“ΕΥΖΗΝ” στο χώρο της εκπαίδευσης

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη

«ΕΥΖΗΝ» στο χώρο της εκπαίδευσηςΈνα νέο κοινωνικό πρόγραμμα έχει στόχο να βελτιώσει την ποιότητα της σχολικής ζωής μέσω της διερεύνησης και αντιμετώπισης θεμάτων κυρίως υγείας, που αφορούν παιδιά και εφήβους. Την υλοποίησή του αποφάσισε το Υπ. Παιδείας. Κάθε χρόνο έμπειρη επιστημονική ομάδα συλλέγει στοιχεία από τις σχολικές μονάδες και τους γονείς (φέτος έως και 31/5/14) ώστε να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα έπειτα από προσεκτική αξιολόγηση τους, που αφορά στην ανάπτυξη των μαθητών, την φυσική τους κατάσταση και γενικά την υγεία τους.

Εντοπίζονται αιτίες που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή των μαθητών, όπως η κακή διατροφή και η ελλιπής σωματική δραστηριότητα. Έπειτα από αξιολόγηση των στοιχείων παρέχεται άμεση ενημέρωση και χρήσιμές συμβουλές σε μαθητές, διδάσκοντες και γονείς ώστε οι κακές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία να αντικατασταθούν από νέες, ωφέλιμες.

Η τεχνολογία και το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα άμεσης και χωρίς περιορισμούς επικοινωνίας, ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης των ενδιαφερομένων με αντίστοιχα αποτελέσματα. Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το κάθε παιδί τους χωριστά, ώστε να γίνει έγκαιρη πρόληψη ή αντιμετώπιση κάποιου αρνητικού παράγοντα που το απειλεί.

Εκτός από την ενημέρωση των γονέων, με ό,τι πληροφορία μπορεί να ενισχύσει την καλή ανάπτυξη των παιδιών τους, παρέχεται διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση προς το εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί και ο ρόλος του σχολείου, ως προς την εξασφάλιση της καλύτερης ποιότητας ζωής των μαθητών. Επίσης προωθείται η δημιουργία συνεργασίας εκπαιδευτικών μονάδων φορέων και γονέων για τη βελτίωση του προγράμματος και την αποτελεσματικότητα του. Εκτός από την επιστημονική ομάδα που διαμορφώνει την εξέλιξη του προγράμματος, την διαδικασία ελέγχουν και επιβλέπουν και κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Όπως προέκυψε από την εφαρμογή του προγράμματος «EYZHN» στο οικογενειακό περιβάλλον, στο σχολικό περιβάλλον και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, είναι αναγκαίο να γίνουν κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις. Πρέπει να πάψουν να διαιωνίζονται δυσλειτουργικές καταστάσεις, που εμποδίζουν την σωστή ανάπτυξη του μαθητή και την ομαλή εξέλιξη του στη διάρκεια του σχολικού του βίου.

Η αλήθεια είναι πως ότι συμβάλει στην καλύτερη δυνατή ανάπτυξη των παιδιών ενισχύει θετικά και την κοινωνία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα «ΕΥΖΗΝ» του Υπ. Παιδείας.

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.