Έχει νόημα να κάνω παγοθεραπεία;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Μόδα,  trend  ή όντως χρήσιμη συνήθεια; Τι ισχύει για την παγοθεραπεία και ποια τα οφέλη της;

Η  παγοθεραπεία, είναι μια πρακτική δημοφιλής μεταξύ αθλητών και λάτρεις της υγείας. Περιλαμβάνει την έκθεση του σώματος σε κρύο νερό, συνήθως με παγάκια ή απλά νερό θερμοκρασίας περίπου 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου, για σύντομη διάρκεια, συνήθως περίπου 10 έως 15 λεπτά. Αυτή η κρύα εμπειρία προκαλεί διάφορες φυσιολογικές αντιδράσεις στο σώμα.

Άμεσες επιδράσεις στο σώμα

Αγγειοσυστολή: Όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τα άκρα και ανακατευθύνοντας το προς τα ζωτικά όργανα για να διατηρήσει την κεντρική θερμοκρασία του σώματος.

Μείωση της φλεγμονής: Η έκθεση στο κρύο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή καθυστερώντας τη δραστηριότητα φλεγμονώδων κυττάρων και ενζύμων, πιθανώς βοηθώντας στη μετεγχειρητική ανάκτηση των μυών.

Ανακούφιση από τον πόνο: Η μουδιαστική αίσθηση του κρύου νερού μπορεί προσωρινά να ανακουφίσει από τον πόνο των μυών και τη δυσφορία μετά από έντονη φυσική δραστηριότητα ή τραυματισμό ενεργοποιώντας τα νευρικά κύτταρα. Επίσης ο πάγος αποτρέπει το γαλακτικό οξύ από το να απλωθεί στους μύες μας ενώ ανακουφίζει από πιθανούς τραυματισμούς.

exei_noima_na_kano_pagotherapeia

Αυξημένος καρδιακός ρυθμός: Αρχικά, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει την συνήθη του θερμοκρασία, οδηγώντας σε αρχική αύξηση του καρδιακού ρυθμού και του ρυθμού αναπνοής.

Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και θετικές επιδράσεις

Επιδιόρθωση των μυών: Πιστεύεται ότι οι παγοθεραπείες διευκολύνουν την ανάκαμψη των μυών μειώνοντας τον πόνο και το οίδημα τους μετά την άσκηση, κάτι που ίσως βοηθήσει τους αθλητές να επιστρέψουν γρηγορότερα στην προπόνηση. Επίσης βοηθούν στην μυική ξεκούραση. Ιδανική θεωρείτε η σταδιακή μετάβαση από ένα κρύο και παγωμένο μπάνιο σε χλιαρό και τελικά ζεστό νερό.

exei_noima_na_kano_pagotherapeia

Ενίσχυση της κυκλοφορίας: Η εναλλαγή μεταξύ κρύου και ζεστού νερού μπορεί να προωθήσει την καλύτερη κυκλοφορία, βοηθώντας στη συνολική καρδιαγγειακή υγεία και πιθανώς να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οφέλη για την ψυχική υγεία: Η έκθεση στο κρύο συνδέεται με τη μείωση του στρες, βελτιώνοντας πιθανώς τη διάθεση και τη ψυχική ευεξία λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών, των φυσικών τονωτικών της διάθεσης του σώματος.

Επιστημονική ανάλυση

Τα στοιχεία σχετικά με τα μακροπρόθεσμα οφέλη των παγοθεραπειών είναι κάπως αμφιλεγόμενα. Ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η έκθεση σε κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου των μυών μετά από την άσκηση, άλλες υποδεικνύουν ότι μπορεί να ενδεχομένως εμποδίζει τις φυσιολογικές διαδικασίες ανάκαμψης του σώματος.

Η υπερχρήση των παγοθεραπειών ή η μακροχρόνια έκθεση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να εμποδίσουν την επισκευή των μυών και την προσαρμογή στην προπόνηση, μειώνοντας τη δυνατότητα του σώματος να κερδίσει δύναμη και αντοχή.

Συμπέρασμα

Οι παγοθεραπείες χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες ως μέθοδος ανάκαμψης, ιδιαίτερα μεταξύ των αθλητών. Ενώ μπορεί να προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο των μυών και τη φλεγμονή, τα μακροπρόθεσμα οφέλη και η επίδρασή τους στην προσαρμογή του σώματος στην άσκηση παραμένουν θέμα συζήτησης μεταξύ των ερευνητών.

Άτομα που εξετάζουν τις παγοθεραπείες πρέπει να προχωρούν με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες τους υγειονομικές συνθήκες και συμβουλευόμενοι επαγγελματίες υγείας.

Ενσωμάτωση άλλων στρατηγικών ανάκαμψης, όπως σωστή διατροφή, επαρκής ξεκούραση και στοχευμένη φυσικοθεραπεία, μαζί με τις παγοθεραπείες, μπορεί να προσφέρει πιο ολοκληρωμένα οφέλη για τη συνολική υγεία και φυσική κατάσταση.

Το αν οι παγοθεραπείες είναι χρήσιμες για την καθημερινή ανάκαμψη ή την αθλητική απόδοση παραμένει ένα θέμα ερευνητικού ενδιαφέροντος. Παρά τα άμεσα οφέλη που μπορεί να παρέχουν, η συχνή χρήση ή η υπερβολική έκθεση σε κρύο μπορεί να έχει αντίθετες επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία. Μένει λοιπόν να ερευνηθεί ατομικά το πόσο βοηθούν οι παγοθεραπείες και να ακολουθηθεί η κατάλληλη συνταγή γιατρού.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.