Εσείς κάνετε ανακύκλωση;

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Καρατζίδης

Η φύση και το περιβάλλον μας αγαπάει και μας προσφέρει ένα σωρό πράγματα απλόχερα. Πώς μπορούμε να τους ανταποδώσουμε την αγάπη και την προσφορά τους; Μα φυσικά με την ανακύκλωση των αγαθών που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Τι είναι η ανακύκλωση;

Ανακύκλωση είναι η διάσωση ενός υλικού που ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και μοιάζει άχρηστο, δεν έχει χάσει την αξία του και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Έτσι, αντί να το απορρίψετε στο περιβάλλον, το επιστρέφετε στον οικονομικό κύκλο, επιτυγχάνοντας την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.

Ποια είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης;

-Συμβάλλει στη μείωση των αστικών αποβλήτων που πρέπει να συλλεχθούν από τους Δήμους και να μεταφερθούν σε ολοένα και πιο δυσεύρετους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, καθώς και στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

-Συνεισφέρει στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, οι οποίες συνήθως είναι μη ανανεώσιμες (πετρέλαιο, μεταλλεύματα κ.λπ.), παρέχοντας παράλληλα και οικονομικά οφέλη στην κοινωνία.

-Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

-Προσφέρει στον πολιτισμό, αφού συμβάλλει στη δημιουργία έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης.

Γνωρίζετε ότι:

– Με την ανακύκλωση 3 σελίδων χαρτιού την ημέρα, μπορείτε να σώσετε τη ζωή 17 δένδρων;

– Με την ανακύκλωση 1 κουτιού αλουμινίου, μπορείτε να ακούτε ραδιόφωνο για 4 ώρες ή να βλέπετε τηλεόραση για 3 ώρες;

– Με την ανακύκλωση 1 τόνου γυαλιού δεν καταναλώνεται η άμμος των υδροβιότοπων;

– Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών πλαστικού συμβάλλετε στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, αφού δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 732 κιλά αερίων που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού;

Ποια προϊόντα ανακυκλώνονται;

-Χαρτί
-Πλαστικό
-Αλουμίνιο
-Γυαλί
-Λευκοσίδηρος
-Αυτοκίνητα
-Ελαστικά Αυτοκινήτων
-Μπαταρίες (όλων των ειδών)
-Ιστία (πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών)
-Ξύλο Λαδιών (καμένων, βιομηχανικά)
-Μέταλλα Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές συσκευές.

Τι δεν πρέπει να ανακυκλώνετε;

-Πλαστικές συσκευασίες που δεν έχουν το ειδικό σήμα ανακύκλωσης και βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες.

-Χάρτινες συσκευασίες που έχουν απορροφήσει το λάδι από το φαγητό ή έχουν υπολείμματα τροφών.

-Γυάλινες συσκευασίες που έχουν σπάσει ή ραγίσει.

-Μεγάλα αντικείμενα που δεν πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές.

-Χαρτοπετσέτες που είτε έχετε ήδη χρησιμοποιήσει, είτε όχι.

-Υπολείμματα τροφών και γλυκών.

Πώς λειτουργούν τα κέντρα ανακύκλωσης;

Το μεγαλύτερο μέρος της ανακύκλωσης στην Ελλάδα την έχουν αναλάβει ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτουν κέντρα ανακύκλωσης 3 υλικών που αποτελούνται από ειδικές μεταλλικές κατασκευές με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας για να ανακυκλώνονται κουτιά αλουμινίου (από αναψυκτικά, μπύρες κ.ά.), κουτιά λευκοσιδήρου (από αναψυκτικά, μπύρες, γάλατα, κονσέρβες κ.ά.) και πλαστικά μπουκάλια (από νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά κ.ά.).

Επιπλέον, υπάρχουν και τα Ολοκληρωμένα Κέντρα ανακύκλωσης, τα οποία είναι αντίστοιχα με τα κέντρα ανακύκλωσης 3 υλικών, απλά αποτελούν κατασκευές μεγαλύτερων διαστάσεων και έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν εκτός από τα ήδη προαναφερθέντα προϊόντα, γυάλινες φιάλες(από νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, κρασιά και ποτά). Ακόμη, διαθέτουν στις πλαϊνές επιφάνειες, ειδικούς χώρους για συλλογή πλαστικών σακουλιών, και άλλων συσκευασιών. Τέλος, έχουν ειδικές θήκες για ενημερωτικά, εκπαιδευτικά και διαφημιστικά έντυπα.

Για κάθε συσκευασία (από αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό και γυαλί) που επιστρέφεται για ανακύκλωση στα μηχανήματα των κέντρων ανταποδοτικής ανακύκλωσης, οι καταναλωτές κερδίζουν χρήματα με τη μορφή εκπτωτικών κουπονιών για αγορές σε συνεργαζόμενα super market, αυξάνοντας έτσι την αγοραστική τους δύναμη. Επιπρόσθετα, υπάρχει η δυνατότητα να τα κάνει δωρεά στο κοινωνικό κεφάλαιο που συγκεντρώνεται για κάποιο σύλλογο (όπως το Χαμόγελο του Παιδιού).

Συμπερασματικά, η διαδικασία της ανακύκλωσης είναι πολύ σημαντική, καθώς αποτελεί το τρίτο βήμα για ένα πιο καθαρό περιβάλλον με λιγότερη ρύπανση και περισσότερο βιώσιμη ατμόσφαιρα. Το πρώτο είναι η μείωση της ποσότητας των συγκεκριμένων υλικών που χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητα σας και το δεύτερο η επιλογή υλικών που επαναχρησιμοποιούνται, όπως παραδείγματος χάρη τα χάρτινα καλαμάκια.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Καρατζίδης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.