Στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, λίγα βήματα πιο πάνω από το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο της πόλης που, μέσα σε λίγα …
Έβρος, ταξίδι στη μεθόριο
Ο πάλαι ποτέ νομός Έβρου πήρε το όνομα του από τον ομώνυμο ποταμό-σύνορο με την Τουρκία και τη Βουλγαρία και διαθέτει μέρη που πραγματικά μαγεύουν!
Ιστορία
Σε γενικές γραμμές ακολουθεί την τύχη της Θράκης, η οποία είναι το προτελευταίο τμήμα που ενώθηκε με την Ελλάδα το 1920.
Πρόσβαση, διαμονή και εστίαση
Η πρόσβαση γίνεται οδικώς μέσω Θεσσαλονίκης και από εκεί μέσω Εγνατίας οδού ή αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη. Η διαμονή και η εστίαση είναι πιο ανεπτυγμένη στα αστικά κέντρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και αλλού επιλογές κατόπιν έρευνας αγοράς.
Αξιοθέατα
- Το δέλτα του ποταμού. Εκεί γίνονται βαρκάδες εντός του ποταμού, αλλά λόγω του μεθοριακού χαρακτήρα, για να επιτραπεί η επίσκεψη και η διέλευση από τα στρατιωτικά φυλάκια θα χρειαστείτε ειδικά έντυπα προς αυτόν τον σκοπό. Κατόπιν τούτων των ενεργειών η επίσκεψη αξίζει.
- Κοντά στο δέλτα στις Φέρες στα μέσα του 12ου αιώνα ο Ισαάκιος Κομνηνός έχτισε την Μονή της Θεοτόκου της Κοσμοσώτειρας, από την οποία σήμερα σώζεται μόνο ο ομώνυμος ναός.
- Ο ποταμός Άρδας με το ετήσιο θερινό φεστιβάλ.
- Οι μεταβυζαντινοί ναοί στα χωριά Αλεποχώρι, Μεταξάδες και Παλιούρι.
- Το Δάσος της Δαδιάς το οποίο είναι σημαντικός οικότοπος, όπου εκεί διαβιούν διάφορα είδη γυπών. Οι γύπες μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ήταν υπό εξαφάνιση λόγω του γεγονότος ότι είναι πτωματοφάγοι και δεν έβρισκαν τροφή, αυτό οφειλόταν στο ότι οι κτηνοτρόφοι των παρακείμενων περιοχών έκαιγαν τα πτώματα των εκτρεφομένων ζώων τους. Μετά από συμφωνία ο φορέας του δάσους παραλαμβάνει τα πτώματα για κατανάλωση από τους γύπες. Αν τίθεται ζήτημα περιορισμένου χρόνου, αξίζει να κάνετε μια στάση στο παρατηρητήριο του δάσους για ξεκούραση και σύντομη παρατήρηση μέσω οπτικών μέσων. Μάλιστα υπάρχει δρόμος μέσω του δάσους που οδηγεί στο Σουφλί και στα όρια με τη Ροδόπη.
- Σουφλί, γνωστό για τα μεταξωτά και την παραγωγή τους και το μουσείο Μετάξης.
- Το απολιθωμένο δάσος Φυλακτού
- Η σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου στην Μάκρη.
- Ο ρωμαϊκός Τύμβος Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης από τον 2ο αιώνα.
- Το Διδυμότειχο σημαντική πόλη με Βυζαντινό Κάστρο, το τέμενος Βαγιαζήτ, τα Λουτρά του Έρωτα, την Πυροστιά και Σπήλαια Καγιάλι και Βούβα.
- Ο διπλός πύργος στο Πύθιο
- Τα ιαματικά λουτρά Τραϊανούπολης
- Το κάστρο Άβαντα/Ποταμού.
- Η νησίδα- φάρος Ζουράφα/Λαδοξέρα.
- Τα πομακοχώρια Γονικό και Ρούσσα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Στη Ρούσσα υπάρχει και Μεγαλιθικό Μνημείο, τον μοναδικό εν λειτουργία Αλεβίτικο Τεκέ, και τον τεκέ Σεγίτ Αλή Σουλτάν.
Στην αρχαιότητα ήταν αποικία της Σάμου, εξ ου και το όνομα.
Αξιοθέατα
- Το όρος Σάος ή Φεγγάρι.
- Το Ιερό των Μεγάλων Θεών. Είναι ιερό θεών που προηγούνται του Δωδεκαθέου του Ολύμπου και τόπος τέλεσης των Καβείρειων Μυστηρίων. Εκεί λέγεται ότι ο Φίλιππος Β΄ γνώρισε την Ολυμπιάδα. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει το Ιερό, τον θόλο της Αρσινόης, το Πρόπυλο του Πτολεμαίου Β΄, την Στοά, τον Ιερό Κύκλο, και το Μνημείο της Νίκης.
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο.
- Οι πύργοι της Σαμοθράκης.
- Το Στασίδι του Αποστόλου Παύλου.
- Οι διάφοροι οικισμοί.
- Ο καταρράκτης του Φονιά.
Στα οθωμανικά χρόνια ήταν ψαροχώρι με το όνομα Δεδέαγατς και ήταν σημαντικό λιμάνι. Το 1920 ονομάστηκε Αλεξανδρούπολη, όταν την επισκέφθηκε ο Βασιλιάς Αλέξανδρος.
Αξιοθέατα
- Ο Φάρος, το έμβλημα της πόλης
- Το αρχαιολογικό μουσείο
- Ο παραλιακός δρόμος
- Το εθνολογικό μουσείο Θράκης
- Τα λοιπά μουσεία που είναι σχετικά με την λαογραφία και την φυσική ιστορία όπως το ιστορικό μουσείο, το λαογραφικό του συλλόγου Καππαδοκών, το λαογραφίας και φυσικής ιστορίας στην Νέα Χηλή, το μουσείο φυσικής ιστορίας και αυτό της χλωρίδας και πανίδας.
- Τα πολλά διατηρητέα κτίρια.