Έθιμα Χριστουγέννων ανά τον κόσμο

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Κάθε λαός έχει τις δικές του ιδιαίτερες παραδόσεις που συνδέονται με την αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα, πολύ διαφορετικά από τα δικά μας, χριστουγεννιάτικα έθιμα!

Ο ερχομός του Δεκέμβρη σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα και την αντίστροφη μέτρηση για την πιο ευχάριστη γιορτή του χρόνου, που δεν είναι άλλη από τα Χριστούγεννα! Παιδιά και ενήλικες μπαίνουν στο κλίμα των ημερών και ανυπομονούν να στολίσουν το δέντρο και να φάνε μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Τι έθιμα υπάρχουν σε άλλα μέρη του κόσμου όμως;

  1. Πτήσεις μαγισσών – Νορβηγία

Σύμφωνα με την νορβηγική παράδοση, η παραμονή των Χριστουγέννων αποτελεί την μέρα που οι μάγισσες τριγυρνούν στον ουρανό για να κάνουν αταξίες. Εφόσον οι μάγισσες έχουν για μεταφορικό τους μέσο τις σκούπες, οι οικογένειες στη Νορβηγία κρύβουν τα σκουπόξυλα έτσι ώστε να μην μπορέσουν να τα βρουν οι μάγισσες!

  1. Γιορτινή σάουνα – Φινλανδία

Η σάουνα αποτελεί ξεχωριστό δωμάτιο σε πολλά φινλανδικά σπίτια. Τα Χριστούγεννα, αυτό το δωμάτιο γίνεται ιερός χώρος. Πιο συγκεκριμένα, την παραμονή των Χριστουγέννων συνηθίζεται οι οικογένειες να κάνουν μία μακρά “συνεδρία” σάουνας. Μετά τη σάουνα, οι Φινλανδοί πηγαίνουν στις βραδινές εορτές, ενώ λέγεται πώς τα πνεύματα των προγόνων τους παίρνουν τη θέση των ζωντανών στο καυτό νερό.

  1. Χριστουγεννιάτικο marketing – Ιαπωνία

Παρότι τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονται στην Ιαπωνία, η αμερικανική αλυσίδα γρήγορου φαγητού KFC είναι ο λόγος πίσω από μία ιδιαίτερη μορφή εορτασμού τους. Το μακρινό 1974, τα KFC αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν μία εορταστική χριστουγεννιάτικη καμπάνια στην Ιαπωνία με το σύνθημα “Kurisumasu ni wa kentakkii!” (Κεντάκι για τα Χριστούγεννα!), η οποία έχει καταφέρει να κάνει τους Ιάπωνες να επισκέπτονται τα KFC την παραμονή των Χριστουγέννων για ένα εορταστικό γεύμα.

  1. Ομαδική πατινάδα – Βενεζουέλα

Το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων, οι κάτοικοι την πρωτεύουσας της Βενεζουέλας συγκεντρώνονται φορώντας τα πατίνια τους και ξεκινούν να ρολάρουν στους δρόμους κατευθυνόμενοι προς την εκκλησία. Η παράδοση είναι τόσο καλά εδραιωμένη που πολλοί από τους δρόμους της πόλης είναι κλειστοί από τις 8 το πρωί, έτσι ώστε η ομάδα πατινάζ να φτάσει στην εκκλησία με ασφάλεια. Μάλιστα, τα παιδιά κοιμούνται με το ένα κορδόνι από από τα πατίνια τους δεμένο γύρω από το δάχτυλο του ποδιού τους, ενώ το άλλο πατίνι κρέμεται από το παράθυρο για να τα ξυπνήσουν οι φίλοι τους τραβώντας το κορδόνι.

  1. Η μέρα των μικρών κεριών – Κολομβία

Η ημέρα των μικρών κεριών (Día de las Velitas) σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου στην Κολομβία. Προς τιμήν της Παναγίας και της Άμωμης Σύλληψης, οι Κολομβιανοί τοποθετούν κεριά και χάρτινα φανάρια στα παράθυρα, τα μπαλκόνια και τις αυλές τους. Η παράδοση των κεριών έχει εδραιωθεί σε σημείο που πόλεις σε όλη τη χώρα φωτίζονται με αυτόν τον περίτεχνο τρόπο. Μερικές από τις καλύτερες διακοσμήσεις βρίσκονται στην πόλη Quimbaya, όπου οι γειτονιές ανταγωνίζονται για να δουν ποιος μπορεί να δημιουργήσει την πιο εντυπωσιακή διάταξη!

  1. Φεστιβάλ φαναριών – Φιλιππίνες

Το (Γιγαντιαίο) Φεστιβάλ Φαναριών (Ligligan Parul Sampernandu) πραγματοποιείται το Σάββατο πριν την παραμονή των Χριστουγέννων στην πόλη San Fernando – την «Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» των Φιλιππίνων. Ο θεσμός προσελκύει χιλιάδες θεατές όχι μόνο από τη χώρα, αλλά και από όλο τον κόσμο. Έντεκα χωριά συμμετέχουν στο φεστιβάλ και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, καθώς όλοι προσπαθούν να φτιάξουν το πιο περίτεχνο φανάρι. Αρχικά, τα φανάρια ήταν απλές δημιουργίες με περίπου μισό μέτρο διάμετρο, κατασκευασμένα από ιαπωνικό χαρτί origami και φωτισμένα με κερί.Πλέον τα φανάρια κατασκευάζονται από διάφορα υλικά και έχουν φτάσει σε μέγεθος περίπου έξι μέτρων.

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…