλοι εκεί έξω περνάνε την ίδια κατάσταση μ’ εσένα και ίσως θα μπορούσατε να μοιραστείτε το πρόβλημα μεταξύ σας.Είναι ένας καλός τρόπος να το βγάλεις από μέσα σου και να ηρεμήσεις . Ακόμη και αν δεν έχεις κάποιον να περνάει το ίδιο, κάποτε θα πέρασε και εκείνος κάτι παρόμοιο και το πιο πιθανόν είναι πως μπορεί να σε καταλάβει. Βρες ένα φίλο σου και μίλησε του, ή μίλα με κάποιον ψυχολόγο αν νιώθεις ότι το έχεις ανάγκη.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.