Η διαταραχή των τυχερών παιχνιδιών είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που μπορεί να πάρει τον έλεγχο της ζωής κάποιου ανθρώπου. …
Εθισμός: 7 τεχνικές απεξάρτησης που εφαρμόζουν οι ειδικοί
Μπορεί το κάπνισμα να αποτελεί μία βλαβερή, εθιστική συνήθεια, όμως δεν είναι η μοναδική πηγή εθισμού. Εθισμένος είναι κάποιος που δυσκολεύεται να απεξαρτηθεί από την επαναλαμβανόμενη χρήση μίας ουσίας, ή την υλοποίηση μίας συμπεριφοράς. Η εξάρτηση πολύ συχνά δεν βλάπτει μόνο τον άμεσα εμπλεκόμενο, αλλά τους φίλους και την οικογένειά του, τους γύρω του.
Συμφωνα με το βιβλίο “Ξεπερνώντας τον εθισμό- Η πορεία προς την απεξάρτηση” των Ιατρικών Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Harvard, ένας καλός θεραπευτής μπορεί να είναι μέγας σύμμαχος στην πορεία της απομάκρυνσης από βλαβερές σκέψεις, πράξεις και συνήθειες που σχετίζονται με τον εθισμό.
Εφόσον καθίσταται σαφές πως πρωτίστως υφίστανται τα θεμέλια της σχέσης εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή, στον οδηγό αυτό προτείνονται ορισμένες τεχνικές που μπορούν να οδηγήσουν στην απεξάρτηση, οι οποίες εφαρμόζονται συνήθως από τους ειδικούς:
- Θεραπεία Ενίσχυσης Κινήτρου: Ο ρόλος του θεραπευτή στο σημείο αυτό, είναι κυρίως διαμεσολαβητικός. Το εξαρτημένο άτομο συγκροτεί τη δική του ατζέντα προόδου και μέσω της ενθάρρυνσης και των ερωτήσεων του γιατρού κατανοεί γιατί επιθυμεί να αλλάξει, αποκτά κίνητρο και οργανώνει την βήμα-βήμα απεξάρτησή του. Αυτή την προσέγγιση επικροτούν μελέτες, όπως είναι το σχέδιο MATCH για τον αλκοολισμό.
- Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ): Η ΓΣΘ στοχεύει στην μεταβολή του τρόπου σκέψης του εθισμένου προσώπου, μέσω της δημιουργίας τεχνικών αποφυγής των πειρασμών αλλά και μεθόδων πρόληψης. Η ΓΣΘ επαναπροσδιορίζει τις ιδιες τις σκέψεις του ατόμου για το αντικείμενο του εθισμού του. Η διαφορά της με την γνωσιακή θεραπεία συνειδητοποίησης, εγκειται στο ότι η δεύτερη στοχεύει στη μεταβολή της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου σε σχέση με αυτό στο οποίο έχει εξαρτηθεί.
- Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία: Αναπτύχθηκε για να θεραπεύσει περιπτώσεις διαχασμένης προσωπικότητας μέσω της διαχείρισης του άγχους και της συναισθηματικής έντασης. Ο πελάτης οδηγείται στην καταστολή συμπεριφορών που οδηγούν στη δημιουργία δυσάρεστων συνθηκών κάνοντας υπομονή, αποδεχόμενος τις δύσκολες καταστάσεις. Τελικά οι αρνητικές συμπεριφορές αλλάζουν και ο εθισμός υποκύπτει.
- Ψυχοδυναμική Θεραπεία: Ο ψυχολόγος Φρόυντ αναφέρθηκε στις παρελθοντικές πράξεις που πρέπει να αναζητήσουμε, ώστε να εντοπίσουμε τις βασικές αιτίες διαφόρων προβλημάτων και να βρούμε τις αντίστοιχες λύσεις. Σύμφωνα με την ψυχοδυναμική θεραπεία- της οποίας η λογική είναι παρόμοια- το υποσυνείδητο είναι που επηρεάζει τον τρόπο της συμπεριφοράς των ανθρώπων. Επομένως, με μια αναδρομή στα παιδικά χρόνια, μπορούν να βρεθούν στοιχεία για τις συμπεριφορές που εφαρμόζει το άτομο ως ενήλικας (και αυτές του εθισμού.)
- Εξατομικευμένο πρόγραμμα: Η μέθοδος αυτή, στηρίζεται στην πειθώ του ατόμου για την μείωση ή καταστολή της εξάρτησης. Οι βασικές αρχές που τηρεί ο γιατρός κατά την εφαρμογή της, είναι οι εξής:
-Να διαχειρίζεται το άτομο τα συναισθήματά του κατά την αποχή από την εθιστική ουσία ή συμπεριφορά.
-Με μικρούς στόχους που επιτυγχάνονται βήμα-βήμα, να σημειώνεται πρόοδος.
-Να μην σταματά το άτομο την προσπάθειά του μέσω των τεχνικών διαχείρισης.
- Το μοντέλο μάτριξ (καθοδήγησης): Αποτελεί συνήθη μορφή ψυχοθεραπείας, με τον ειδικό σε ρόλο καθοδηγητικό. Περιλαμβάνει συχνούς ελέγχους, ενημέρωση για τις συνέπειες και συζήτηση με την κάθε οικογένεια περί εθισμού.
- Έλεγχος Διαχείρισης της Επιθυμίας: Πρόκειται για μία τεχνική θετικής ενίσχυσης, η οποία χρησιμοποιεί την ανταμοιβή ως τρόπο επιβράβευσης. Για να είναι αποτελεσματική, συνδυάζεται συχνά με άλλες τεχνικές.
Από τη στιγμή που υπάρχει το υπόβαθρο της καλής επικοινωνίας ειδικού- ασθενή, ξεκινά η περίοδος της αλλαγής, όπως περιγράφεται στο εγχειρίδιο. Η πορεία προς τη βελτίωση λοιπόν απαιτεί σχέσεις εμπιστοσύνης αλλά και αποφασιστικότητα.