Κάθε άνθρωπος επιθυμεί να βρίσκεται σε μία ασφαλή σχέση όπου υπάρχει επικοινωνία και κατανόηση. Οι ερωτήσεις που επιλέγουμε καμιά φορά …
Ερωτήσεις που καλό είναι να μην γίνονται
Είναι γεγονός πως ο όρος «ευγένεια» δεν είναι το δυνατό σημείο πολλών. Κάπως έτσι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους που μας κάνουν αδιάκριτες ερωτήσεις και συχνά μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Ακόμα και αν έχουμε προετοιμάσει κάποιες ενδεχόμενες απαντήσεις, δεν παύουν αυτές να μας ενοχλούν.
Ας δούμε όμως μερικές από αυτές τις ερωτήσεις που καλό είναι να μην γίνονται.
Σχέσεις
- Γιατί δεν έχεις σχέση;
- Πότε θα παντρευτείς;
- Πότε θα κάνεις παιδί;
Αυτές είναι ίσως οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που καλείται να απαντήσει ο καθένας. Είναι ερωτήσεις με δήθεν ενδιαφέρον, πουν μπορεί να κάνουν τον απέναντι άνθρωπο να νιώσει εκτός από αμηχανία και θλίψη. Δεν θα έπρεπε να νιώθει όμορφα αυτός που κάνει την ερώτηση, ίσα-ίσα θα έπρεπε να σκέφτεται για ποιον λόγο να με νοιάζει.
Ίσως ελάχιστοι άνθρωποι να έχουν αυτό το δικαίωμα, όπως οι γονείς, με την έννοια ότι νοιάζονται για το παιδί τους. Αυτό παρόλα αυτά δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνει και μια καραμέλα. Ο καθένας έχει τους λόγους του και την δυνατότητα επιλογής για την ζωή του. Έχει κάθε δικαίωμα να σας την «πει»! Και κάτι ακόμα! Έχετε σκεφτεί το ζευγάρι που παντρεύτηκε και που δεν έχει κάνει ακόμα παιδιά, ‘όπως συνηθίζεται’, και που όλοι εσείς αγωνιείτε να μην μπορεί να κάνει; Λίγο παραπάνω σκέψη ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.
Εμφάνιση
- Πόσο χρονών είσαι;
- Πόσα κιλά είσαι;
Δεν βρίσκω κανένα νόημα σε αυτές τις ερωτήσεις. Ας πάει στο καλό η ηλικία, από πού και ως που να πρέπει να ρωτάμε τα κιλά των άλλων; Επιφανειακές ερωτήσεις, δίχως νόημα και λόγο ύπαρξης. Προσπαθήστε όταν μιλάτε με κάποιον, να μιλάτε γιατί σας αρέσει αυτό που είναι και όχι αυτό εσείς θέλετε να μάθετε.
Χρήματα
- Πόσα λεφτά βγάζεις;
- Σε βοηθάνε οι γονείς σου;
- Πόσο έκανε;
- Πώς το αγόρασες;
Οι καιροί μπορεί να είναι δύσκολοι, αλλά δεν σημαίνει πως κάποιος έχει το δικαίωμα να σε ρωτάει όλα αυτά τα πράγματα. Αν δεν είναι ο λογιστής σας, μην απαντάτε.
Σπουδές
- Πόσα μαθήματα χρωστάς;
- Πότε τελειώνεις;
- Θα βρεις δουλειά;
Σκέφτηκε ποτέ κανείς πως αυτός που χρωστάει παραπάνω μαθήματα μπορεί να δυσκολεύεται οικονομικά και να κάνει ταυτόχρονα παραπάνω δουλειές από αυτές που μπορεί;
Σκέφτηκε ποτέ κανείς ότι το παιδί αυτό μπορεί να έχει περάσει περιόδους κατάθλιψης με αποτέλεσμα να μην γουστάρει να βγαίνει από το σπίτι;
Σκέφτηκε ποτέ κανείς το άγχος που βιώνουν οι νέοι με την εύρεση εργασίας; Ίσως είναι μερικά παραδείγματα που θα σε κάνουν να σκεφτείς παραπάνω την επόμενη φορά!
Έχετε σκεφτεί να ρωτάτε πράγματα με μεγαλύτερο ενδιαφέρον; Δηλαδή πράγματα που να σας κάνουν να μαθαίνετε τον άλλον ουσιαστικά; Για παράδειγμα, αν περνάει όμορφα στο μέρος που σπουδάζει, αν είναι ικανοποιημένος με την δουλειά του. Μιλήστε περισσότερο για στόχους και όνειρα.
Η αδιακρισία, εξαρτάται απ’ την παιδεία του καθενός, αλλά και από τον δείκτη νοημοσύνης του. Αν σου γίνονται ερωτήσεις που δεν θες να τις απαντήσεις, χαμογέλα και άλλαξε θέμα.
Ε… αν σε ρωτήσουν πάλι, έχεις κάθε δικαίωμα να εκραγείς!