Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Τρόποι να υποστηρίξετε τα παιδιά σας

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Η τηλεκπαίδευση έχει μπει για τα καλά στη ζωή των περισσότερων οικογενειών. Πώς μπορούν, όμως, οι γονείς να βελτιώσουν τη διαδικασία, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική για τα παιδιά τους; Πώς θα τα βοηθήσουν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους, μένοντας συγκεντρωμένα και ασφαλή μπροστά στον υπολογιστή και, ταυτόχρονα, να διατηρήσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία; 

Προσοχή στη θέση του υπολογιστή

Τοποθετήστε τον υπολογιστή έτσι, ώστε, να μην υπάρχει δυνατότητα εμφάνισης ατόμων που περνάνε τυχαία από το χώρο (π.χ. μπροστά από πόρτες, σκάλες, διαδρόμους, καθρέφτες κλπ.), αλλά και να μην εμφανίζονται στοιχεία που φανερώνουν την περιοχή που βρίσκεται το σπίτι (π.χ. να μη φαίνεται ο εξωτερικός χώρος από ένα ανοιχτό παράθυρο). Επίσης,  να φαίνονται, όσο το δυνατόν, λιγότερα στοιχεία από την εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού. Το ιδανικότερο θα ήταν πίσω από το παιδί να φαίνεται ένας ουδέτερος τοίχος. 

Στήριξη στην αρχή

Βοηθήστε το παιδί σας, αν χρειάζεται,  στη σύνδεση και τις αρχικές ρυθμίσεις, αλλά μην παραμένετε δίπλα του, αφού αρχίσει το μάθημα, εκτός και αν είναι απαραίτητο (αν είναι στο νηπιαγωγείο ή στις πρώτες τάξεις του δημοτικού) και, πάντα, μετά από συνεννόηση με τον εκπαιδευτικό. Ενισχύστε την αυτονομία του παιδιού, κατά την παρακολούθηση των μαθημάτων, ώστε να μπορείτε κι εσείς να ακολουθείτε το δικό σας καθημερινό πρόγραμμα.

Διαμόρφωση χώρου

Διαμορφώστε ένα χώρο ασφαλή και κατάλληλο για τα μαθήματα του παιδιού.  Βάλτε πάνω στο γραφείο του παιδιού οτιδήποτε θα του χρειαστεί, για να μη σηκώνεται, διαρκώς, και ψάχνει πράγματα. Η διάρκεια του μαθήματος, στη σύγχρονη εξ αποστάσεως, είναι μικρότερη, γι’ αυτό, κάθε λεπτό, είναι πολύτιμο. Το μολύβι, η γόμα, οι μαρκαδόροι, τα τετράδια, τα βιβλία πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα για τον μαθητή, χωρίς να απομακρυνθεί από τον υπολογιστή. Είναι σημαντικό, επίσης, ο χώρος να είναι καλά φωτισμένος και να βρίσκεται στο οπτικό πεδίο σας, ώστε να είστε, πάντα, κοντά σε περίπτωση που το παιδί σας χρειαστεί.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα αρνητικά και τα θετικά της τηλεκπαίδευσης


Απομάκρυνση των περισπασμών

Ο υπολογιστής θα πρέπει να βρίσκεται σε έναν χώρο που δε θα ακούγονται ήχοι που θα αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού (τηλέφωνο, ανοιχτή τηλεόραση, πολυσύχναστος δρόμος, κλπ.). Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, κλείστε τα τηλέφωνα και πάρτε τα τηλεχειριστήρια ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή και διατηρήστε τα σε μέρος όπου δεν έχουν πρόσβαση. 

Διακριτικότητα

Μην σχολιάζετε με τρίτους πληροφορίες ή γεγονότα που παρατηρήσατε κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Αν κάτι σας προβληματίζει, επικοινωνήστε με τον  εκπαιδευτικό ή τον διευθυντή του σχολείου. Έτσι κι αλλιώς, είναι απαραίτητη η συχνή επικοινωνία  με το σχολείο για συμβουλές και επίλυση αποριών. 

Διατήρηση ρουτίνας

Η συνέπεια και η οριοθέτηση του παιδιού στο καθημερινό πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης είναι απαραίτητη, καθώς και η εδραίωση μιας καθημερινής ρουτίνας (τρώμε πρωινό, κάνουμε την εργασία που μας έστειλε η δασκάλα, ξεκουραζόμαστε λίγο κλπ.). Η τήρηση του καθημερινού σχολικού προγράμματος δεν αποκλείει την επαφή των παιδιών με τη φύση και την καθημερινή σωματική δραστηριότητα (ποδήλατο, περπάτημα, παιχνίδι κλπ.). 

Συχνός έπαινος

Οι μαθητές που δυσκολεύονται με τα ψηφιακά εργαλεία, καλό είναι κάθε φορά που ολοκληρώνουν μια εργασία που τους αναθέτει ο δάσκαλος να τους δείχνετε ότι αναγνωρίζετε τη προσπάθεια τους και ότι είστε περήφανοι για εκείνα. Αποφύγετε εκφράσεις όπως, «Έκανες καλή δουλειά», και δώστε μία λεπτομερή και συγκεκριμένη αναφορά για το τι σας άρεσε από τη δουλειά τους. Δείξτε τους ότι παρατηρήσατε το πόσο σκληρά προσπάθησαν. 

Ενθάρρυνση και Θετική σκέψη

Τα παιδιά παρατηρούν τους γονείς τους και μιμούνται τις αντιδράσεις τους σε κάθε νέα κατάσταση. Αν εσείς γκρινιάζετε, διαρκώς, για τις δυσκολίες στη σύνδεση, για τον υπολογιστή που δεν ανταποκρίνεται ή για τον δάσκαλο που  προχωρά γρήγορα στην ύλη, τότε το παιδί θα απογοητευτεί από τη διαδικασία. Διδάξτε του την υπομονή και τη θετική σκέψη και μεταδώστε του ενθουσιασμό για τα καινούρια πράγματα που μαθαίνει.

Το να καταφέρετε να στηρίξετε τα παιδιά σας σε όλη αυτή την προσπάθεια μάθησης, να είστε εκεί για εκείνα, να τους συμπαραστέκεστε, να τα ενθαρρύνετε και να είστε θετικοί είναι, σίγουρα, μεγάλη πρόκληση. Με αισιοδοξία, υπομονή και επιμονή, όμως, αυτό που στην αρχή μπορεί να φαίνεται Γολγοθάς, στην πορεία θα γίνεται όλο και πιο εύκολο. 

Δείτε την τηλεκπαίδευση ως πρόκληση για να αποκτήσουν τα παιδιά σας ψηφιακές δεξιότητες και να κατανοήσουν ότι ο υπολογιστής δεν είναι μόνο για διασκέδαση και παιχνίδι αλλά είναι, κυρίως, ένα εργαλείο μάθησης.  


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καιρός για επανάληψη: Συμβουλές οργάνωσης διαβάσματος των παιδιών μετά το κλείσιμο των σχολείων

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.