Ερωτικό μενού για την εορτή του Αγ. Βαλεντίνου
Ερωτευμένοι ή μη, ζευγάρια ή ελεύθεροι, όλοι έχουμε μια άποψη για την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου (γνωστή και ως «γιορτή των ερωτευμένων»). Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε κάποια ιστορικά στοιχεία για τον άγιο και, φυσικά, ένα άκρως ερωτικό μενού για μια νύχτα- φωτιά!
Ιστορική Αναδρομή
Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι, ίσως, ο πιο δημοφιλής άγιος μαζί με τον Άγιο Βασίλειο, αν και η χριστιανική εκκλησία θεωρεί ότι είναι ξενόφερτο «προϊόν». Παρόλα αυτά, όπως όλοι οι προ του σχίσματος άγιοι είναι άγιος Ορθόδοξος. Την 14η Φεβρουαρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη “Αυξεντίου του εν τω Όρει, Ουαλεντίνου Ιερομάρτυρος” και λοιπών Αγίων.
Η ιστορία γύρω από την γιορτή των ερωτευμένων και τον Άγιο Βαλεντίνο περιπλέκεται με τον μύθο. Λέγεται λοιπόν, ότι η αφετηρία αυτής της γιορτής τοποθετείται στη Ρώμη, όπου η 14η Φεβρουαρίου ήταν ημέρα Παγανιστικής γιορτής προς τιμήν της Juno, της βασίλισσας των Θεών της Ρώμης, γνωστή και σαν Θεά των γυναικών και του γάμου. Την επομένη ξεκινούσε η γιορτή Lupercalia, προς τιμήν του θεού Lupercus (Λυκιδεύς), κατά την οποία τα, τότε περιορισμένα, κορίτσια και αγόρια έρχονταν σε επαφή και ακολουθούσαν μία σειρά από έθιμα που συχνά τους οδηγούσαν στο να ερωτευτούν. Τα ονόματα των ανδρών και των γυναικών που λάτρευαν αυτόν τον θεό έμπαιναν μέσα σε μια κάλπη και αναμειγνύονταν καταλλήλως. Ένα μικρό παιδί επέλεγε στην τύχη μερικά ζευγάρια, τα οποία για ένα ολόκληρο χρόνο θα ζούσαν σε στενή προσωπική επαφή έως ότου η τελετή της γονιμότητας λάμβανε τέλος. Το επόμενο έτος θα επαναλαμβανόταν το ίδιο με άλλα ζευγάρια.
Τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β’ ανακάλυψε πως αυτά τα έθιμα μάλλον έβλαπταν τους στρατιώτες του που, προσκολλημένοι στις αγαπημένες τους, έδειχναν απρόθυμοι να φεύγουν για πολέμους. Ως εκ τούτου, με ένα διάταγμα απαγόρευσε όλους τους αρραβώνες και τους γάμους στη Ρώμη.
Η απόφαση αυτή βρήκε αντίθετο το νεαρό ιερέα Βαλεντίνο, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Terni της Ιταλίας γύρω στο 175 μ.Χ. και έγινε ο πρώτος επίσκοπος το 197 μ.Χ. Η παγκόσμια φήμη του οφείλεται στον θρύλο, που γεννήθηκε στις Αγγλοσαξονικές χώρες, και λέει ότι συνήθιζε να δωρίζει στους νέους επισκέπτες του ένα λουλούδι από τον κήπο του. Σε δύο απ’ αυτούς γεννήθηκε η αγάπη που τους έφερε σε γάμου κοινωνία και έζησαν τόσο ευτυχισμένοι ώστε και άλλοι νέοι έκτοτε ακολούθησαν το παράδειγμά τους, επισκεπτόμενοι το Terni.
Ο Άγ. Βαλεντίνος, αψηφώντας την απόφαση του Κλαύδιου, συνέχισε να παντρεύει ζευγάρια κρυφά. Ο Κλαύδιος όμως δεν άργησε να το μάθει και τιμώρησε τον Βαλεντίνο με φυλάκιση και αποκεφαλισμό. Λέγεται επίσης πως την ημέρα που θα πέθαινε, στις 14 Φεβρουαρίου 273 μ.Χ., άφησε ένα ευχαριστήριο γράμμα στην κόρη του φύλακα των φυλακών, που του κρατούσε συχνά συντροφιά, υπογράφοντας «Με αγάπη, ο Βαλεντίνος σου».
Ερωτικό μενού για την νύχτα του Αγ. Βαλεντίνου
Είτε είστε ελεύθεροι, είτε ζευγαρωμένοι, είτε γιορτάζετε αυτήν την ημέρα, είτε όχι, όλοι θα εκτιμήσετε αυτό το ερωτικό μενού που θα απογειώσει την λίμπιντό σας έτσι ώστε να περάσετε με τον αγαπημένο/η σας μια αξέχαστη νύχτα! Μην ανησυχήσετε που δεν είναι διαιτητικές οι συνταγές, είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε έναν τρόπο να κάψετε τις θερμίδες μετά το δείπνο!
Ήρθε η ώρα να εκτιμήσουμε τις αφροδισιακές τροφές μέσα από ένα μενού αποκλειστικά για εσάς! Μπορείτε να προετοιμάσετε το δείπνο μόνοι σας, αν και θα σας πρότεινα να αφήσετε τον/ην αγαπημένο/η σας να σας βοηθήσει. Οι συνταγές είναι εύκολες, ακριβώς για να μην καταναλώσετε όλο τον χρόνο σας πάνω από την κουζίνα. Φορέστε λοιπόν κάτι… ανάλαφρο, χαμηλώστε τον φωτισμό, βάλτε απαλή μουσική να παίζει και με ένα ποτήρι κρασί ξεκινήστε την ερωτική προετοιμασία.
Ξεκινάμε το δείπνο με μια γευστική και βελούδινη γαριδόσουπα που θα μας ερεθίσει ευχάριστα τον ουρανίσκο, καθώς οι γαριδούλες κολυμπούν σε μια γλυκιά κρέμα. Σερβίρεται με μαύρα αυγά σολωμού και λευκό φρυγανισμένο ψωμί. Συνεχίζουμε με δυο εκλεκτικά ορεκτικά: αχνιστά μύδια με λευκό κρασί και πικάντικα μανιτάρια πλευρώτους με βαλσάμικο ξύδι, για να πάρουμε φωτιά…
Η σαλάτα μας είναι άκρως αφροδισιακή, καθώς περιέχει ρόκα, αβοκάντο και κουκουνάρια περιχυμένα με σως λεμονιού. Προσοχή: Ο συνδυασμός δυο ισχυρών αφροδισιακών, του αβοκάντο και των κουκουναριών, μπορεί να οδηγήσει σε ευχάριστες εκπλήξεις, που όμως χρειάζονται προσεκτικό χειρισμό! Κάντε υπομονή, γιατί ακολουθούν ακόμη το κυρίως πιάτο και τα γλυκά…
Το κυρίως πιάτο είναι γευστικότατες ταλιατέλες με σολωμό, συνοδευόμενες από λευκό κρασί και φρυγανισμένο ψωμί με μαύρο χαβιάρι. Απολαύστε αυτό το πιάτο αργά, δεν υπάρχει κανείς λόγος να βιαστείτε. Γευτείτε τον φρέσκο σολωμό (ή καπνιστό, αναλόγως τα γούστα) που αναμιγνύεται αρμονικά με την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο και το κρεμμύδι και ζήστε μια πραγματική οργασμική εμπειρία φαγητού.
Για φινάλε (του δείπνου) έχουμε ένα πολύ εύκολο γλυκό: μπανάνες με σάλτσα βερίκοκου. Μια απόλυτη εναρμόνηση όλων των υλικών σε ένα πολύ απλό γλυκό, ιδανικό για να σας αφήσει μια μικρή αδημονία για τη συνέχεια, που σας ανήκει!!!
Καλή διασκέδαση!
Μανίκα Βάσια (Manika Vassia)
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)
Owner & PR Manager της σχολής χορού Latina Loca