Έρχεται η Ώρα της Γης… με σύνθημα “Θα το κάνω, αν το κάνεις”!
Στις 23 Μαρτίου, χιλιάδες κτίρια της Ελλάδας θα σβήσουν τα φώτα τους στις 20:30… λόγω της Ώρας της Γης 2013, μιας παγκόσμιας εκστρατείας της WWF που ευαισθητοποιεί όλο τον πλανήτη. Δίπλα στη συμβολική κίνηση του «κατεβάσματος» των διακοπτών θα βρίσκονται οι Patrinistas, οι οποίοι θα γεμίσουν με κεριά ρεσό την πλατεία Γεωργίου στο κέντρο της Πάτρας. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η Ώρα της Γης… αποκτά και θέμα!
Φέτος, η εκστρατεία προχωρά ένα σκαλοπάτι, προκαλώντας τους πολίτες να βελτιώσουν την κοινωνία και τον πλανήτη μέσα από το «Θα το κάνω, αν το κάνεις». Η Μαίρη Συναντσάκη, για παράδειγμα, ισχυρίστηκε ότι αν 150 άτομα γεμίσουν με φυτά και λουλούδια τα μπαλκόνια τους… θα μοιράσει 150 cupcakes στην πλατεία της Ν. Σμύρνης, ενώ ο Νίκος Ορφανός θα παίξει κιθάρα στον δρόμο, αν χαρίσετε ένα άχρηστο (για εσάς) αντικείμενο. «Ναι» πρόκειται για ένα συμβολικό «παιχνίδι» που, όμως, μπορεί να κάνει την αρχή για μια νέα οικολογική ζωή.
Στην Ελλάδα, οι προκλήσεις είναι χωρισμένες: στο «πρασίνισμα» των μπαλκονιών με φυτά, το χάρισμα ενός άχρηστου αντικειμένου και τη μετακίνηση με τα ΜΜΜ, το ποδήλατο ή τα πόδια. Οργανώσεις, πολίτες αλλά και φιλανθρωπικές ομάδες «προκαλούν» τους υπόλοιπους να εκπληρώσουν μια από τις παραπάνω δράσεις… με αντάλλαγμα να κρατήσουν την υπόσχεσή τους. Το site της εκστρατείας φιλοξενεί κάθε «δέσμευση» και οι πολίτες απλά δέχονται με ένα «κλίκ» την πρόκληση άλλων ατόμων ή ακόμα και δήμων. Ακόμα και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων δεσμεύτηκε να κάνει bungee jumping, αν ολοκληρωθεί η προσωπική τους πρόκληση, ενώ η εταιρεία σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος θα κρατήσει «σβηστά» τα φώτα των καταστημάτων για το τριήμερο!
Μέχρι στιγμής, περίπου 60 δήμοι συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2013, με την υπόσχεση να δημιουργήσουν: από θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων και πάρκα, μέχρι κοινωνικά παντοπωλεία και πεζοδρομήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δήμος Αγίας Παρασκευής που υποσχέθηκε πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, εάν οι πολίτες προσφέρουν ένα είδος πρώτης ανάγκης στο κοινωνικό παντοπωλείο και τη δημοτική κουζίνα. Παράλληλα, ο δήμος Γλυφάδας δεσμεύτηκε για θέσεις στάθμευσης ποδηλατών, εάν οι πολίτες μετακινηθούν με ΜΜΜ, ενώ στον Άγιο Νικόλα, υπόσχονται περισσότερους κάδους ανακύκλωσης και καλλωπισμό των γειτονιών έναντι μιας πρόκλησης.
Η διεθνής ιστορία της Ώρας της Γης
Όλα ξεκίνησαν το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι και 2.100 κτίρια έκλεισαν τους διακόπτες. Από το επόμενο έτος, η εκστρατεία μετατράπηκε σε παγκόσμια, με 35 χώρες να συμμετέχουν… για το καλό του πλανήτη! Το 2009, η Ελλάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση, αφού ο αριθμός των Ελλήνων που συμμετείχαν ξεπέρασε τον αριθμό των υπόλοιπων 87 χωρών. Με το πέρασμα του χρόνου, οι χώρες αυξάνονται… με την Ώρα της Γης 2012 να κερδίζει πάνω από 152 χώρες.