Μια εσωτερική ματιά στο Μουσείο της Ακρόπολης

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, πατέρα της Ιατρικής “Ars longa, vita brevis.” Αυτό μεταφράζεται ως η τέχνη μακρά, ο βίος βραχύς. Για το λόγο αυτό η τέχνη είναι η παρακαταθήκη του πολιτισμού. Και αξίζει κανείς να γνωρίζει κάποια πράγματα για την Ακρόπολη και την σημασία της. Κάτι το οποίο καταλάβαμε νωρίς και για το λόγο αυτό συστάθηκε και το αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης.

Το μουσείο οικοδομήθηκε σε ευθεία απόσταση 280 μέτρων από τον Παρθενώνα. Έχει πρωτότυπη αρχιτεκτονική δομή η οποία βασίζεται στο φυσικό φως που διαχέεται από τους διάφανους υαλοπίνακες μεγάλων διαστάσεων, το οποίο δημιουργεί τον κατάλληλο φωτισμό και τις απαραίτητες σκιάσεις στα αγάλματα. Επιπροσθέτως έχει ως στόχο του την εμπειρία των επισκεπτών μίας αρχαιολογικής ανασκαφής. Το μουσείο είναι τριώροφο και ο επισκέπτης βιώνει την εμπειρία από το ισόγειο της ανασκαφής δηλαδή ως τον τελευταίο όροφο ο οποίος εμπεριέχει όλα τα εκθέματα (καθώς και αντίγραφα όσων δεν υπάρχουν) του κτιρίου του Παρθενώνα.

Ανασκαφή Το μουσείο έχει οικοδομηθεί πάνω από μία ανασκαφή η οποία είναι ανοιχτή και προφυλάσσεται από το ίδιο το κτίσμα. Σε αυτή μπορούμε να δούμε μερικά λουτρά, κάποια θεμέλια οίκων και μικρά σημεία άρδευσης και ύδρευσης. Στην ουσία είναι μία όμορφη πλήρης εικόνα ενός συνοικισμού της Αρχαίας Αθήνας, από τον οποίο λαμβάνουμε γνώση για την καθημερινότητα των Αρχαίων.

1ο επίπεδο και ισόγειο εκεί ο επισκέπτης βιώνει μία εφάμιλλη εμπειρία με το να ανέβαινε στην πραγματικότητα το Βράχο καθώς φαίνεται και κατασκευαστικά. Μπορεί να δει διάφορα εκθέματα, όπως ευρήματα και αναθήματα από σπίτια και από ταφές. Επιπλέον εξαιρετικά κεραμικά αγγεία, αναθήματα των διάφορων ιερών που ήταν αφιερωμένα στις θεότητες και αναθηματικούς πίνακες.

2ο επίπεδο που αποτελείται από μία μεγάλη αίθουσα και έχει ως έκθεμα διάφορα αγάλματα. Συγκεκριμένα σε όλη την αίθουσα υπάρχει μία οργάνωση και τα γλυπτά είναι συγκεντρωμένα με γνώμονα την χρονολογία από μυκηναϊκή ως πρώιμη κλασσική εποχή. Τα πιο γνώριμα σε όλους μας λόγο της μεγάλης δημοσιότητας που έχουν λάβει, είναι τα γλυπτά των αετωμάτων του Εκατόμπεδου, τα αρχιτεκτονικά μέλη και οι επιγραφές των Προπυλαίων και οι Καρυάτιδες οι πρωτότυποι κίονες του Ερέχθειου. Πάντως είναι ιδιαίτερα και τα όσα έχουν διασωθεί από τον ναό της Αθηνάς Νίκης.

3ο επίπεδο το οποίο ακολουθεί μία πολύ όμορφη αρχιτεκτονική λογική και βρίσκεται παράλληλα με τον ίδιο τον Παρθενώνα τον οποίο οι επισκέπτες αντικρίζουν από τους υαλοπίνακες που αναφέραμε και παραπάνω. Η αίθουσα αυτή έχει ονομαστεί αίθουσα του Παρθενώνα καθώς διαθέτει τα αρχικά εκθέματα του Ναού (αγάλματα) αλλά και τις επιγραφές του.

Υπάρχει η ζωοφόρος, που παρουσιάζει την πομπή των Παναθηναίων , αλλά και την προσφορά του πέπλου στην Θεά Αθηνά προστάτιδα της Πόλης

Βλέπει κανείς τις μετώπες του ναού, που αναπαριστούν 4 διαφορετικές μυθικές παραστάσεις. Την Αμαζονομαχία, Κενταυρομαχία, Γιγαντομαχία και Τρωικό Πόλεμο.

Και σίγουρα τα εντυπωσιακά αετώματα του ναού, που αναπαριστούν την γέννηση το ανατολικό της Θεάς Αθηνάς από το κεφάλι του Δία ενώπιον των Θεών και το δυτικό την διαμάχη της Θεάς με τον Ποσειδώνα για την πόλη.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες

Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά, τα Σάββατα αλλά και τις Κυριακές.

Στο μουσείο υπάρχει αίθουσα 200 περίπου θέσεων για ομιλίες και οποιαδήποτε εκδήλωση. Επιπλέον βίντεο που μας εισάγουν σε οποιαδήποτε πληροφορία θα μας είναι χρήσιμη για την κατανόηση των εκθεμάτων.

Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ και υπάρχει και μειωμένο εισιτήριο, αλλά και ελεύθερη είσοδος σε συγκεκριμένες μέρες. Με πιο γνωστή την ημερομηνία 18 Μαΐου που είναι η Διεθνής ημέρα Μουσείων.

Ξεναγήσεις υπάρχουν για ομαδικές επισκέψεις 15 έως 50 ατόμων, αλλά και για σχολεία κατόπιν συνεννόησης.

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.