Ερυθρά: Πρόληψη και Θεραπεία – Μέρος Β’

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Μετά την αναφορά στην ιστορία και την συμπτωματολογία της ερυθράς, στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα αναλυθούν η πρόληψη και η θεραπεία αυτής.

Στο πρώτο μέρος του άρθρου μάθαμε πώς η ερυθρά οφείλεται σε ιό και αναφέρθηκε πρώτη φορά ως ασθένεια το 1814. Τα συμπτώματά της είναι σχετικά ήπια και περιλαμβάνουν την εμφάνιση του εξανθήματος περίπου δύο εβδομάδες μετά την έκθεση του ατόμου στον ιό. Ωστόσο, πέρα από την άμεση επαφή μέσω σταγονιδίων, η ερυθρά μπορεί να μεταδοθεί κι από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Σε αυτήν την περίπτωση η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, καθώς το παιδί κινδυνεύει να γεννηθεί με το σύνδρομο συγγενούς ερυθράς (ΣΣΕ), η συμπτωματολογία του οποίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βλάβες στα αισθητηριακά όργανα (κώφωση, οφθαλμικές διαταραχές) και το κεντρικό νευρικό σύστημα αλλά και καρδιοπάθειες.

Ο καλύτερος τρόπος για να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε ασθένεια είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Για το λόγο αυτό, ας δούμε όσα είναι γνωστά για την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία της ερυθράς.

Πρόληψη

Στην περίπτωση της ερυθράς, ευτυχώς υπάρχει η πολυτέλεια της πρόληψης λόγω της ύπαρξης εμβολίου τη σήμερον ημέρα. Μάλιστα, ο εμβολιασμός αποτελεί τη βέλτιστη προστασία κατά της ερυθράς.

Για την ερυθρά μπορούν να χορηγηθούν:

Α) Εμβόλια σε μονοσθενή σύνθεση (εμβόλιο που απευθύνεται στο παθογόνο της ερυθράς αποκλειστικά)

Β) Συνδυασμένα εμβόλια. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν τα:

  • MR – Συνδυαστικό εμβόλιο για την πρόληψη της ιλαράς και της ερυθράς
  • MMR – Συνδυαστικό εμβόλιο για την πρόληψη της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας
  • MMR-V – Συνδυαστικό εμβόλιο για την πρόληψη της ιλαράς, της ερυθράς, της παρωτίτιδας και της ανεμοβλογιάς.

Απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου για να εξασφαλιστεί μέγιστη προστασία. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, χορηγείται το εμβόλιο MMR. Η πρώτη δόση χορηγείται σε ηλικία 10 – 18 μηνών. Η δεύτερη δόση μπορεί να χορηγηθεί σε έναν ή σε περισσότερους μήνες μετά την πρώτη. Γυναίκες οι οποίες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες πρέπει να ελέγξουν το ιστορικό του εμβολιασμού τους, διότι δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ερυθρά: Πρόληψη και Θεραπεία - Μέρος Β’

Ο ΠΟΥ συνιστά σε όλες τις χώρες που δεν έχουν εισάγει ακόμη το εμβόλιο κατά της ερυθράς, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να το κάνουν χρησιμοποιώντας υπάρχοντα προγράμματα εμβολιασμού κατά της ιλαράς. Προς το παρόν τέσσερις περιοχές του ΠΟΥ έχουν θέσει στόχους για τον περιορισμό (ακόμα και την εξάλειψη) αυτής της αιτίας γενετικών ανωμαλιών, η οποία μπορεί πολύ εύκολα να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία η οποία θα επισπεύσει την λοίμωξη. Επίσης τα συμπτώματα συνήθως δεν χρήζουν θεραπείας εφόσον στην πλειονότητα των ασθενών είναι ήπια. Ωστόσο σε περίπτωση λοίμωξης από ερυθρά συνίστανται:

  • Φαρμακευτική Αγωγή – Παρακεταμόλη για αντιμετώπιση του πυρετού και του πόνου
  • Ξεκούραση στο κρεβάτι
  • Απομόνωση – ιδίως από τις εγκύους

 Εάν μία γυναίκα προσβληθεί από ερυθρά ενώ κυοφορεί, προτείνεται να επισκεφτεί τον ιατρό της προκειμένου να συζητήσουν για τους κινδύνους που εγκυμονούν για το έμβρυο. Εάν η γυναίκα επιθυμεί να συνεχίσει την εγκυμοσύνη, μπορούν να της χορηγηθούν αντισώματα (υπεράνοση σφαιρίνη) που είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τη μόλυνση. Η τεχνική μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, παρόλα αυτά δεν εξαλείφεται με αυτόν τον τρόπο η πιθανότητα το μωρό να αναπτύξει το ΣΣΕ.

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…