Λίγο πριν κοιμηθείτε ανοίγετε το ψυγείο και τσακίζετε ό,τι υπάρχει. Ακόμα χειρότερα, ξυπνάτε πεινασμένοι και καταναλώνετε ό,τι πιο ανθυγιεινό βρείτε. …
Έχει πραγματικά σημασία η ώρα που τρώμε βραδινό;
Το να φάτε νωρίς το βραδινό σας γεύμαφαίνεται να είναι η πιο δημοφιλής τάση. Ένας μεγάλος δυνητικός μοχλός αυτής της τάσης είναι η αλλαγή του ωραρίου των εστιατορίων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλά εστιατόρια έκλειναν πιο νωρίς και οι θαμώνες συνήθισαν να τρώνε νωρίτερα. Και αυτή τη συνήθεια πολλοί την έχουν κρατήσει μέχρι και σήμερα.
Άλλος ένας παράγοντας είναι ο αυξανόμενος όγκος πρόσφατων ερευνών που φαίνεται να υποδηλώνει ότι το να τρώμε νωρίς το βράδυ μπορεί να είναι πιο υγιεινό από το να τρώμε αργότερα, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το σώμα τείνει να έχει μεγαλύτερη δυσκολία στην επεξεργασία σακχάρων και λιπών, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία ή άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.
Είναι πιο υγιεινό να τρώτε το βραδινό νωρίς;
Αλλά έχει πραγματικά σημασία η ώρα του δείπνου; Οι φίλοι σας που τρώνε στις 19:00μ.μ. δικαιούνται πράγματι μια αίσθηση δικαιοσύνης;
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι η ώρα δείπνου του καθενός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως βάρδιες εργασίας, άσκηση, δραστηριότητες, διαθεσιμότητα φαγητού, κούραση και άλλα.
Πιο συγκεκριμένα το να τρώνε κάποιοι βραδινό νωρίτερα μπορεί να είναι πιο υγιεινό. Όμως σε γενικές γραμμές, εάν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε νωρίς το βραδινό, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Να τρώτε όποτε μπορείτε και όποτε θέλετε. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μια κατάλληλη ώρα για το δείπνο.
Διαβάστε επίσης: Συνήθειες που κάνουν τη λιγούρα εντονότερη
Υπάρχει καταλληλότερη ώρα για το βραδινό;
Γενικά, δεν υπάρχει μία «καλύτερη» ώρα για να φάτε βραδινό. Μερικοί άνθρωποι εργάζονται σε 24ωρα προγράμματα, ενώ άλλοι ακολουθούν ένα πρόγραμμα εννέα έως πέντε.
Υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν σκεφτόμαστε τις «ιδανικές» ώρες γευμάτων. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να βρείτε κάτι που να λειτουργεί για το δικό σας πρόγραμμα.
Ξαπλώνετε αμέσως μετά το βραδινό;
Ωστόσο, καλό είναι να αφήνετε κάποιον χρόνο (2 με 3 ώρες) μεταξύ του δείπνου και του ύπνου για να αποφύγετε τα πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσπεψία, η καούρα, η παλινδρόμηση οξέος ή η ΓΟΠΝ. Αν τρώτε και αμέσως ξαπλώνετε, μπορεί να αντιμετωπίσετε παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου.
Τα τρόφιμα που έχουν σημαντικές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων, αλάτων και συνθετικών λιπών μπορεί να είναι λιγότερο ανεκτά σε μεγαλύτερες ποσότητες ακριβώς πριν από τον ύπνο. Αλλά αν χρειάζεστε ένα σνακ πριν κοιμηθείτε, αυτό είναι κάτι παραπάνω από εντάξει.
Εν κατακλείδι η εύρεση του «ιδανικού» ωραρίου για το δείπνο σας έχει να κάνει με το να δώσετε προσοχή στις προσωπικές σας ανάγκες και όχι με το τι κάνουν οι φίλοι και οι γνωστοί σας.