Θέλετε κουλουράκια που να μοιάζουν με της μαμάς σας; Με απλά υλικά που θα βρείτε σε κάθε σουπερμάρκετ μπορείτε να …
Εύκολη συνταγή για κουλουράκια
Αν θέλετε κάτι σπιτικό για να συνοδεύσετε τον καφέ ή το τσάι σας, σας προτείνουμε μία εύκολη συνταγή για λαχταριστά κουλουράκια.
Υλικά
- 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 συσκευασία (250γρ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/3 φλιτζανιού γάλα
- 1 αβγό
- 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
Παρασκευή
- Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι.
- Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το μισό φλιτζάνι ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα. Βάζουμε το αβγό και χτυπάμε. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
- Με μία σπάτουλα μαζεύουμε το μείγμα από τα τοιχώματα. Βάζουμε στο μίξερ τον γάντζο ζύμης. Σε μέτρια ταχύτητα προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα γυάλινο μπολ που σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Στρώνουμε αντικολλητική λαδόκολλα σε δύο ταψιά ή λαμαρίνες.
- Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ.
- Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια όπου θα πλάσουμε τη ζύμη. Την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών. Με καλούπια διαστάσεων περίπου 5Χ3 εκατοστά κόβουμε τη ζύμη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μέγεθος καλουπιών θέλουμε, προσαρμόζοντας αναλόγως τον χρόνο ψησίματος.
- Πλάθουμε ξανά τη ζύμη που περισσεύει και φτιάχνουμε κουλουράκια μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βουτάμε την πάνω πλευρά τους στη ζάχαρη και τα τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας 1-2 εκατοστά περιθώριο μεταξύ τους.
- Ψήνουμε τα κουλουράκια στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.