Σε κλίμακα από 1 έως 10 πόσο ετοιμόλογοι θα λέγατε ότι είστε; Δυσκολεύεστε να απαντήσετε; Είδατε, ακόμα κι αυτή είναι …
Ετοιμολογία ίσον ελευθερία
Έβαλα στο Google τη λέξη ετοιμολογία και δεν μου έβγαλε τίποτα! Μου απαντάει «Μήπως εννοείτε ετυμολογία;» Το ξαναβάζω, ξανά τίποτα. Ακόμα και το Google δεν είναι ετοιμόλογο απέναντι στη λέξη ετοιμολογία!!! Απίστευτο;
Κι όμως η ετοιμολογία είναι υπαρκτή έννοια, είτε την αναγνωρίζει το Google, είτε όχι. Στα αγγλικά είναι το αντίστοιχο responding. Να απαντάς δηλαδή γρήγορα και εύστοχα, όπου χρειάζεται.
Ενδεικτικά περιπτώσεις που απαιτούν να είσαι ετοιμόλογος:
- Όταν σου κάνουν αρνητική κριτική
- Όταν σε καλούν κάπου που δεν θες να πας
- Όταν σε φλερτάρουν ενοχλητικά
- Όταν σου κάνουν αδιάκριτες ερωτήσεις
- Σε αγοραπωλησία
- Γενικότερα σε διαπραγματεύσεις
- Όταν σου παίρνουν συνέντευξη
- Όταν θες να γνωρίσεις κάποιον που σου αρέσει
- Όταν σου κάνουν επίθεση και πρέπει να αμυνθείς
- Όταν παραβιάζουν δικαιώματά σου
Σε άπειρες περιπτώσεις της καθημερινότητας απαιτείται να είμαστε ετοιμόλογοι, για να είμαστε αποτελεσματικοί και να μην μας αιφνιδιάζουν. Η ετοιμολογία είναι μια πτυχή της διεκδικητικότητας και είναι μια πολύτιμη ικανότητα που μας βοηθάει να προασπίζουμε τα δικαιώματά μας και να εκφράζουμε τα θέλω μας. Ταυτόχρονα είναι και μια επιμέρους ικανότητα επικοινωνίας. Στην ουσία είναι μια επικοινωνιακή πράξη.
Η ετοιμολογία καλλιεργείται μόνο στην πράξη.
Κι εδώ ερχόμαστε στην ουσία του πράγματος. Η ετοιμολογία καλλιεργείται μόνο στην πράξη. Απαντώντας θα μάθεις να απαντάς όλο και καλύτερα, όλο και ταχύτερα.
Αν αντιθέτως μένεις σιωπηλός, τι να βελτιώσεις; Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να φορτώσεις τον εαυτό σου με συναισθήματα ενοχής ή ντροπής, ακριβώς επειδή δεν απάντησες. Και φυσικά θυμού, γιατί καταλήγεις να καταπιέζεις τον εαυτό σου. Αν για παράδειγμα σου ζητάει χάρη ένας φίλος κι εσύ θέλεις να αρνηθείς, αλλά τελικά δέχεσαι γιατί φοβάσαι να του πεις όχι, πώς θα νιώθεις μετά; Λογικά καταπίεση και θυμό. Να μια ωραία περίπτωση να καλλιεργήσεις ετοιμολογία.
Εμπόδια στην ετοιμολογία
Το πρακτικό κομμάτι της καλλιέργειας ετοιμολογίας δεν είναι πραγματικά δύσκολο. Είναι ιδιαίτερα απλό στην πράξη θα έλεγα και εύκολο να το διδάξω σε κάποιον. Αυτό που προκαλεί δυσκολία όμως, είναι το ψυχολογικό του κομμάτι. Πολλές φορές μας έρχεται στο μυαλό η κατάλληλη απάντηση, αλλά δεν την ξεστομίζουμε από φόβο. Φόβο μην πληγώσουμε τον άλλο. Φόβο «τι θα πει ο άλλος». Φόβο μην δυσαρεστηθεί, μην θυμώσει, μην… Συπληρώστε εσείς το ρήμα…
Το θέμα είναι ότι ο φόβος μας για ένα φανταστικό σενάριο του πως θα νιώσει ή θα αντιδράσει ο άλλος (που ούτως ή άλλως δεν γνωρίζουμε και δεν ελέγχουμε), μας οδηγεί σε ένα βέβαιο αποτέλεσμα του να απογοητεύουμε και να προδίδουμε τον εαυτό μας. Κάθε φορά που νιώθουμε να παραβιάζονται δικαιώματά μας και δεν μιλάμε, πώς μπορεί να αισθανόμαστε μετά αν όχι προδοσία;
Τα εμπόδιά μας στο να εξασκήσουμε την ετοιμολογία είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις που κουβαλάμε στο μυαλό μας, που μας εμποδίζουν τελικά να εκφραζόμαστε. Αν αποφασίσουμε να τις πετάξουμε μια για πάντα θα οδηγηθούμε σε μια απίστευτη ελευθερία. Το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση είναι από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Όσο φυσικά δεν παραβιάζεις δικαιώματα του άλλου με το να γίνεσαι αγενής ή επιθετικός, το να μάθεις να απαντάς γρήγορα αλλά με ευγένεια, είναι μια ικανότητα που θα σε οδηγήσει στην ελευθερία.
Ελευθερία από την καταπίεση, από τα αγενή σχόλια των άλλων που «καταπίνουμε αμάσητα». Ελευθερία από τις αδιάκριτες ερωτήσεις των άλλων που θα έπρεπε να αφήνουμε αναπάντητες, αντί να τις αφήνουμε να μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Ελευθερία να εκφράζουμε ότι μας αρέσει κάποιος, ακόμα κι αν ρισκάρουμε να «φάμε χυλόπιτα».
Ελευθερία να είμαστε ο εαυτός μας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα αρέσουμε σε κάποιους. Όπως λέει και το τραγούδι «Σ’ όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε». Αν παλεύουμε να αρέσουμε σε όλους, όχι μόνο θα αποτύχουμε παταγωδώς, αλλά θα καταφέρουμε στο τέλος να μην αρέσουμε ούτε στον εαυτό μας. Ευτυχώς η ετοιμολογία δεν θα το αφήσει αυτό ποτέ να συμβεί!!!