Εθελοντισμός στο CoderDojo

Συντάκτης: Μαρία Πεστεματζόγλου

Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που έχουν προκύψει, ο εθελοντισμός κρατάει γερά. Χάρη στον εθελοντισμό, μπορεί ο καθένας μας να μάθει προγραμματισμό χάρη στο CoderDojo.

Εθελοντισμός και προγραμματισμός

Όταν ανήκουμε σε μια ομάδα και συμμετέχουμε ενεργά σε αυτήν  διατηρούμε το αίσθημα της ευθύνης και μας δίνει αξία αυτό που κάνουμε. Μέσα από τον εθελοντισμό μαθαίνουμε καινούργια πράγματα και αποκτούμε εμπειρίες. Πέρα από τις εμπειρίες που παίρνουμε, συναναστρεφόμαστε με άλλους, κοινωνικοποιούμαστε. Κάποιος θα αναρωτηθεί δεν είναι το ίδιο μέσω του ίντερνετ να επικοινωνούμε; Όχι δεν είναι το ίδιο, αλλιώς είναι όταν βλέπουμε τον άλλο από κοντά. Και βέβαια η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει, ωστόσο μην ξεχνάμε πως ο υπολογιστής μας είναι ένα μηχάνημα, δεν είναι άνθρωπος. Όταν θα έχουμε μια απορία περί κάποιου θέματος δεν θα το καταλάβει να μας δώσει τις απαντήσεις που θέλουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν ερωτήματα γύρω από τον προγραμματισμό, αλλά αν δεν ρωτήσουμε κάποιον που να ξέρει δεν μπορούμε να πάρουμε τις κατάλληλες πληροφορίες. Υπάρχουν πλατφόρμες στο ίντερνετ όπου μέσα από αυτές μπορεί κάποιος να μάθει τον προγραμματισμό, αλλά αυτό δεν αρκεί. 

CoderDojo

Τα μόνα στα οποία μπορούμε να κάνουμε πράξη για ό,τι έχουμε μάθει είναι οι οργανισμοί που δουλεύουν αφιλοκερδώς. Και ο λόγος για το οποίο μιλάμε είναι για το CoderDojo. Το CoderDojo εδρεύει στην Ιρλανδία, όμως υπάρχει και εδώ στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Βοτανικό. Εκεί λοιπόν ενήλικοι έχουν την δυνατότητα να μάθουν τα πάντα γύρω από τον προγραμματισμό, αλλά και ανήλικοι. Όλα τα προληπτικά μέτρα λαμβάνονται για την ασφάλεια όλων. Ο κορωνοϊός δεν σταμάτησε την δραστηριότητα του οργανισμού ακόμη και όταν ήταν η πανδημία, διότι οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονταν μέσω ίντερνετ. Στο καταπληκτικό ταξίδι της μάθησης γύρω από την τεχνολογία όλοι συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, ακόμη και γονείς βρίσκουν χρόνο.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν; 

Το CoderDojo δεν απαιτεί κανείς να ξέρει γνώσεις προγραμματισμού, υπάρχουν κατάλληλοι μέντορες, οι οποίοι με τις οδηγίες τους καθοδηγούν τον αρχάριο. Στο CoderDojo δεν θα βρεις μόνο καλούς μέντορες, αλλά και τους λεγόμενους πρωταθλητές. Αυτοί ξεκινούν ένα Dojo δηλαδή ανοίγουν ένα λογαριασμό, βρίσκουν ένα χώρο για να κάνουν την εκδήλωση και ξεκινούν την εκδήλωση online. Στο χώρο των εκδηλώσεων πραγματοποιούνται τουλάχιστον 200 έργα κώδικα. Το CoderDojo έχει μέχρι σήμερα 12.000 εθελοντές σε 114 χώρες και 58.000 άνθρωποι μαθαίνουν τον κώδικα. Οι νέοι δεν μαθαίνουν μόνο τον κώδικα από το μηδέν αλλά μαθαίνουν και εφαρμογές για τα drones, άρα η ανάλυση εικόνων από τα drone με τόσους εθελοντές, το μάθημα θα φαίνεται παιχνίδι.

Σκοπός του CoderDojo

Χωρίς τους εθελοντές να προσφέρουν τις γνώσεις τους στους μικρούς φίλους δεν θα είχε το CoderDojo τόσο μεγάλη απήχηση. Γιατί οι λέσχες χρειάζονται τους εθελοντές διότι βοηθούν ώστε να οργανωθούν οι εκδηλώσεις. Ο οργανισμός αυτός είχε ως στόχο από την αρχή της δημιουργίας του, την διάδοση των γλωσσών προγραμματισμού και την εξάπλωση της απήχησης του προγραμματισμού. Και το έχει καταφέρει ήδη. Στον Βοτανικό κάθε χρόνο έρχονται πολύ μικρά παιδιά για να μάθουν  τον προγραμματισμό.

Συμπέρασμα

Γιατί να μάθει κανείς προγραμματισμό; Διότι χρειάζεται στις περισσότερες δουλειές, κάποιος μπορεί να το μάθει και να ασχολείται εθελοντικά και όταν ετοιμάσει ένα Portfolio, μπορεί να το δείξει στον εργαζόμενο. Ο εθελοντισμός δίνει μια ηθική ικανοποίηση διότι δεν δίνεις μόνο τις γνώσεις σου, αλλά και παίρνεις χαρά γιατί κάνεις κάτι που ο ίδιος το θέλεις. 

Συντάκτης: Μαρία Πεστεματζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.