Εσύ τι ξέρεις για την διατροφική ψυχιατρική;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί ακατάπαυστα και πραγματοποιεί πολλές και διαφορετικές διαδικασίες καθημερινά. Χρειάζεται, λοιπόν, τα σωστά «καύσιμα» που θα του δώσουν το boost που χρειάζεται για να δουλέψει αποδοτικά. 

Η διατροφική ψυχιατρική είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο, που ανακαλύπτει πως υπάρχουν πολλές συνέπειες και συσχετίσεις μεταξύ όχι μόνο του τι τρώμε, του πως αισθανόμαστε και του πως τελικά συμπεριφερόμαστε, αλλά επίσης και σχετικά με τα είδη βακτηρίων που ζουν στα εσωτερικά μας όργανα.

Αυτά που τρώμε επηρεάζουν άμεσα τον εγκέφαλό μας 

Αυτά που τρώμε επηρεάζουν άμεσα τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, και εν τέλει και την διάθεσή μας. Η κατανάλωση ποιοτικών τροφίμων, που περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, θρέφει τον εγκέφαλο και τον προστατεύει από το οξειδωτικό στρες. 

Διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι επιβλαβείς για τον εγκέφαλο. Εκτός του ότι επιδεινώνουν την ρύθμιση της ινσουλίνης στο σώμα, προωθούν τη δημιουργία φλεγμονών και οξειδωτικού στρες.

Αν ο εγκέφαλός μας έχει έλλειψη από καλής ποιότητας διατροφή ή κυκλοφορούν μέσα του καταστροφικά φλεγμονώδη κύτταρα, συμβάλλοντας περαιτέρω στον τραυματισμό του εγκεφαλικού ιστού, τότε πρέπει να αναμένουμε και τις συνέπειες. 

Αποτελεί αξιοσημείωτο στοιχείο το γεγονός ότι για πολλά χρόνια ο ιατρικός τομέας δεν είχε αναγνωρίσει πλήρως  την σύνδεση μεταξύ της διάθεσης και της διατροφής.

Το φαγητό σε σχέση με τη διάθεσή μας 

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, που βοηθά στην ρύθμιση του ύπνου και της όρεξης, συμβάλλει στην διάθεση και αναστέλλει τον πόνο. Δεδομένου ότι περίπου το 95% της σεροτονίνης παράγεται στον γαστρεντερικό μας σωλήνα και η γαστρεντερική οδός μας επενδύεται με εκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες, είναι λογικό το γεγονός ότι οι εσωτερικές λειτουργίες του πεπτικού μας συστήματος δεν βοηθούν απλά να χωνέψουμε την τροφή που δεχόμαστε, αλλά και να καθοδηγούμε τα συναισθήματά μας. 

Η λειτουργία αυτών των νευρώνων -και η παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη- επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα δισεκατομμύρια «καλά» βακτήρια, που συνθέτουν την εντερική μας μικροβιοκοινότητα. Αυτά τα βακτήρια παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Προστατεύουν την επένδυση των εντέρων μας και διασφαλίζουν την ύπαρξη ενός ισχυρού φράγματος εναντίον των τοξινών και των «κακών» βακτηρίων. Περιορίζουν την φλεγμονή, βελτιώνουν την ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές και ενεργοποιούν νευρικές οδούς απευθείας σύνδεσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.

Τι σημαίνει για εμάς 

Θα πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε προσοχή στο πως διαφορετικά φαγητά επηρεάζουν την διάθεσή μας – όχι μόνο τη στιγμή που τα καταναλώνουμε, αλλά και την επόμενη μέρα. Προσπαθήστε κι εσείς να διατηρήσετε μια «καθαρή» από κατεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη διατροφή για δύο ή τρεις εβδομάδες. Δείτε πως θα αισθάνεστε. Στη συνέχεια βάλτε ξανά και σταδιακά άλλες τροφές στη διατροφή σας, μια μια, και δείτε πως νιώθετε.

Πολλοί άνθρωποι όταν «καθαρίζουν» τον οργανισμό τους, δυσκολεύονται να πιστέψουν πόσο καλύτερα αισθάνονται τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, και πως «πέφτει» αυτή η ευχάριστη αίσθηση όταν καταναλώνουν ξανά τροφές που ενισχύουν τη δημιουργία φλεγμονών.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.