Εύκολο μενού για τις γιορτές

Συντάκτης: Νίκος Ζυμβραγός

Καθώς θα περάσουμε τις φετινές γιορτές στο σπίτι μας, αξίζει να φτιάξουμε ένα μενού που θα μας μείνει αξέχαστο! (Τα υλικά είναι για μερίδες των 4 ατόμων)

Σαλάτα  Ρόκα με λαχανικά, κρουτόν και τόνο

  • αλάτι-πιπέρι
  • 150-200 γρ. ρόκα
  • 3 καρότα καθαρισμένα (στον τρίφτη )
  • 3-4 φέτες ψωμί του τοστ κομμένα σε κυβάκια
  • 10-12 ντοματίνια κομμένα στην μέση
  • 2 κολοκύθια (κομμένα με τον καθαριστή λαχανικών)
  • 280γρ.- 360 γρ. τόνος σε ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 2 λάιμ
  • χυμό από 2 λάιμ
  • λίγο θυμάρι ή δενδρολίβανο φρέσκο

Εκτέλεση:

Για τα κρουτόν, ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με πολύ λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ψωμί, το θυμάρι και λίγο αλάτι. Όταν πάρουν χρώμα, καθώς θα έχουν σοταριστεί, τα αφαιρούμε από το τηγάνι. Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το περιττό λάδι και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ προσθέτουμε την ρόκα, τα καρότα, τα ντοματίνια, τα κολοκυθάκια, τα κρουτόν, το ξύσμα και τον χυμό από τα λάιμ. Στραγγίζουμε τον τόνο και τα αναμειγνύουμε όλα μαζί, καθώς προσθέτουμε λαδολέμονο ή λαδί με μπαλσάμικο. Ανακατεύουμε καλά και μπορούμε να σερβίρουμε.

Κυρίως

Μοσχαράκι κοκκινιστό στην γάστρα με μελιτζάνα

  • 1 κιλό μοσχαράκι (σπάλα ή ελιά κομμένο από τον χασάπη μας)
  • 400ml. σάλτσα ντομάτας
  • 5 καρότα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1/2 πράσο κομμένο ακαθόριστα
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 3 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
  • αλάτι- πιπέρι
  • 5 φύλλα δάφνη
  • 3-4 ξυλάκια κανέλα

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε εύκολα γευστικό και μαλακό μοσχαράκι, θα χρειαστούμε μια γάστρα για φούρνο. Σημαντικό: δεν προθερμαίνουμε τον φούρνο γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η γάστρα. Προσθέτουμε στην γάστρα όλα τα υλικά μας με 2 ποτήρια νερό και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε την γάστρα στο φούρνο σκεπασμένη στους 175-185 βαθμούς για 3ώρες περίπου. Το ελέγχουμε τακτικά για νεράκι, προσθέτουμε όποτε χρειάζεται. Μετά από τις 3 ώρες, το δοκιμάζουμε. Αν δούμε ότι έχει μελώσει και έχει μαλακώσει, το κρέας είναι έτοιμο. Πρέπει να το αφήσουμε περίπου ένα τέταρτο εκτός φούρνου για να κρυώσει και μετά μπορούμε να σερβίρουμε.  Με το μοσχαράκι ταιριάζει κάποιο κόκκινο γλυκό κρασί.

Γλυκό

Εύκολη και γρήγορη πανακότα

  • 250 ml γάλα 
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 5-7 φύλα ζελατίνης (θα βρείτε στα σουπερμάρκετ)
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 25 ml λικέρ της επιλογής μας
  • σιρόπι (κατά προτίμηση φρούτου ή καραμέλας)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε τις ζελατίνες να μαλακώσουν. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει μια βράση. Το αφαιρούμε από την φωτιά. Στραγγίζουμε την ζελατίνη και μαζί με το λικέρ τα προσθέτομε στο ζεστό μίγμα.  Ανακατεύουμε καλά και προσεχτικά μην σβολιάσει. Τέλος, γεμίζουμε μπολάκια ή κάποια κολωνάτα ποτήρια. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει το μίγμα μας. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε το σιρόπι και απολαμβάνουμε.

Καλή απόλαυση…

Συντάκτης: Νίκος Ζυμβραγός,

Influence:

Η μαγειρική για μένα είναι πάθος, έρωτας, ζωή… αδρεναλίνη, γεύσεις και αρώματα. Με την μαγειρική γεμίζω με αναμνήσεις και συναισθήματα…