Εδώ και δεκαετίες, οι ψυχολόγοι έχουν ανακαλύψει ένα σταθερό, εκπληκτικό μοτίβο συμπεριφοράς. Οι εξωστρεφείς προσωπικότητες τείνουν να είναι ευτυχέστερες από …
Εσωστρεφείς και εξωστρεφείς άνθρωποι: Πώς εκφράζουν θα συναισθήματά τους;
Ο τρόπος που κάθε άνθρωπος εκφράζει τα συναισθήματά του είναι μοναδικός και διαφορετικός από του καθένα. Αναλόγως, όμως, τον τύπο ανθρώπου που εντασσόμαστε, στους εσωστρεφείς ή στους εξωστρεφείς, έχουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά έκφρασης των συναισθημάτων μας αλλά και αντιμετώπισής τους.
Είναι κάποιοι άνθρωποι που μιλάνε πολύ. Και κάποιοι άλλοι που κρατάνε το στόμα τους κλειστό. Κάποιοι που έχουν πολλή ενέργεια και νεύρο, και κάποιοι που είναι πιο νωχελικοί και ήρεμοι. Όλοι, εξωστρεφείς και εσωστρεφείς, άνθρωποι είναι που έχουν ανάγκες και ανησυχίες. Το θέμα είναι το πώς ο τρόπος έκφρασής τους σχετίζεται με το αν θα καταφέρουν οι άλλοι να ταυτιστούν μαζί τους και, κατ’ επέκταση, να τους δείξουν συμπόνια.
Είναι πιο εύκολο να μάθουμε τι απασχολεί έναν εξωστρεφή. Εκεί που μιλάει πολύ, θα μας πει και για τα δικά του προβλήματα, θα εκφραστεί και θα συζητήσει. Μπορεί να τον δούμε να ερμηνεύει και κάποιον ρόλο στο προσωπικό δράμα του. Βέβαια, δεν πρέπει να μπερδευόμαστε, καθώς εξωστρεφής δεν σημαίνει αυτομάτως και drama queen. Απλά, είναι πιο εύκολο να αποκαλύψει πράγματα που ανήκουν και στην κατηγορία «δράμα», καθώς και άλλα θέματα, στα οποία η αντίδραση του θα είναι απόλυτα ισορροπημένη και μετρημένη.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον εσωστρεφή. Δεν είναι γνωστό σε όλους το πώς πορεύονται οι χαμηλών τόνων άνθρωποι. Ό,τι και αν περνάνε το κρατάνε μέσα τους. Μόνοι τους το διαχειρίζονται, μόνοι τους το αντιμετωπίζουν, μόνοι κλαίνε, μόνοι βρίζουν. Υποθετικά πάντα. Το θέμα είναι πως δεν εκφράζονται όπως οι υπόλοιποι και συχνά, ακόμη και στις παρέες τους, δεν μπορούν εύκολα να συζητήσουν κάτι ιδιαίτερα προσωπικό. Πολλές φορές θεωρούνται παρεξηγημένοι, πράγμα που το αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι. Αλλά η κατάσταση αυτή μένει σταθερή, γιατί δύσκολα αλλάζουν τη φύση τους. Το μόνο στο οποίο θα συμβιβαστεί ένας εσωστρεφής είναι, ανά περιβάλλοντα, να ρυθμίζει την εκφραστικότητα του.
Τι γίνεται όταν οι δύο αυτές κατηγορίες αποφασίζουν να εκφραστούν;
Λοιπόν, η έκφραση του εξωστρεφούς σε μια νέα παρέα θα τραβήξει το ενδιαφέρον όλων. Σε μια παλιά παρέα, το πιθανότερο είναι να τα έχουν ακούσει πολλές φορές αυτά που τους λέει, και άρα, η έκφραση τους να έχει ουδέτερη ή αρνητική υποδοχή.
Όταν, όμως, αποφασίζει να εκφραστεί ο εσωστρεφής, και αυτό λογικά θα γίνει σε μια δοκιμασμένη συντροφιά, τότε η υποδοχή είναι θετικότατη. Αυτό που συμβαίνει είναι κάτι καινούργιο, έως και συγκινητικό, από την άποψη του ότι ένας κλειστός άνθρωπος αποφάσισε να τους κάνει την τιμή να τους αποκαλύψει κάτι από τον κόσμο του.
Στο θέμα που συζητήθηκε εδώ, θεωρήθηκε πως μιλάμε για μια κανονική παρέα, με άτομα άνετα, χωρίς εγωισμό ή κολλήματα. Ακόμη, θεωρήθηκε πως όλα τα μέλη απολαμβάνουν μια φιλία χωρίς μελανά σημεία αμφισβήτησης.
Σε αυτές τις συνθήκες, και από αυτά που παραθέσαμε, βγαίνει το συμπέρασμα πως τα δράματα του εξωστρεφή είναι γνωστά και πιο δύσκολο να λάβουν ενδιαφέρον. Αντίθετα, ο εσωστρεφής είναι πιθανότερο να λάβει προσοχή και συμπόνια, λόγω του πρωτοφανούς της έκφρασής του.