Έρευνα: Το ψητό ή βραστό ψάρι “ενδυναμώνει” τη μνήμη
Καταναλώστε ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα… και χαρίστε «δύναμη» στον εγκέφαλο και τη μνήμη σας! Επιστήμονες από το University of Pittsburgh School of Medicine στην Πενσιλβάνια ανακάλυψαν ότι το ψητό ή βραστό ψάρι κάνει «καλό» στην υγεία του εγκεφάλου, εάν καταναλώνεται σε εβδομαδιαία βάση, άσχετα με την περιεκτικότητά του σε ωμέγα- 3 λιπαρά. Το «μυστικό» πίσω από τα ψάρια βρίσκεται στο ότι χαρίζουν έξτρα φαιά ουσία σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη σκέψη.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι άνθρωποι που είπαν «ναι» σε μια διατροφή με ψάρια βραστά ή στα κάρβουνα, διαθέτουν πιο ισχυρή μνήμη και γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, οι αλλαγές στον εγκέφαλό τους δεν είχαν καμία σχέση με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό, βέβαια, μας εξέπληξε! Με άλλα λόγια, ο τρόπος ζωής και η διατροφή επηρεάζουν άμεσα την υγεία του εγκεφάλου», εξηγεί ο Δρ James Becker, καθηγητής ψυχιατρικής στο University of Pittsburgh School of Medicine. Πάντως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 65 και άνω, θα πάσχουν από άνοια μέχρι το 2040, ενώ ήδη 5,2 Αμερικάνοι πολεμούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Πρόκειται για μια έρευνα που ίσως υπόσχεται τη μείωση των περιστατικών της άνοιας, με τους ειδικούς να αναλύουν τις μαγνητικές τομογραφίες και τις διατροφικές συνήθειες 260 εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη Cardiovascular Health Study. Μπορεί προηγούμενες έρευνες να επικεντρώνονταν στη σημασία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που βρίσκονται στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς, αλλά η νέα αποκάλυψη υπαινίσσεται ότι κάθε είδος ψαριού ενισχύει τη μνήμη… άσχετα με τον όγκο των αντιοξειδωτικών του! Με άλλα λόγια, το «κλειδί» για τη μνήμη των ηλικιωμένων βρίσκεται στα ιχθυέλαια και φυσικά όχι στα τηγανητά ψάρια, αφού τα οξέα των τελευταίων καταστρέφονται από την υψηλή θερμότητα.
«Οι συμμετέχοντες του CHS απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, όπως π.χ. πόσο ψάρι τρώνε μέσα στην εβδομάδα και πως το μαγειρεύουν. Όσοι έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν κατά 14% μεγαλύτερο ιππόκαμπο από τους υπόλοιπους. Ο ιππόκαμπος στον εγκέφαλο αποτελεί το «κέντρο» μνήμης και μάθησης», αναφέρει ο δρ Cyrus Raji από το University of California.
*Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine.