Έρευνα: Το texting κυριαρχεί και μιλάμε λιγότερο κάθε χρόνο!

Συντάκτης: Χαρά Θεοδωρακοπούλου

Το texting είναι πλέον ο βασικός τρόπος επικοινωνίας και όχι η προφορική συνομιλία.

Η εποχή του ψηφιακού κόσμου έχει φέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας και μία από τις πιο αξιοσημείωτες είναι η μείωση του χρόνου που αφιερώνουμε στην προφορική επικοινωνία. Η εναλλακτική λύση που καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χώρο είναι το texting. Αυτό το φαινόμενο έχει επιβεβαιωθεί και από μια πρόσφατη έρευνα, η οποία δείχνει πως μιλάμε λιγότερο και το γράψιμο μηνυμάτων κυριαρχεί.

Ο μειωμένος χρόνος ομιλίας

Αναλυτικότερα, η μελέτη διαπιστώνει ότι, από το 2005 έως το 2018, ο μέσος αριθμός των καθημερινών προφορικών λέξεων που χρησιμοποιούμε έχει μειωθεί κατά περίπου 3.000 λέξεις, από τις 16.000 στις 13.000. Αυτή η πτώση συνδέεται άμεσα με την αύξηση των ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας, όπως τα γραπτά μηνύματα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό το γεγονός φαίνεται να έχει έναν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας επικοινωνία, αφού, ενώ το texting γίνεται ο πιο συχνός τρόπος επικοινωνίας, η προφορική συνομιλία χάνει συνεχώς έδαφος.

Προφορική ομιλία vs texting

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα, η οποία βασίστηκε σε 631.030 ηχογραφήσεις από 2.197 συμμετέχοντες σε τέσσερις χώρες, καταγράφουν ότι η μείωση στην προφορική επικοινωνία είναι συνεχής, με 300 λιγότερες λέξεις να χάνεται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Εξακολουθούν, βέβαια, να εξετάζουν την υπόθεση αν αυτή η αλλαγή συνδέεται με τη διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες στην καθημερινή ομιλία.

Γυναίκες ή άνδρες: ποιοι μιλάνε περισσότερο;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η παραδοσιακή αντίληψη ότι οι γυναίκες μιλούν περισσότερο από τους άνδρες επιβεβαιώνεται ελαφρώς. Οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, μιλούν 13.349 λέξεις την ημέρα, ενώ οι άνδρες 11.950 λέξεις. Η διαφορά των 1.073 λέξεων μπορεί να φαίνεται σημαντική, όμως είναι μικρή σε σχέση με την ατομική διακύμανση της καθημερινής ομιλίας, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από λιγότερες από 100 έως και πάνω από 120.000 λέξεις την ημέρα.

Η επίδραση στην ευημερία μας

Αυτό το μειωμένο επίπεδο προφορικής επικοινωνίας έχει πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ευημερία. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση μέσω της ομιλίας παίζει κρίσιμο ρόλο στην ψυχική και σωματική υγεία, έχοντας αντίστοιχο αντίκτυπο με την άσκηση ή τον ύπνο.

Δείτε ακόμα: Sleep texting: Η απαγορευτική συνήθεια που καταστρέφει τον ύπνο σου

Παρά την έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων για την ποσότητα της κοινωνικοποίησης που πρέπει να έχουμε, τα στοιχεία δείχνουν πως η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με τους γύρω μας είναι απαραίτητη για τη συνολική μας ευημερία. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η κοινωνικοποίηση αποτελεί μια ακόμη καλή συνήθεια που ενισχύει την υγεία μας, και αξίζει να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Η σύγχρονη επικοινωνία αλλάζει γρήγορα, και φαίνεται πως το texting ήρθε για να μείνει. Παρά την άνοδο των ψηφιακών εργαλείων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η προσωπική, προφορική αλληλεπίδραση παραμένει απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία μας. Αν και τα μηνύματα είναι πιο βολικά και γρήγορα, η ουσιαστική επικοινωνία μέσω της ομιλίας δεν πρέπει να εξαφανιστεί από την καθημερινότητά μας.

Συντάκτης: Χαρά Θεοδωρακοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.