Ευρυαγγείες: Μύθοι και πραγματικότητα

Συντάκτης: Ιωάννης Τζορμπατζόγλου, Αγγειοχειρουργός

Ευρυαγγείες: Μύθοι και πραγματικότηταΈνας μεγάλος εφιάλτης για πάνω από το 70% του γυναικείου πληθυσμού (ιδιαίτερα το καλοκαίρι) είναι η εμφάνιση ενοχλητικών φλεβιδίων στην επιφάνεια των ποδιών σε διάφορα σχήματα και χρώματα, συνήθως μετά την πρώτη εγκυμοσύνη. Διάφορες θαυματουργές θεραπείες με σπρέι, βότανα του Αμαζονίου κτλ έχουν κατά καιρούς προταθεί ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ προκαλώντας σύγχυση σχετικά με την σοβαρότητα, την αιτιολογία και τις θεραπευτικές δυνατότητες του προβλήματος.

Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους.

Οι ευρυαγγείες δεν είναι απειλητικές για την υγεία. Αποτελούν καθαρά αισθητικό πρόβλημα. Υπάρχουν βέβαια κάποια σπάνια σύνδρομα που εμπεριέχουν και ευρυαγγείες (πχ. το σύνδρομο CREST,η Σκληροδερμία, νοσος Cushing). Γι’ αυτό μια επίσκεψη σε έναν αγγειολόγο-αγγειοχειρουργό μπορεί να διαλευκάνει μια για πάντα το ζήτημα. Αποτελούν διευρύνσεις των τελικών επιφανειακών μικροσκοπικών φλεβικών κλάδων που ανάλογα με την απόσταση από το δέρμα μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα (κόκκινο οι πιο επιφανειακές πιο μπλε οι βαθύτερες).

Γιατί δημιουργούνται;

Σε σπάνιες περιπτώσεις είναι συγγενείς, δηλαδή εμφανίζονται με τη γέννηση (π.χ. σύνδρομο Klipper-Trenaunay, Weber, Port-Wine stains).

Συνήθως όμως είναι επίκτητες με συνηθέστερα αίτια την φλεβική υπέρταση (όταν υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια ή κιρσοί) , την ηλικία (συνήθης έναρξη μεταξύ 18-30), το φύλο (οι γυναίκες πάσχουν 4 φορές πιο συχνά), την εγκυμοσύνη (λόγω των ορμονών που εξασθενούν το τοίχωμα των αγγείων), την έκθεση στον ήλιο, τον τρόπο ζωής (πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική θέση) τη χρήση κρεμών που εμπεριέχουν κορτιζόνη. Φυσικά συνήθως υπάρχει μια γενετική προδιάθεση (μητέρα, πατέρας ή γιαγιά με το ίδιο πρόβλημα).

Τί μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε;

Αποφυγή ορθοστασίας. Αν η δουλειά μας είναι δουλειά γραφείου, οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης (κλάση Ι) το χειμώνα είναι μια καλή λύση, ένω το καλοκαίρι, σίγουρα θα βοηθήσουν η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, η άφθονη λήψη νερού και η χρήση αντηλιακών κρεμών με μεγάλο δείκτη προστασίας. Η καθημερινή άσκηση με τη μορφή αερόβιας εκγύμνασης βοηθά καθώς ενεργοποιεί την μυική αντλία και αποσυμφορίζει το επιφανειακό φλεβικό δίκτυο.

Η ιατρική συμβουλή όταν υπάρχει το πρόβλημα είναι απαραίτητη καθώς θα αποκλείσει κάποια υποκείμενη παθολογία, κυρίως την συνύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας, η οποία όταν εντοπιστεί πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν την εφαρμογή θεραπείας.

Οι μέθοδοι θεραπείας των ευρυαγγειών είναι πολλές. Στη φαρέτρα του ιατρού υπάρχει το Laser (Nd-Yag), η σκληροθεραπεία και μικροσκληροθεραπεία, οι ραδιοσυχνότητες (μηχάνημα RF) και η θερμοπηξία. Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο, διαρκεί 15-20 λεπτά και σε κάθε περίπτωση στοχεύει στην ίνωση του φλεβιδίου με διοχέτευση στοχευμένης ενέργειας ή σκληρυντικής ουσίας. Φυσικά δεν είναι αιτιολογική, δηλαδή δεν θεραπεύουμε την πηγή του προβλήματος και η αισθητική βελτίωση δεν μπορεί να ξεπεράσει το 80%. Συνήθως ολοκληρώνεται μετά από 2-3 συνεδρίες που ενδεικτικά δεν κοστίζουν πάνω από 100€.

Συμπερασματικά, οι «σπασμένες φλέβες» είναι συνηθισμένο αισθητικό πρόβλημα ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η συμβουλή του ειδικού είναι σημαντική στον αποκλεισμό κάποιας παθολογίας, καθώς και στον καθορισμό της θεραπείας. Μαγικές λύσεις με τη μορφή χαπιών ή κρεμών, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακαλυφθεί και καλό είναι να αποφεύγονται.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον αγγειοχειρουργό κο Τζορμπατζόγλου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκευθείτε την ιστοσελίδα www.aggeia.eu»

Συντάκτης: Ιωάννης Τζορμπατζόγλου, Αγγειοχειρουργός

Influence:

Ο Δρ. Ιωάννης Τζορμπατζόγλου αποφοίτησε από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2000…