“Εθισμένοι” στο διαδίκτυο οι Έλληνες
Άλλη μία δυστυχής πρωτιά των Ελλήνων σε διεθνή κατάταξη, αυτήν τη φορά σε σχέση με τη συμπεριφορά μας στο διαδίκτυο. Η έρευνα έγινε στις ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία, όσον αφορά την υπερβολική χρήση του διαδικτύου και η Ελλάδα συγκέντρωσε το 31%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι μόλις 5%.
Αν και ήμαστε από τους τελευταίους που το εντάξαμε στη ζωή μας, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχουμε βρει ακόμα τη φόρμουλα να το αξιοποιούμε αποκλειστικά προς όφελός μας. Ήδη στη Δύση συζητείται το φαινόμενο του εθισμού και τρόποι αντιμετώπισής του, κυρίως δε τρόποι προφύλαξης των νέων από αυτόν. Τα στοιχεία του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Insafe δείχνουν ότι στην χώρα μας υπάρχει και αυξημένη «ανώριμη» συμπεριφορά στο διαδίκτυο.
Ένα άλλο πρόβλημα, σχετικό με τη χρήση του διαδικτύου, είναι ο εκφοβισμός, ο οποίος αναδεικνύεται σε ποσοστό 19%, καθώς και η παραβίαση της ιδιωτικότητας, με ποσοστό 16%. Στο θέμα του εκφοβισμού είμαστε πολύ κοντά στον μέσο όρο (ο οποίος είναι 21%), ενώ στην ιδιωτικότητα είναι 12%. Η Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, για το πρώτο τετράμηνο του 2015, δήλωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί 180 αναφορές για υπερβολική χρήση, σχεδόν 100 αναφορές για θέματα ιδιωτικότητας και 65 αναφορές για εκφοβισμό.
Τέλος, ένα φαινόμενο που παίρνει σταδιακά μεγάλες διαστάσεις είναι η σεξουαλικότητα και οι online σχέσεις, καθώς το ποσοστό τους αυξήθηκε από 7% σε 9% μέσα σε ένα χρόνο. Ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι στο 10%. Οι αναφορές για αυτό το θέμα προέρχονται κατά 75% από γυναίκες και 25% από άνδρες, με το 14% του συνόλου να είναι ανήλικοι. Τα υπόλοιπα φαινόμενα κατατάσσονται αρκετά χαμηλότερα: 4% επιβλαβές περιεχόμενο (7% μέσος όρος), σπίλωση διαδικτυακής φήμης 3% (μέσος όρος 5%), διαδικτυακό έγκλημα 4% (μέσος όρος 3%), σεξουαλική παρενόχληση μέσω μηνυμάτων 2% (έναντι 4%) και ρατσιστικά σχόλια 2% (έναντι 1% στην Ευρώπη).