Ευγνωμοσύνη: Πώς θα γίνει κομμάτι της ζωής σας;

Συντάκτης: Flowmagazine

Η ευγνωμοσύνη ενισχύει το αίσθημα αισιοδοξίας και ελπίδας, ενώ ακόμη βελτιώνει τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Ακολουθούν 7 πρακτικές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε την ευγνωμοσύνη στη ζωή σας.

Δημιουργήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Όπως τα ημερολόγια που είχαμε ως παιδιά και καταγράφαμε τις σκέψεις μας, έτσι και το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορεί να αποτελέσει το προσωπικό σας καταφύγιο για όσα καλά σας συμβαίνουν και για τα οποία είστε ευγνώμονες σε καθημερινή βάση. Μπορείτε να ξεκινήσετε καταγράφοντας έως και πέντε πράγματα κάθε μέρα. Είναι προτιμότερο να το κάνετε, πριν τον ύπνο -για να αυξήσετε την ικανοποίησή σας και να κοιμηθείτε καλύτερα- ή πριν φύγετε για τη δουλειά σας το πρωί -για να ξεκινήσετε γεμάτοι και αισιόδοξοι τη μέρα σας.

Μοιραστείτε την ευγνωμοσύνη σας

Όταν μοιράζεστε την ευγνωμοσύνη με άλλους ανθρώπους, αυτόματα αυξάνετε και τα πιθανά οφέλη της. Τολμήστε να γράψετε ένα γράμμα ή ένα μήνυμα ή απλώς να πείτε σε έναν άνθρωπο πόσο τον εκτιμάτε ή πόσο σας έχει βοηθήσει. Όπως υποστηρίζουν και τα ευρήματα μιας παλαιότερης έρευνας, με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα νιώσετε πιο ευτυχισμένοι, αλλά θα μεταδώσετε με έναν μαγικό τρόπο τα θετικά συναισθήματά σας και στους άλλους.

Εκφράστε την δυνατά

Μιλήστε δυνατά, φωνάξτε αν θέλετε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σας. Είναι θετικό να ακούτε τον εαυτό σας να λέει πόσο ευγνώμων είναι. Θα το κατανοήσει καλύτερα, ενδυναμώνοντας τη θετική σκέψη του μυαλού και την ικανοποίηση.

Επαναδιατυπώστε τις αρνητικές σκέψεις

Μπορεί συχνά ή και καθημερινά να παραπονιέστε για όσα αρνητικά σας συμβαίνουν ή για τα πράγματα που σας ενοχλούν. Δεν χρειάζεται να απορρίπτετε και αυτή την πλευρά σας. Ωστόσο, μπορείτε να δοκιμάσετε να αναδιαμορφώσετε τη σκέψη σας γύρω από αυτά τα γεγονότα, προσεγγίζοντας το καθένα από μια διαφορετική οπτική. Στο τέλος μιας πιεστικής μέρας, θα μπορούσατε να καθίσετε για λίγο σιωπηλοί και να επαναφέρετε στο νου σας τα πράγματα για τα οποία παραπονεθήκατε.

Αφιερώστε χρόνο σε φωτογραφίες, δώρα και αγαπημένα αντικείμενα

Πολλές φορές, το μυαλό μας χρειάζεται μια οπτική υπενθύμιση για να νιώσει την ευγνωμοσύνη καταστάσεων που έχει βιώσει και ανθρώπων που έχει γνωρίσει. Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να ανατρέξετε σε φωτογραφίες είτε είναι εκτυπωμένες είτε βρίσκονται στο αρχείο σας ή ακόμα και μέσα από τα social media. Με αυτό τον τρόπο, θα υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι έχετε ζήσει πολύ όμορφες στιγμές και θα πολλαπλασιάσετε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης.

Αν δεν επιθυμείτε να ανατρέξετε σε φωτογραφίες, μπορείτε να δείτε ξανά παλιά δώρα ή αντικείμενα που σας έχουν χαρίσει αγαπημένα πρόσωπα. Αυτά μπορεί να βρίσκονται στο δωμάτιό σας, στο ψυγείο ή στην ντουλάπα σας και άνετα μπορούν να αποτελέσουν την καθημερινή άσκηση ευγνωμοσύνης σας.

Εκτιμήστε τα μικρά πράγματα

Ευγνωμοσύνη νιώθουμε όλοι για την υγεία, τους φίλους, τους αγαπημένους μας ανθρώπους και τη δουλειά μας. Τα αισθήματα ευγνωμοσύνης όμως, φωλιάζουν και σε μικρότερα καθημερινά πράγματα όπως σε μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο, ένα ηλιοβασίλεμα, μια βόλτα με τον σκύλο σας, στον ήχο της βροχής και στην εικόνα του κύματος που σκάει στην ακτή. Μην τις παραβλέπετε.

Προσφέρετε στους άλλους

Το να προσφέρουμε στους άλλους ανθρώπους ή να κάνουμε εθελοντισμό, βοηθώντας ευπαθείς ομάδες, ζώα και ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, συμβάλλει στο να εκτιμήσουμε περισσότερο τα πράγματα που έχουμε στη ζωή μας. Κάντε μια δωρεά, βοηθήστε ή περάστε λίγο χρόνο με έναν ηλικιωμένο, μοιράστε λίγο φαγητό σε άστεγους, φροντίστε τα ζωάκια σε ένα καταφύγιο. Αυτές οι απλές κινήσεις ενισχύουν τον σκοπό του ανθρώπου στη ζωή και φυσικά γεμίζουν την καθημερινότητα με ελπίδα και ικανοποίηση.

ΠΗΓΗ

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…